Bramboračka Dity P.

Bramboračka Dity P.

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1507 kcal
Bílkoviny 39 g
Cukr 166 g
Tuky 73 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Prozrazuju vám nejobyčejnější a největší tajemství naší rodiny. Naši bramboračku,“ svěřila nám tento recept Dita Pecháčková, gastronomická novinářka a bývalá šéfredaktorka časopisu Apetit.

Suroviny

houby 2 hrst
sušené
brambory 4 ks
oloupané, na kostky
mrkev 2 ks
1 v celku, 1 na kostky nebo kolečka
celer 1 ks
oloupaný, přepůlený
petržel 1 ks
oloupaná, nadrobno
bujon 1 ks
lze vynechat
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 50 g
mouka 50 g
majoránka (drhnutá)
podle chuti
česnek 2 stroužek
lze vynechat
vejce 1 ks
petrželka 1 hrst

1 Houby vložte do kastrůlku, zalijte asi půllitrem vody a nechte chvíli vařit. Do velkého hrnce nasypte brambory a všechnu nakrájenou zeleninu, zalijte 1,5 litrem vody a dejte vařit. Přidejte předvařené sušené houby i s vodou, ve které se vařily, a bujon (pokud nedáte bujon, osolte). Nechte vařit asi 15 minut.

2 Mezitím udělejte jíšku – v kastrůlku rozehřejte máslo, přidejte mouku a míchejte dozlatova. Ještě horkou jíšku vlijte do vroucí polévky, osolte, opepřete a přidejte rozemnutou majoránku.

3 Nakonec vyndejte z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Přidejte prolisovaný česnek. Vejce rozklepněte, lehce prošlehejte a vmíchejte do horké polévky. Posypte petrželkou a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit