Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1833 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 44 g
Tuky 142 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ze své podstaty jsou frittaty omelety. Poskytují elegantní únikovou cestu všem zbylým dobrotám, které byste ještě rádi zhodnotili. My jsme si vybrali brambory, ovšem doplnili jsme je opojnou vůní bazalky.

Suroviny

brambory vařené 200 g
vařených
vejce 6 ks
bazalka hrst
čerstvé lístky
máslo 50 g
olivový olej 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
sýr 100 g
strouhaný na posypání

1Brambory nakrájejte na tenké plátky (dobře to jde na plátkovači, který bývá na užší straně kónického struhadla). Vejce v misce lehce rozšlehejte s trochou soli a pepře. Vmíchejte lístky bazalky.
 

2Ve větší silnostěnné nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo s olejem a opečte na nich plátky brambor. Pokud máte syrové, opékejte je na nižším plameni celkem asi osm minut, aby se pořádně propekly. U vařených stačí kratší doba.
 

3Jakmile jsou brambory opečené, stejnoměrně je přelijte rozšlehanými vejci a na mírnějším plameni nechte ztuhnout (mělo by stačit asi pět minut). Pánev můžete i přikrýt, omeleta pak bude kypřejší. Před koncem posypte frittatu strouhaným sýrem, aby se teplem trochu roztavil. Podávejte ihned, nakrájené na řezy.

Obměňte to
U frittaty má fantazie zelenou: příště do ní dejte místo brambor jakoukoli pevnější zeleninu a klidně obměňujte i sýry. Vejce ovšem zůstávají konstantou.

Mistrovsky
Obvyklou chybou bývá smažit omelety příliš zprudka. Za hrubé zacházení se ovšem vajíčka pomstí: zespodu se připečou a nahoře zůstanou skoro syrová. Vajíčka mají křehké ego, a to se vyplatí respektovat – takže raději stáhněte plamen.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

Anonym

Tuhle fritatu jsem dělala včera k večeři, přidala jsem navíc ještě na kolečka pokrájenou klobásku. Udělala jsem jí ze 4 vajec pro 2 osoby a byla přec celou větší pánev. Byla dobrá, ale hodně sytá, takže jsme se najedli dva a ještě nám zbylo.

Anonym

Recept se nachází v č.4/06, str.52

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit