Suroviny
Postup
Předehřejeme troubu na 200 °C. Oloupané stroužky česneku pokapeme olejem a zabalíme do alobalu. Uložíme do trouby a pečeme asi 25-30 minut.
Dáme vařit vodu ve velkém hrnci. Okrájíme růžičky brokolice - žádný stonek. Připravíme ledovou lázeň (ledová tříšť + voda) do velké mísy. Do hrnce s vařící vodou vložíme brokolici. Do hrnce přidáme nahrubo nakrájené listy petržele. (Petržel stejně jako rychlé ochlazení pomůže zachovat barvu brokolice.) Necháme projít varem. Rychle vyndáme z vařící vody do ledové lázně.Po zchlazení ihned vyndáme zeleninu na talíř.
Pokud nám zůstal stonek brokolice (pouze ta rovná část), můžeme okrájet lesklou tvrdou část a zbylý vnitřek na drobno nakrájet.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme olivový olej. Přidáme vývar. Pokud máme nakrájený stonek, dáme ho do hrnce.
Brokolici můžeme nakrájet na menší kousky. Česnek vyndaný z trouby, vybalíme a vložíme ho do hrnce.
Po změknutí stonku přidáme krémový sýr. Přidáme brokolici.
Vše společně promixujeme dohladka. Polévku pomalu přivedeme k varu. Osolíme a opepříme.
Hotovou polévku podáváme s osmaženými kostičkami pečiva (toastového chleba).