0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bleskový ovocný koláč s drobenkou

Bleskový ovocný koláč s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bleskový ovocný koláč s drobenkou

3.3 / 5. Počet hodnocení: 11
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3990 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 450 g
Tuky 204 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejsladší prázdninové vzpomínky? Přece na koláče a buchty na plech plné ovoce, které pekly naše babičky... Připomeňte si je s námi!

Suroviny

máslo 120 g
změklé + na vymazání formy
krupicový cukr 120 g
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
vejce 2 ks
velikost L
mouka pšeničná hladká 200 g
viz Něco navíc
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 1 špetka
citronová kůra 2 ČL
jemně strouhaná, lze vynechat
zakysaná smetana 150 g
15-30%
lesní plody 300 g
směs borůvek a červeného či černého rybízu, ovoce očištěné, odstopkované
mouka pšeničná polohrubá
či hrubá, na vysypání formy
Na drobenku
mouka pšeničná polohrubá 100 g
krupicový cukr 75 g
máslo 60 g
vychlazené, na kostičky
skořice 0.33 ČL
mletá, podle chuti

1 Troubu vyhřejte na 180°C. Kulatou koláčovou či dortovou formu o průměru 24 cm (nebo pekáček o rozměrech cca 20 x 25 cm) vymažte máslem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou.

2 Z polohrubé mouky, krupicového cukru, vychlazeného másla a skořice vypracujte prsty drobenku a uložte ji do lednice.

3 Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Bude to trvat zhruba 10 minut. Poté jedno po druhém zašlehejte vejce. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva a solí a tuto směs střídavě se zakysanou smetanou a citronovou kůrou zašlehejte do základu. Vždy počkejte, než je předchozí dávka dobře vmíchaná a pak teprve přidejte další. Těsto vlijte do formy, urovnejte, rovnoměrně posypte povrch ovocem a nakonec i drobenkou (pokud vám nějaká zbude, viz Tipy & triky níže). Vložte do trouby a pečte přibližně 45–50 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Až polovinu množství mouky můžete nahradit hladkou pohankovou moukou.

TIPY & TRIKY
Pokud vám při pečení bleskového koláče zbude drobenka, nasypte ji do uzavíra- telného sáčku a uložte do mrazáku. Až budete příště péct koláč nebo třeba muffiny z této strany, bude se hodit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit