0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bleskový ovocný koláč s lesními plody a drobenkou

Bleskový ovocný koláč s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bleskový ovocný koláč s lesními plody a drobenkou

4.5 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3990 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 450 g
Tuky 204 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejsladší prázdninové vzpomínky? Přece na koláče a buchty na plech plné ovoce, které pekly naše babičky... Připomeňte si je s námi!

Suroviny

máslo 120 g
změklé + na vymazání formy
krupicový cukr 120 g
vanilkový lusk ½ ks
semínka vyškrábnutá
vejce 2 ks
velikost L
mouka pšeničná hladká 200 g
viz Něco navíc
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 1 špetka
citronová kůra 2 ČL
jemně strouhaná, lze vynechat
zakysaná smetana 150 g
15-30%
lesní plody 300 g
směs borůvek a červeného či černého rybízu, ovoce očištěné, odstopkované
mouka pšeničná polohrubá
či hrubá, na vysypání formy
Na drobenku
mouka pšeničná polohrubá 100 g
krupicový cukr 75 g
máslo 60 g
vychlazené, na kostičky
skořice ČL
mletá, podle chuti

Postup

1

Troubu vyhřejte na 180°C. Kulatou koláčovou či dortovou formu o průměru 24 cm (nebo pekáček o rozměrech cca 20 x 25 cm) vymažte máslem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou.

2

Z polohrubé mouky, krupicového cukru, vychlazeného másla a skořice vypracujte prsty drobenku a uložte ji do lednice.

3

Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Bude to trvat zhruba 10 minut.

4

Poté jedno po druhém zašlehejte vejce. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva a solí a tuto směs střídavě se zakysanou smetanou a citronovou kůrou zašlehejte do základu. Vždy počkejte, než je předchozí dávka dobře vmíchaná a pak teprve přidejte další.

5

Těsto vlijte do formy, urovnejte, rovnoměrně posypte povrch ovocem a nakonec i drobenkou (pokud vám nějaká zbude, viz Tipy & triky níže).

6

Vložte do trouby a pečte přibližně 45–50 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Až polovinu množství mouky můžete nahradit hladkou pohankovou moukou.

TIPY & TRIKY
Pokud vám při pečení bleskového koláče zbude drobenka, nasypte ji do uzavíra- telného sáčku a uložte do mrazáku. Až budete příště péct koláč nebo třeba muffiny z této strany, bude se hodit.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč