Broskvový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6704 kcal
Bílkoviny 169 g
Cukr 499 g
Tuky 429 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Udělejte vítr ve špajzu a spotřebujte broskvový kompot, který už tam stojí věky. Výsledkem bude jednoduchý a prudce návykový koláč, díky kterému už se u vás konzerva broskví nikdy dlouho neohřeje.

Suroviny

mandle plátky 3 hrnky
krupicový cukr 1.5 hrnku
+ 2 lžíce na posypání
sůl 0.5 ČL
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
máslo 85 g
broskvový kompot 500 g
tedy 820g konzerva
mouka pšeničná hladká 0.25 hrnku
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL

1 Koláčovou nebo dortovou formu o průměru 22cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C.

2 Odměřte 1/4 hrnku mandlí a posypte jimi dno formy. V robotu rozmixujte cukr, sůl a 2 a 1/4 hrnku mandlových plátků najemno. Přidejte vejce, vanilku, máslo a 80 g broskví a promixujte. Přisypte mouku a kypřicí prášek a znovu promixujte. Dalších 80 g broskví pokrájejte nahrubo a vmíchejte do těsta. Zbylé broskve nakrájejte na klínky.

3 Těsto vlijte do připravené formy, navrch poklaďte klínky broskví a posypte zbylými mandlemi. Pečte 1 hodinu, potom udělejte zkoušku špejlí zapíchnutou do středu. Není-li suchá, ještě dopečte (pokud by mandle nahoře příliš tmavly, zakryjte vršek koláče alobalem). Vyjměte z formy a pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Těsto můžete vlít i do větší formy nebo třeba do pekáčku, na něj se pak vejde více broskví!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit