Udělejte vítr ve špajzu a spotřebujte broskvový kompot, který už tam stojí věky. Výsledkem bude jednoduchý a prudce návykový koláč, díky kterému už se u vás konzerva broskví nikdy dlouho neohřeje. Hrníčkový broskvový koláč je neuvěřitelně jednoduchý a stejně tak i návykový.
Suroviny
Postup
Koláčovou nebo dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160 °C.
Odměřte 1/4 hrnku mandlí a posypte jimi dno formy. V robotu rozmixujte cukr, sůl a 2 a 1/4 hrnku mandlových plátků najemno. Přidejte vejce, vanilku, máslo a 80 g broskví a promixujte. Přisypte mouku a kypřicí prášek a znovu promixujte. Dalších 80 g broskví pokrájejte nahrubo a vmíchejte do těsta. Zbylé broskve nakrájejte na klínky.
Těsto vlijte do připravené formy, navrch poklaďte klínky broskví a posypte zbylými mandlemi. Pečte 1 hodinu, potom udělejte zkoušku špejlí zapíchnutou do středu. Není-li suchá, ještě dopečte (pokud by mandle nahoře příliš tmavly, zakryjte vršek koláče alobalem). Vyjměte z formy a pocukrujte.
NĚCO NAVÍC
Těsto můžete vlít i do větší formy nebo třeba do pekáčku, na něj se pak vejde více broskví!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů )
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů )