Nejsladší prázdninové vzpomínky? Přece na koláče a buchty na plech plné ovoce, které pekly naše babičky... Připomeňte si je s námi!
Suroviny
Postup
Troubu vyhřejte na 180°C. Kulatou koláčovou či dortovou formu o průměru 24 cm (nebo pekáček o rozměrech cca 20 x 25 cm) vymažte máslem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou.
Z polohrubé mouky, krupicového cukru, vychlazeného másla a skořice vypracujte prsty drobenku a uložte ji do lednice.
Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Bude to trvat zhruba 10 minut.
Poté jedno po druhém zašlehejte vejce. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva a solí a tuto směs střídavě se zakysanou smetanou a citronovou kůrou zašlehejte do základu. Vždy počkejte, než je předchozí dávka dobře vmíchaná a pak teprve přidejte další.
Těsto vlijte do formy, urovnejte, rovnoměrně posypte povrch ovocem a nakonec i drobenkou (pokud vám nějaká zbude, viz Tipy & triky níže).
Vložte do trouby a pečte přibližně 45–50 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
NĚCO NAVÍC
Až polovinu množství mouky můžete nahradit hladkou pohankovou moukou.
TIPY & TRIKY
Pokud vám při pečení bleskového koláče zbude drobenka, nasypte ji do uzavíra- telného sáčku a uložte do mrazáku. Až budete příště péct koláč nebo třeba muffiny z této strany, bude se hodit.