0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bylinkovo-česnekový vepřový bok

Bylinkovo-česnekový vepřový bok
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bylinkovo-česnekový vepřový bok

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5205 kcal
Bílkoviny 156 g
Sacharidy 354 g
Tuky 340 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahůdka, kterou máme ověřenou ve verzi s česnekem a uzenou paprikou – tentokrát jsme ji pro změnu ochutili bylinkami a je snad ještě chutnější!

Suroviny

bůček 800 g
pěkného libového bez kosti
bobkový list 4 ks
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
sůl
NA BYLINKOVOU PASTU
česnek 2
paličky, rozebrané na stroužky
sůl 1 PL
petržel 2 hrsti
jemně nasekané
tymián 1 hrst
otrhaných lístků
olivový olej 4 PL
nebo podle potřeby

Postup

1

V širokém kastrolu přiveďte k varu vodu, opatrně do ní vložte maso (aby bylo tak akorát ponořené) a všechno koření i sůl, znovu přiveďte k varu, přiklopte, ztlumte a na malém plameni pak zvolna vařte, dokud nebude maso dokonale měkké, podle potřeby můžete dolévat vodu.

2

Mezitím oloupejte česnekové stroužky, prolisujte je do misky a smíchejte se všemi ostatními surovinami na pastu. Vyndejte uvařené maso z vývaru (ten uchovejte na pozdější použití, třeba na ovarovou polévku – viz Něco navíc).

3

Ještě horké maso potřete pastou ze všech stran, zabalte ho do alobalu, vložte do širší nádoby s rovným dnem, zakryjte prkénkem a zatižte, třeba plechovkami. Vložte do lednice a nechte odležet 2–3 dny, ale klidně i týden, maso je solí a tukem ochráněné proti zkáze.

4

Potom vybalte z alobalu a krájejte na co nejjemnější plátky. (Pokud chcete maso opravdu pikantní, nechte na něm pastu a krájejte maso i s ní, v jemnější verzi pastu setřete a nakrájejte jenom maso.) Podávejte s omáčkami, křenem, hořčicí, okurčičkami a čerstvým chlebem.

NĚCO NAVÍC
Vepřový vývar má specifickou chuť i vůni, skvělou polévku z něj uděláte, když do něj zavaříte trošku krup a horkým vývarem s kroupami zalijete jemně nastrouhaný křen v talíři.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč