Dort můžete upéct v srdcové nebo kulaté formě. Pro vašeho Valentýna můžete udělat několik menších dortíků ve tvaru srdce.
Suroviny
Postup
Nejdřív připravte višňovou náplň: svařte cukr a 150–200 ml vody (u mražených višní stačí méně) na středním plameni, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a vložte odpeckované višně. Ztlumte a nechte asi 5 minut bublat. Dejte stranou.
Předehřejte troubu na 175 °C. Rozpusťte čokoládu a nechte ji trochu vychladnout. Šlehejte máslo se 150 g krupicového cukru pomocí ručního šlehače do pěny (4–8 minut), pak jeden po druhém přidejte žloutky. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a po částech mouku prosátou s kypřicím práškem.
Ušlehejte z bílků pevný sníh a zlehka ho vmíchejte do čokoládové hmoty. Formu ve tvaru srdce nebo dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pomaštěným pečicím papírem. Naplňte těstem a pečte 30–40 minut. Vyklopte a korpus nechte vychladnout na mřížce.
Mezitím sceďte višně a uchovejte si 180 ml šťávy. Promíchejte škrob s 20 ml šťávy. Višně a zbylých 160 ml šťávy přiveďte k varu, přimíchejte rozpuštěný škrob a za stálého míchání zahřívejte 2–3 minuty do zhoustnutí. Přidejte kirsch a nechte vychladnout.
Na polevu rozpusťte čokoládu ve smetaně nad horkou vodní lázní, trvá to 3–5 minut. Sejměte a míchejte dohladka.
Ušlehejte smetanu do špiček a uložte ji do doby podávání do chladničky.
Přepulte korpus a spodní díl pokapejte kirschem. Naplňte šlehačkou a ovocem a přiklopte. Shora opět pokapejte kirschem, polijte polevou a ozdobte hoblinami.
CHYTRÉ RADY NAVÍC:
- Na hobliny rozpusťte čokoládu, tence ji rozetřete na mramorovou desku či jinou hladkou plochu. Po ztuhnutí ji nožem seškrabujte pod úhlem 45 stupňů směrem od sebe.
- Hotovou višňovou náplň prodává Robertson (www.robertson.cz).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Hříšné čokoládové dezerty(12 receptů)
- Dokonalé slavnostní dorty(20 receptů)
- 80 čokoládových (a božských) dezertů s tipy jak na ně(82 receptů)