Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Více než hodinu Pro 6-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2625 kcal
Bílkoviny 46 g
Cukr 290 g
Tuky 128 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Původně prostá krajová polévka z Francie se proslavila i ve světě vysoké kuchyně. Má desítky domácích i světových variant – a tady je ta naše.

Suroviny

2 kg
mořské ryby a plody např. ďas, platýz, kanic, pilobřich ostnitý, pražma, ropušnice, parmice pruhovaná, vlk mořský; může, ale nemusí být sépie, scampi, mušle či krab…
olivový olej 100 ml
cibule 1 ks
nahrubo
pórek 1 ks
na kolečka
česnek 4 stroužek
nasekané
fenykl 1 ks
menší bulva, na plátky
rajčata 5 ks
na kostičky
1 svazek
boquet garni svazek z 1 bobkového listu, 2 snítek tymiánu, 3 snítek petrželky, 2 snítek bazalky, kousku pomerančové kůry
tymián
navíc
bazalka
navíc
šafrán 4
lze nahradit špetkou mletého
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
toasty k podávání
rouille omáčka k podávání


1 UPRAVTE RYBY
Odstraňte žábry a vyhoďte je. Pak z ryb odkrojte páteř, ploutve a hlavy – nic z toho nevyhazujte. Maso i odkrojky opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Filety zbavte šupin, případně kůže – ta může při jídle někomu vadit.



2 MARINUJTE
Rybí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta; tužší a jemnější maso rozdělte do dvou misek. Vše posypte lžičkou tymiánových lístků a lžící sekané bazalky, zalijte polovinou oleje, promíchejte a nechte zakryté v chladničce marinovat.



3 OPÉKEJTE
Na vývar opékejte na zbylém oleji zvolna cibuli a pórek; mělo by stačit asi pět minut. Vmíchejte česnek, fenykl i rybí odkrojky a dále opékejte. Po 3–5 minutách přidejte rajčata, bouquet garni a šafrán.



4 VAŘTE
Zalijete studenou vodou tak, aby bylo vše ponořené; potřebovat budete asi 1,5 litru. Zvyšte plamen, přiveďte k varu a zprudka vařte asi pět minut. Seberte pěnu, ztlumte a zvolna vařte přibližně hodinu.



5 SCEĎTE
Vývar přeceďte a přes husté síto i částečně propasírujte. (Pokud hodláte vývar mrazit, udělejte to v této fázi). Přiveďte znovu k varu a dochuťte solí a pepřem. Ztlumte zdroj tepla a začněte vkládat ryby.



6 DOKONČETE
Do vývaru vsypte misku s tužšími kousky, asi 8–10 minut povařte, pak vložte jemnější maso a vařte ještě asi 5 minut. Pokud se ryby do polévky nevejdou tak, aby byly ponořené, vařte je na etapy. Do talířů navršte ryby, zalije polévkou a podávejte s tousty a s omáčkou rouille.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...

Obchod Apetit