Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronovo-makový beránek
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 13
Do 90 minut Velmi snadné Na 1 beránka (froma o objemu 1,25–1,5 litru)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3279 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 356 g
Tuky 151 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tvarohový beránek je klasikou, na niž je spoleh a která zdobí mnoho velikonočních stolů. Zkuste mu dodat šmrnc citronem a nemletým mákem. Potrpíte-li si na výraznější citronovou chuť, nebojte se do třeného tvarohového těsta přidat více kůry i šťávy.

Suroviny

máslo 120 g
změklé + navíc na vymazání formy
vejce 3 ks
velikosti L, o pokojové teplotě, bílky a žloutky oddělené
najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva (nebo více, podle chuti)
ve vaničce
sůl 1 špetka
krupička dětská 200 g
+ navíc na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mák celý 2 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 °C a formu na beránka vymažte máslem a vysypte krupičkou.

2

Máslo, žloutky, 150 g cukru a šťávu a kůru z citronu vyšlehejte do světlé pěny. Pak do ní zašlehejte tvaroh a jogurt. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do polotuha, přidejte zbytek cukru a vyšlehejte dotuha. Do žloutkové směsi opatrně po částech stěrkou zapracujte krupičku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a jedlou sodou, sníh z bílků a mák. Těsto přesuňte do formy na beránka, uhlaďte, přikryjte víkem a pečte asi 50 minut. Propečení otestujte špejlí.

3

Formu vyjměte z trouby a na 10 minut zabalte do vlhké utěrky. Poté sejměte víko. Když beránek trochu zchladne, pomocí prkénka ho opatrně vyklopte a nechte ležícího na zádech na mřížce zcela vychladnout.

4

Beránka ozdobte mašlí a moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/4

Apetit magazín