Rýžovo-květáková burrito miska

Rýžovo-květáková burrito miska

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (3)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 832 kcal
Bílkoviny 17 g
Cukr 108 g
Tuky 31 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
„Fotek nejrůznějších Buddha bowls, jak se misce se spoustou zeleniny, luštěnin či masa říká, je plný Instagram. Recept jsem dlouze vybírala, ale výsledek stojí za to,“ prozrazuje bývalá šéfredaktorka Marie Holobrádková.

Suroviny

batáty 2 ks
oloupané a nakrájené na kostičky
olivový olej
podle potřeby
3 ks
kukuřičná tortilla nakrájená na tenké proužky
3 hrnek
růžička květáku
pórek 2 ks
větší, nakrájený na kolečka
chilli paprička 2 ks
nejlépe zelené
česnek 1 stroužek
nasekaný
oregano 1 ČL
sušené
limeta 2 ks
z 1 štáva podle chuti, z druhého klínky k podávání
1 hrnek
černé fazole konzerva slitých a propláchnutých
avokádo 1 ks
dužina nakrájená na kostičky
Na zálivku
1 hrnek
kešu ořechy namočených na 3-4 hodiny předem nebo přes noc ve vodě, slité a propláchnuté
jarní cibulka 1 ks
omytá a nakrájená
koriandr
čerstvý podle chuti, a trocha navíc na ozdobení
česnek 1 stroužek
limeta 1 ks
šťáva, podle chuti
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Připravte zálivku. V blenderu/mixéru rozmixujte kešú, jarní cibulku, koriandr, česnek, limetovou šťávu, 1/2 hrnku vody a sůl a pepř. Dochuťte (nejlépe nasekanou zelenou chilli papričkou). V případě potřeby přilijte víc vody. Dejte vychladit.

2 Předehřejte troubu na 220/200°C. Plech vyložte pečicím papírem. V míse promíchejte kostičky batátů s 1–2 lžícemi olivového oleje. Osolte. Na plech rozložte nakrájené batáty a pečte dozlatova a dokřupava, cca 20 minut. Asi po 10 minutách promíchejte a na plech přidejte proužky tortilly. Pokapejte olivovým olejem a pečte asi 10 minut společně s batáty dokřupava. Pak vyjměte a odložte stranou.

3 Růžičky květáku dejte do mixéru a mixujte, aby měl květák konzistenci rýže. Rozdělte ji do 4 misek.

4 Ve střední pánvi rozehřejte lžičku olivové- ho oleje na středním plameni, opečte na něm pórek a chilli, osolte a opepřete a opékejte 7–10 minut a pak vmíchejte česnek a sušené oregano. Míchejte a opékejte ještě minutu, potom ochuťte limetovou šťávou a odstavte. Rozdělte do misek a přidejte černé fazole, avokádo, batáty, doplňte křupavou tortillou a posypte koriandrem. Podávejte se zálivkou a klínky limety.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit