Burgery plněné čedarem & se zelným salátkem a smaženou šalotkou

Burgery plněné čedarem & se zelným salátkem a smaženou šalotkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na 5-6 miniburgerů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2410 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 217 g
Tuky 91 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Nemůžu si pomoct, ale významné dny si žádají maso!“ říká redaktorka Stáňa Moravcová ml. My bychom doplnili, že její burgery plněné čedarem se hodí nejen na význemné dny, ale i na každou pořádnou grilovačku. 

Související recepty

Suroviny

zelí bílé 300 g
špičaté nebo bílé hlávkové, nakrájené na co nejtenčí nudličky
sůl vločková
jablečný ocet 125 ml
krupicový cukr 0.5 PL
hořčičné semínko 1 PL
žluté
rostlinný olej
na smažení
šalotka 4 ks
velká, nakrájená na tenká kolečka, rozdělená na kroužky
mouka pšeničná hladká 1 PL
lze použít i rýžovou mouku
hovězí maso 450 g
zadní nebo z krku, či jiné vhodné s 15-20 % tuku
cibule sušená 0.5 ČL
mletá (cibulový prášek)
česnek sušený 0.5 ČL
mletý (česnekový prášek)
paprika uzená 0.5 ČL
worcesterská omáčka 0.5 PL
pepř
čerstvě mletý
čedar 100 g
lze použít i ementál nebo gruyère, nastrouhaný
hamburgerová bulka 6 ks
mini, rozpůlená a opečená
majonéza
podle chuti
rukola 3 hrst

1 V míse promněte či potlučte zelí s 1 lžící vločkové soli, aby změklo a pustilo šťávu, trvá to asi 5 minut. Pak zelí sceďte a propláchněte. Mísu vytřete. Nalijte do ní ocet a 125 ml vody, nasypte cukr, hořčičné semínko a 1/2 lžíce vločkové mořské soli. Vsypte zelí, ponořte ho a zatižte talířkem, aby zůstalo potopené. Nechte 2 hodiny stát při pokojové teplotě.

2 Mezitím rozehřejte v rendlíku cca 3 cm vrstvu oleje na 160°C (kostička světlého pečiva zlátne déle než půl minuty). V misce promíchejte šalotku s moukou, aby se rovnoměrně obalila. Přebytečnou mouku oklepejte a obalenou šalotku osmažte dozlatova, asi 7 minut. Pomocí děrované sběračky vyberte na vrstvu papírových utěrek položenou na talíři. Osolte vločkovou solí. Olej uchovejte.

3 Mleté maso promíchejte s kořením, worcesterem a po 1 rovné lžičce vločkové mořské soli a čerstvě mletého pepře. Jemně prohněťte, aby se vše promísilo. Pak ochucené maso rozdělte a vytvarujte z něj 10 nebo 12 placiček o průměru obdobném jako burgerové žemle. Doprostřed poloviny placiček dejte vrstvu sýra, přiklopte zbývajícími masovými placičkami a přitiskněte a zahlaďte okraje tak, aby byly uzavřené.

4 Rozehřejte grilovací pánev nebo ploténku, popřípadě pánev s těžkým dnem. Burgery potřete trochou oleje od smažení šalotek a na mírném ohni opékejte 2 minuty z jedné strany dohněda, pak burgery obraťte, zakryjte je velkou ohnivzdornou mísou nebo poklopem vytvarovaným z alobalu a dopékejte na medium a tak, aby se sýr uvnitř roztekl – ještě cca 2 minuty.

5 Spodní díly žemlí potřete na řezu majonézou, obložte rukolou, na ni posaďte maso, na ně dejte část okapaného zelí (případný zbytek vydrží 4 dny v chladničce) a poklaďte smaženou šalotkou, přiklopte a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit