Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bleskový ovocný koláč s drobenkou

Nejsladší prázdninové vzpomínky? Přece na koláče a buchty na plech plné ovoce, které pekly naše babičky... Připomeňte si je s námi!

Vydání: 2019/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 20 minut
PT50M
Pečení 0:50
Koláč Česká

Ingredience

    • 120 g změklého másla + na vymazání formy
    • 100–120 g krupicového cukru
    • 1/2 vanilkového lusku, dřeň vyškrábnutá
    • 2 vejce velikosti L
    • 200 g hladké mouky (viz Něco navíc)
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    • špetka soli
    • 1–2 lžičky jemně strouhané citronové kůry (lze vynechat)
    • 150 g zakysané smetany (15–30% tuku)
    • 300–400 g směsi borůvek a červeného či černého rybízu, ovoce očištěné a odstopkované
    • polohrubá či hrubá mouka na vysypání formy

    NA DROBENKU

    • 100 g polohrubé mouky
    • 75 g krupicového cukru
    • 60 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
    • 1/4–1/2 lžičky mleté skořice (podle chuti)

Příprava jídla

Troubu vyhřejte na 180°C. Kulatou koláčovou či dortovou formu o průměru 24 cm (nebo pekáček o rozměrech cca 20 x 25 cm) vymažte máslem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou.

2 Z polohrubé mouky, krupicového cukru, vychlazeného másla a skořice vypracujte prsty drobenku a uložte ji do lednice.

3 Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Bude to trvat zhruba 10 minut. Poté jedno po druhém zašlehejte vejce. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva a solí a tuto směs střídavě se zakysanou smetanou a citronovou kůrou zašlehejte do základu. Vždy počkejte, než je předchozí dávka dobře vmíchaná a pak teprve přidejte další. Těsto vlijte do formy, urovnejte, rovnoměrně posypte povrch ovocem a nakonec i drobenkou (pokud vám nějaká zbude, viz Tipy & triky níže). Vložte do trouby a pečte přibližně 45–50 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Až polovinu množství mouky můžete nahradit hladkou pohankovou moukou.

TIPY & TRIKY
Pokud vám při pečení bleskového koláče zbude drobenka, nasypte ji do uzavíra- telného sáčku a uložte do mrazáku. Až budete příště péct koláč nebo třeba muffiny z této strany, bude se hodit.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Letní pavlova s limetovou šlehačkou

Kynutý chlebíček s třešněmi a mákem

Mandlové muffiny s meruňkami a broskvemi

Malinový dezert à la tiramisu

REKLAMA

Přidat komentář