0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4 / 5. Počet hodnocení: 31
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1507 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 166 g
Tuky 73 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Prozrazuju vám nejobyčejnější a největší tajemství naší rodiny. Naši bramboračku,“ svěřila nám tento recept Dita Pecháčková, gastronomická novinářka a bývalá šéfredaktorka časopisu Apetit.

Suroviny

houby 2 hrst
sušené
brambory 4 ks
oloupané, na kostky
mrkev 2 ks
1 v celku, 1 na kostky nebo kolečka
celer 1 ks
oloupaný, přepůlený
petržel 1 ks
oloupaná, nadrobno
bujon 1 ks
lze vynechat
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 50 g
mouka 50 g
majoránka (drhnutá)
podle chuti
česnek 2 stroužek
lze vynechat
vejce 1 ks
petrželka 1 hrst

1 Houby vložte do kastrůlku, zalijte asi půllitrem vody a nechte chvíli vařit. Do velkého hrnce nasypte brambory a všechnu nakrájenou zeleninu, zalijte 1,5 litrem vody a dejte vařit. Přidejte předvařené sušené houby i s vodou, ve které se vařily, a bujon (pokud nedáte bujon, osolte). Nechte vařit asi 15 minut.

2 Mezitím udělejte jíšku – v kastrůlku rozehřejte máslo, přidejte mouku a míchejte dozlatova. Ještě horkou jíšku vlijte do vroucí polévky, osolte, opepřete a přidejte rozemnutou majoránku.

3 Nakonec vyndejte z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Přidejte prolisovaný česnek. Vejce rozklepněte, lehce prošlehejte a vmíchejte do horké polévky. Posypte petrželkou a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit