0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bleskový ovocný koláč s lesními plody a drobenkou

Bleskový ovocný koláč s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bleskový ovocný koláč s lesními plody a drobenkou

4.5/5 Počet hodnocení: 16
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3990 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 450 g
Tuky 204 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejsladší prázdninové vzpomínky? Přece na koláče a buchty na plech plné ovoce, které pekly naše babičky... Připomeňte si je s námi!

Suroviny

máslo 120 g
změklé + na vymazání formy
krupicový cukr 120 g
vanilkový lusk ½ ks
semínka vyškrábnutá
vejce 2 ks
velikost L
mouka pšeničná hladká 200 g
viz Něco navíc
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 1 špetka
citronová kůra 2 ČL
jemně strouhaná, lze vynechat
15-30%
směs borůvek a červeného či černého rybízu, ovoce očištěné, odstopkované
mouka pšeničná polohrubá
či hrubá, na vysypání formy
Na drobenku
mouka pšeničná polohrubá 100 g
krupicový cukr 75 g
máslo 60 g
vychlazené, na kostičky
skořice ČL
mletá, podle chuti

Postup

1

Troubu vyhřejte na 180°C. Kulatou koláčovou či dortovou formu o průměru 24 cm (nebo pekáček o rozměrech cca 20 x 25 cm) vymažte máslem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou.

2

Z polohrubé mouky, krupicového cukru, vychlazeného másla a skořice vypracujte prsty drobenku a uložte ji do lednice.

3

Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Bude to trvat zhruba 10 minut.

4

Poté jedno po druhém zašlehejte vejce. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva a solí a tuto směs střídavě se zakysanou smetanou a citronovou kůrou zašlehejte do základu. Vždy počkejte, než je předchozí dávka dobře vmíchaná a pak teprve přidejte další.

5

Těsto vlijte do formy, urovnejte, rovnoměrně posypte povrch ovocem a nakonec i drobenkou (pokud vám nějaká zbude, viz Tipy & triky níže).

6

Vložte do trouby a pečte přibližně 45–50 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Až polovinu množství mouky můžete nahradit hladkou pohankovou moukou.

TIPY & TRIKY
Pokud vám při pečení bleskového koláče zbude drobenka, nasypte ji do uzavíra- telného sáčku a uložte do mrazáku. Až budete příště péct koláč nebo třeba muffiny z této strany, bude se hodit.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?
  • Zajímavosti

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?

Když se Kim před rokem objevila na akci Met Gala v ikonických šatech po Marilyn Monroe, rozpoutala se vlna diskuzí, jak americká kráska dokázala za krátkou dobu tak výrazně zhubnout. I nás zajímalo, jakou cestu Kim při snižování váhy...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?

Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč