Bylinkovo-česnekový vepřový bok

Bylinkovo-česnekový vepřový bok

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5290 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 370 g
Tuky 340 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahůdka, kterou máme ověřenou ve verzi s česnekem a uzenou paprikou – tentokrát jsme ji pro změnu ochutili bylinkami a je snad ještě chutnější!

Suroviny

bůček 800 g
pěkného libového bez kosti
bobkový list 4 ks
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
sůl
NA BYLINKOVOU PASTU
česnek 2
rozebrané na stroužky
sůl 1 PL
petržel 2
jemně nasekané
tymián 1 hrst
otrhaných lístků
olivový olej 4 PL
nebo podle potřeby

1 V širokém kastrolu přiveďte k varu vodu, opatrně do ní vložte maso (aby bylo tak akorát ponořené) a všechno koření i sůl, znovu přiveďte k varu, přiklopte, ztlumte a na malém plameni pak zvolna vařte, dokud nebude maso dokonale měkké, podle potřeby můžete dolévat vodu.

Mezitím oloupejte česnekové stroužky, prolisujte je do misky a smíchejte se všemi ostatními surovinami na pastu. Vyndejte uvařené maso z vývaru (ten uchovejte na pozdější použití, třeba na ovarovou polévku – viz Něco navíc). Ještě horké maso potřete pastou ze všech stran, zabalte ho do alobalu, vložte do širší nádoby s rovným dnem, zakryjte prkénkem a zatižte, třeba plechovkami. Vložte do lednice a nechte odležet 2–3 dny, ale klidně i týden, maso je solí a tukem ochráněné proti zkáze.

3 Potom vybalte z alobalu a krájejte na co nejjemnější plátky. (Pokud chcete maso opravdu pikantní, nechte na něm pastu a krájejte maso i s ní, v jemnější verzi pastu setřete a nakrájejte jenom maso.) Podávejte s omáčkami, křenem, hořčicí, okurčičkami a čerstvým chlebem.

NĚCO NAVÍC
Vepřový vývar má specifickou chuť i vůni, skvělou polévku z něj uděláte, když do něj zavaříte trošku krup a horkým vývarem s kroupami zalijete jemně nastrouhaný křen v talíři.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit