Bramborový krém s pošírovaným vejcem a liškami

Bramborový krém s pošírovaným vejcem a liškami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2648 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 306 g
Tuky 87 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud vám v polévce nevyhovuje chuť kyselého mléka, nahraďte ho sladkou smetanou na vaření.

Suroviny

brambory 700 g
moučné, oloupané
vývar kuřecí 1 l
nebo zeleninový
bobkový list 1 ks
cibule 1 ks
malá, najemno
kmín 1 PL
sádlo 2 PL
kyselé mléko 500 ml
nebo podmáslí
sůl
pepř
čerstvě drcený
sušené houby 1 PL
na prach drcené v hmoždíři
lišky 100 g
čerstvé, očištěné a překrojené
vejce 4 ks
ocet 250 ml
majoránka (drhnutá)
čerstvá na ozdobu

1 Polovinu brambor nakrájejte na kostičky a uvařte je v půl litru vývaru s bobkovým listem doměkka. Pak je sceďte, odložte stranou a vývar uchovejte. Zbytek brambor nakrájejte nadrobno a kmín podrťte v hmoždíři. V hrnci na tuku opečte cibuli doměkka, přisypte polovinu kmínu, potom syrové brambory a krátce je osmahněte. Zalijte dalším 0,5 l vývaru a vařte doměkka. Stáhněte z ohně, rozmixujte a propasírujte jemným sítem.

2 Vejce postupně vyklepněte do misky se studeným octem, nechte zatáhnout a po chvíli vyjměte děrovanou lžící a postupně přesuňte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Pošírujte 3–5 minut, dokud bílek nezpevní.

3 Do vývaru, ve kterém se vařily kostičky brambor, vlijte kyselé mléko a vmíchejte druhou polovinu kmínu a asi 2/3 houbového prachu. Směs přidejte do vroucí polévky, promíchejte a ihned odstavte, osolte a opepřete. Lišky opečte v pánvi na lžíci sádla.

4 Do talířů naaranžujte kopeček bramborových kostiček, na ně posaďte vejce a okolo nalijte bramborový krém. Ozdobte opečenými liškami, lístky čerstvé majoránky a posypte zbylým houbovým prachem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit