Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Koláč s broskvemi a mirabelkami

Koláč s broskvemi a mirabelkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3828 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 335 g
Tuky 233 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sednout si do stínu rozložitého stromu a užít si kousek koláče plného šťavnatého ovoce... Letní sen! 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
krupicový cukr 70 g
máslo 100 g
změklé
vejce 1 ks
zakysaná smetana 4 PL
broskve 250 g
na kousky
250 g
mirabelky – vypeckované a na polovic
třtinový cukr 1 PL
skořice 1 ČL
mletá
Na drobenku
lískové oříšky 120 g
třtinový cukr 30 g
skořice 1 ČL
mletá
máslo 60 g
rozpuštěné
mouka pšeničná hladká 75 g

1 Troubu předehřejte na 160°C. Na drobenku do mixéru vložte oříšky a rozsekejte je. Pak přidejte zbylé přísady a rozmixujte do konzistence drobenky.

2 Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte cukr, máslo a vejce, vypracujte těsto. Těsto rovnoměrně napěchujte do čtvercového pekáčku a dno propíchejte vidličkou. Na povrch rozetřete zakysanou smetanu. Poházejte ovocem, posypte cukrem a skořicí. Povrch posypte oříškovou drobenkou, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut, dokud není drobenka zlatavá. Doporučujeme sníst koláč ještě vlažný, do druhého dne zvlhne.

NĚCO NAVÍC

Mirabelkový džem

Suroviny: 2 kg mirabelek (nebo jiných slív kromě švestek), 750 g krupicového či krystalového cukru, šťáva z 1 citronu nebo 2 lžičky kyseliny citronové

Postup: V čistém hrnci povařte 1 kg mirabelek a 5 lžic cukru, až se uvolní pecky. Pak nechte zchladnout a vyberte pecky, nebo rozvařenou směs rovnou protřete přes cedník na halušky. Ovocnou hmotu bez pecek povařte do zhoustnutí se zbývajícím cukrem, přidejte vypeckované zbývající mirabelky či jiné slívy (podle potřeby nakrájené) a 5 minut vařte. Horké plňte do sklenic a ihned zavíčkujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit