Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1833 kcal
Bílkoviny 87 g
Cukr 44 g
Tuky 142 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ze své podstaty jsou frittaty omelety. Poskytují elegantní únikovou cestu všem zbylým dobrotám, které byste ještě rádi zhodnotili. My jsme si vybrali brambory, ovšem doplnili jsme je opojnou vůní bazalky.

Suroviny

brambory vařené 200 g
vařených
vejce 6 ks
bazalka hrst
čerstvé lístky
máslo 50 g
olivový olej 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
sýr 100 g
strouhaný na posypání

1Brambory nakrájejte na tenké plátky (dobře to jde na plátkovači, který bývá na užší straně kónického struhadla). Vejce v misce lehce rozšlehejte s trochou soli a pepře. Vmíchejte lístky bazalky.
 

2Ve větší silnostěnné nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo s olejem a opečte na nich plátky brambor. Pokud máte syrové, opékejte je na nižším plameni celkem asi osm minut, aby se pořádně propekly. U vařených stačí kratší doba.
 

3Jakmile jsou brambory opečené, stejnoměrně je přelijte rozšlehanými vejci a na mírnějším plameni nechte ztuhnout (mělo by stačit asi pět minut). Pánev můžete i přikrýt, omeleta pak bude kypřejší. Před koncem posypte frittatu strouhaným sýrem, aby se teplem trochu roztavil. Podávejte ihned, nakrájené na řezy.

Obměňte to
U frittaty má fantazie zelenou: příště do ní dejte místo brambor jakoukoli pevnější zeleninu a klidně obměňujte i sýry. Vejce ovšem zůstávají konstantou.

Mistrovsky
Obvyklou chybou bývá smažit omelety příliš zprudka. Za hrubé zacházení se ovšem vajíčka pomstí: zespodu se připečou a nahoře zůstanou skoro syrová. Vajíčka mají křehké ego, a to se vyplatí respektovat – takže raději stáhněte plamen.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit