Původně prostá krajová polévka z Francie se proslavila i ve světě vysoké gastronomie. Bouillabaisse má desítky domácích i světových variant – a tady je ta naše. Recept na rybí polévku s francouzskou atmosférou...
Suroviny
Postup
UPRAVTE RYBY
Odstraňte žábry a vyhoďte je. Pak z ryb odkrojte páteř, ploutve a hlavy – nic z toho nevyhazujte. Maso i odkrojky opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Filety zbavte šupin, případně kůže – ta může při jídle někomu vadit.
MARINUJTE
Rybí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta; tužší a jemnější maso rozdělte do dvou misek. Vše posypte lžičkou tymiánových lístků a lžící sekané bazalky, zalijte polovinou oleje, promíchejte a nechte zakryté v chladničce marinovat.
OPÉKEJTE
Na vývar opékejte na zbylém oleji zvolna cibuli a pórek; mělo by stačit asi pět minut. Vmíchejte česnek, fenykl i rybí odkrojky a dále opékejte. Po 3–5 minutách přidejte rajčata, bouquet garni a šafrán.
VAŘTE
Zalijete studenou vodou tak, aby bylo vše ponořené; potřebovat budete asi 1,5 litru. Zvyšte plamen, přiveďte k varu a zprudka vařte asi pět minut. Seberte pěnu, ztlumte a zvolna vařte přibližně hodinu.
SCEĎTE
Vývar přeceďte a přes husté síto i částečně propasírujte. (Pokud hodláte vývar mrazit, udělejte to v této fázi). Přiveďte znovu k varu a dochuťte solí a pepřem. Ztlumte zdroj tepla a začněte vkládat ryby.
DOKONČETE
Do vývaru vsypte misku s tužšími kousky, asi 8–10 minut povařte, pak vložte jemnější maso a vařte ještě asi 5 minut. Pokud se ryby do polévky nevejdou tak, aby byly ponořené, vařte je na etapy. Do talířů navršte ryby, zalije polévkou a podávejte s tousty a s omáčkou rouille.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vůně Středomoří: 19 lehkých receptů (19 receptů )