Experimentujte v tomto receptu s různými druhy sýra
Suroviny
chleba bílý
2
plátky
včerejší bez kůrky, na kostičky
sůl
pepř
čerstvý, mletý
olivový olej
1
PL
brokolice
900
g
máslo
50
g
cibule
1
ks
velká, nadrobno
muškátový oříšek
1
špetka
strouhaný
vývar zeleninový
1
l
či drůbeží vývar
mléko
600
ml
plnotučné
kozí sýr
100
g
s bílou plísní, pokrájený včetně kůrky
Postup
1
Předehřejte troubu na 190 °C. Kostičky chleba dejte do mísy, osolte, pokapejte olejem a promíchejte. Rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10–12 minut dozlatova.
2
Mezitím rozdělte brokolici na růžičky; košťály pokrájejte (nechte je odděleně). V hrnci rozpusťte máslo a opečte na něm cibuli, muškátový oříšek a brokolicové košťály; stačí asi 5 minut. Přidejte růžičky brokolice, vývar a mléko. Přiklopené zvolna vařte asi 8 minut, až brokolice změkne.
3
Dejte stranou čtyři růžičky brokolice a zbytek rozmixujte. Vraťte na oheň a opepřete, případně dosolte. Podávejte ozdobené odloženou brokolicí, posypané krutony a kozím sýrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu s kozím sýrem(5 receptů )
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )
- Brokolicová polévka 12krát jinak a vždy skvěle(12 receptů )