Koláč s broskvemi a mirabelkami

Koláč s broskvemi a mirabelkami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3910 kcal
Bílkoviny 69 g
Cukr 336 g
Tuky 242 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sednout si do stínu rozložitého stromu a užít si kousek koláče plného šťavnatého ovoce... Letní sen! 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
krupicový cukr 70 g
máslo 100 g
změklé
vejce 1 ks
smetana 4 PL
zakysaná
broskve 250 g
na kousky
250 g
mirabelky vypeckované na polovic
cukr 1 PL
třtinový, tmavý
skořice 1 ČL
Na drobenku
lískové oříšky 120 g
cukr 30 g
třtinový, tmavý
skořice 1 ČL
mletá
máslo 60 g
rozpuštěné
mouka pšeničná hladká 75 g

1 Troubu předehřejte na 160°C. Na drobenku do mixéru vložte oříšky a rozsekejte je. Pak přidejte zbylé přísady a rozmixujte do konzistence drobenky.

2 Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte cukr, máslo a vejce, vypracujte těsto. Těsto rovnoměrně napěchujte do čtvercového pekáčku a dno propíchejte vidličkou. Na povrch rozetřete zakysanou smetanu. Poházejte ovocem, posypte cukrem a skořicí. Povrch posypte oříškovou drobenkou, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut, dokud není drobenka zlatavá. Doporučujeme sníst koláč ještě vlažný, do druhého dne zvlhne.

NĚCO NAVÍC

Mirabelkový džem

Suroviny: 2 kg mirabelek (nebo jiných slív kromě švestek), 750 g krupicového či krystalového cukru, šťáva z 1 citronu nebo 2 lžičky kyseliny citronové

Postup: V čistém hrnci povařte 1 kg mirabelek a 5 lžic cukru, až se uvolní pecky. Pak nechte zchladnout a vyberte pecky, nebo rozvařenou směs rovnou protřete přes cedník na halušky. Ovocnou hmotu bez pecek povařte do zhoustnutí se zbývajícím cukrem, přidejte vypeckované zbývající mirabelky či jiné slívy (podle potřeby nakrájené) a 5 minut vařte. Horké plňte do sklenic a ihned zavíčkujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit