0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bylinkovo-česnekový vepřový bok

Bylinkovo-česnekový vepřový bok

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5290 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 370 g
Tuky 340 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahůdka, kterou máme ověřenou ve verzi s česnekem a uzenou paprikou – tentokrát jsme ji pro změnu ochutili bylinkami a je snad ještě chutnější!

Suroviny

bůček 800 g
pěkného libového bez kosti
bobkový list 4 ks
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
sůl
NA BYLINKOVOU PASTU
česnek 2
rozebrané na stroužky
sůl 1 PL
petržel 2
jemně nasekané
tymián 1 hrst
otrhaných lístků
olivový olej 4 PL
nebo podle potřeby

1 V širokém kastrolu přiveďte k varu vodu, opatrně do ní vložte maso (aby bylo tak akorát ponořené) a všechno koření i sůl, znovu přiveďte k varu, přiklopte, ztlumte a na malém plameni pak zvolna vařte, dokud nebude maso dokonale měkké, podle potřeby můžete dolévat vodu.

Mezitím oloupejte česnekové stroužky, prolisujte je do misky a smíchejte se všemi ostatními surovinami na pastu. Vyndejte uvařené maso z vývaru (ten uchovejte na pozdější použití, třeba na ovarovou polévku – viz Něco navíc). Ještě horké maso potřete pastou ze všech stran, zabalte ho do alobalu, vložte do širší nádoby s rovným dnem, zakryjte prkénkem a zatižte, třeba plechovkami. Vložte do lednice a nechte odležet 2–3 dny, ale klidně i týden, maso je solí a tukem ochráněné proti zkáze.

3 Potom vybalte z alobalu a krájejte na co nejjemnější plátky. (Pokud chcete maso opravdu pikantní, nechte na něm pastu a krájejte maso i s ní, v jemnější verzi pastu setřete a nakrájejte jenom maso.) Podávejte s omáčkami, křenem, hořčicí, okurčičkami a čerstvým chlebem.

NĚCO NAVÍC
Vepřový vývar má specifickou chuť i vůni, skvělou polévku z něj uděláte, když do něj zavaříte trošku krup a horkým vývarem s kroupami zalijete jemně nastrouhaný křen v talíři.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit