Sednout si do stínu rozložitého stromu a užít si kousek koláče plného šťavnatého ovoce... Letní sen!
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 160°C. Na drobenku do mixéru vložte oříšky a rozsekejte je. Pak přidejte zbylé přísady a rozmixujte do konzistence drobenky.
2 Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte cukr, máslo a vejce, vypracujte těsto. Těsto rovnoměrně napěchujte do čtvercového pekáčku a dno propíchejte vidličkou. Na povrch rozetřete zakysanou smetanu. Poházejte ovocem, posypte cukrem a skořicí. Povrch posypte oříškovou drobenkou, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut, dokud není drobenka zlatavá. Doporučujeme sníst koláč ještě vlažný, do druhého dne zvlhne.
NĚCO NAVÍC
Mirabelkový džem
Suroviny: 2 kg mirabelek (nebo jiných slív kromě švestek), 750 g krupicového či krystalového cukru, šťáva z 1 citronu nebo 2 lžičky kyseliny citronové
Postup: V čistém hrnci povařte 1 kg mirabelek a 5 lžic cukru, až se uvolní pecky. Pak nechte zchladnout a vyberte pecky, nebo rozvařenou směs rovnou protřete přes cedník na halušky. Ovocnou hmotu bez pecek povařte do zhoustnutí se zbývajícím cukrem, přidejte vypeckované zbývající mirabelky či jiné slívy (podle potřeby nakrájené) a 5 minut vařte. Horké plňte do sklenic a ihned zavíčkujte.