0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bazalková frittata

Bazalková frittata
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bazalková frittata

3.7 / 5. Počet hodnocení: 11
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1832 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 40 g
Tuky 142 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ze své podstaty jsou frittaty omelety. Poskytují elegantní únikovou cestu všem zbylým dobrotám, které byste ještě rádi zhodnotili. My jsme si vybrali brambory, ovšem doplnili jsme je opojnou vůní bazalky.

Suroviny

brambory 200 g
mohou být i vařené
vejce 6 ks
bazalka 1 hrst
čerstvé lístky
máslo 50 g
olivový olej 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
sýr 100 g
strouhaný, na posypání

1Brambory nakrájejte na tenké plátky (dobře to jde na plátkovači, který bývá na užší straně kónického struhadla). Vejce v misce lehce rozšlehejte s trochou soli a pepře. Vmíchejte lístky bazalky.

2Ve větší silnostěnné nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo s olejem a opečte na nich plátky brambor. Pokud máte syrové, opékejte je na nižším plameni celkem asi osm minut, aby se pořádně propekly. U vařených stačí kratší doba.

3Jakmile jsou brambory opečené, stejnoměrně je přelijte rozšlehanými vejci a na mírnějším plameni nechte ztuhnout (mělo by stačit asi pět minut). Pánev můžete i přikrýt, omeleta pak bude kypřejší. Před koncem posypte frittatu strouhaným sýrem, aby se teplem trochu roztavil. Podávejte ihned, nakrájené na řezy.

MOŽNÉ OBMĚNY
U frittaty má fantazie zelenou: příště do ní dejte místo brambor jakoukoli pevnější zeleninu a klidně obměňujte i sýry. Vejce ovšem zůstávají konstantou.

DOPŘEJTE VEJCÍM ČAS
Obvyklou chybou bývá smažit omelety příliš zprudka. Za hrubé zacházení se ovšem vajíčka pomstí: zespodu se připečou a nahoře zůstanou skoro syrová. Vajíčka mají křehké ego, a to se vyplatí respektovat – takže raději stáhněte plamen.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

Anonym

Tuhle fritatu jsem dělala včera k večeři, přidala jsem navíc ještě na kolečka pokrájenou klobásku. Udělala jsem jí ze 4 vajec pro 2 osoby a byla přec celou větší pánev. Byla dobrá, ale hodně sytá, takže jsme se najedli dva a ještě nám zbylo.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit