Bleskový ovocný koláč s drobenkou

Bleskový ovocný koláč s drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (2)
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3990 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 450 g
Tuky 204 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejsladší prázdninové vzpomínky? Přece na koláče a buchty na plech plné ovoce, které pekly naše babičky... Připomeňte si je s námi!

Suroviny

máslo 120 g
změklé + na vymazání formy
krupicový cukr 120 g
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
vejce 2 ks
velikost L
mouka pšeničná hladká 200 g
viz Něco navíc
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 1 špetka
citronová kůra 2 ČL
jemně strouhaná, lze vynechat
zakysaná smetana 150 g
15-30%
lesní plody 300 g
směs borůvek a červeného či černého rybízu, ovoce očištěné, odstopkované
mouka pšeničná polohrubá
či hrubá, na vysypání formy
Na drobenku
mouka pšeničná polohrubá 100 g
krupicový cukr 75 g
máslo 60 g
vychlazené, na kostičky
skořice 0.33 ČL
mletá, podle chuti

1 Troubu vyhřejte na 180°C. Kulatou koláčovou či dortovou formu o průměru 24 cm (nebo pekáček o rozměrech cca 20 x 25 cm) vymažte máslem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou.

2 Z polohrubé mouky, krupicového cukru, vychlazeného másla a skořice vypracujte prsty drobenku a uložte ji do lednice.

3 Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Bude to trvat zhruba 10 minut. Poté jedno po druhém zašlehejte vejce. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva a solí a tuto směs střídavě se zakysanou smetanou a citronovou kůrou zašlehejte do základu. Vždy počkejte, než je předchozí dávka dobře vmíchaná a pak teprve přidejte další. Těsto vlijte do formy, urovnejte, rovnoměrně posypte povrch ovocem a nakonec i drobenkou (pokud vám nějaká zbude, viz Tipy & triky níže). Vložte do trouby a pečte přibližně 45–50 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Až polovinu množství mouky můžete nahradit hladkou pohankovou moukou.

TIPY & TRIKY
Pokud vám při pečení bleskového koláče zbude drobenka, nasypte ji do uzavíra- telného sáčku a uložte do mrazáku. Až budete příště péct koláč nebo třeba muffiny z této strany, bude se hodit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit