Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bouillabaisse
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné Pro 6-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4237 kcal
Bílkoviny 351 g
Sacharidy 73 g
Tuky 257 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původně prostá krajová polévka z Francie se proslavila i ve světě vysoké gastronomie. Bouillabaisse má desítky domácích i světových variant – a tady je ta naše. Recept na rybí polévku s francouzskou atmosférou...

Související recepty

Suroviny

ryba 2 kg
mořské ryby a plody např. ďas, platýz, kanic, pilobřich ostnitý, pražma, ropušnice, parmice pruhovaná, vlk mořský; může, ale nemusí být sépie, scampi, mušle či krab…
olivový olej 100 ml
nahrubo
pórek 1 ks
na kolečka
česnek 4 stroužky
nasekané
menší bulva, na plátky
na kostičky
bouquet garni 1 svazek
Svazek z 1 bobkového listu, 2 snítek tymiánu, 3 snítek petrželky, 2 snítek bazalky, kousku pomerančové kůry
tymián 1 snítka
bazalka ½ hrst
šafrán 6 snítek
lze nahradit špetkou mletého
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
toasty k podávání
majonéza
rouille omáčka k podávání

Postup

1

UPRAVTE RYBY
Odstraňte žábry a vyhoďte je. Pak z ryb odkrojte páteř, ploutve a hlavy – nic z toho nevyhazujte. Maso i odkrojky opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Filety zbavte šupin, případně kůže – ta může při jídle někomu vadit.

Bouillabaisse - příprava ryby

2

MARINUJTE
Rybí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta; tužší a jemnější maso rozdělte do dvou misek. Vše posypte lžičkou tymiánových lístků a lžící sekané bazalky, zalijte polovinou oleje, promíchejte a nechte zakryté v chladničce marinovat.

Bouillabaisse - marinování ryby

3

OPÉKEJTE
Na vývar opékejte na zbylém oleji zvolna cibuli a pórek; mělo by stačit asi pět minut. Vmíchejte česnek, fenykl i rybí odkrojky a dále opékejte. Po 3–5 minutách přidejte rajčata, bouquet garni a šafrán.

Bouillabaisse - opékání ryby

4

VAŘTE
Zalijete studenou vodou tak, aby bylo vše ponořené; potřebovat budete asi 1,5 litru. Zvyšte plamen, přiveďte k varu a zprudka vařte asi pět minut. Seberte pěnu, ztlumte a zvolna vařte přibližně hodinu.

Bouillabaisse - vaření polévky

5

SCEĎTE
Vývar přeceďte a přes husté síto i částečně propasírujte. (Pokud hodláte vývar mrazit, udělejte to v této fázi). Přiveďte znovu k varu a dochuťte solí a pepřem. Ztlumte zdroj tepla a začněte vkládat ryby.

Bouillabaisse - scezení polévky

6

DOKONČETE
Do vývaru vsypte misku s tužšími kousky, asi 8–10 minut povařte, pak vložte jemnější maso a vařte ještě asi 5 minut. Pokud se ryby do polévky nevejdou tak, aby byly ponořené, vařte je na etapy. Do talířů navršte ryby, zalije polévkou a podávejte s tousty a s omáčkou rouille.

Bouillabaisse - dokončení

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Apetit magazín