0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládovo malinový dort

Čokoládovo malinový dort

Hodnocení receptu
4.4 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Korpus  1dávka                                        3x průměr 26cm

70 g cukru krystal

50 g třtinového cukru

75 g másla

30ml vody

150 g vysokoprocentní čokolády

2 vejce

120 g polohrubé mouky

1/4 lžičky jedlé sody

špetka soli

Čokoládový krém

600 ml smetany 33-40%

260 g  hořké čokolády  55-60%

450g mascarpone

Malinový krém

2 žloutky

50 g cukru

120 g mražených malin

trošku citr. štávy

40 g másla

Malinový smetanový krém

200 g mražených malin

2+4 lžíce cukru

300 g mascarpone

200 ml smetany 40%

Čokoládová poleva

4g želatiny v prášku

25 g vody

88 g smetany ke šlehání

125 g cukru krystal

45 g vody

45 g kakaa

Zdobení

čokoláda na hoblinky

maliny

pusinky

kostičky ze zbylého korpusu

Korpus

V kastrolku za stálého míchání přivedeme k varu oba cukry, máslo, vodu.Stáhneme ze sporáku,

přidáme čokoládu a rozpustíme.Vejce vyšleháme do husté pěny,do této směsi vmícháme čokoládovou hmotu a postupně přidáme prosátou mouku s jedlou sodou a špetkou soli. Vyšleháme.Těsto vlijeme do připravené formy průměr 26cm a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupnů asi 30-40min. Tento korpus upečeme 3x, takže budeme mít 3 pláty pr.26cm

Čokoládový krém

Den před plněním si svaříme smetanu ve které rozpustíme čokoládu.Až trochu zchládne vyšleháme do hladka. Necháme chladit do druhého dne a potom vyšleháme s mascarpone.

Malinový krém

Všechny suroviny kromě másla mícháme nad parou  do zhoustnutí, teplota by měla dosáhnout 70 stupnů .Vyndáme z vodní lázně, necháme trochu zchládnout a postupně přidáme máslo, vyšleháme.

Smetanový malinový krém

Maliny s 2lžicemi cukru povaříme, necháme zchladit. Vyšleháme mascarpone s malinami ,přidáme smetanu ,dosladíme a opatrně šleháme do tuhého krému.

Čokoládová  poleva

Namočíme želatinu do vody.Smetanu ,cukr a vodu přivedeme k varu, potom zeslabíme vařič a přidáme kakao, ještě asi 2 minuty lehce povaříme. Trochu této hmoty přidáme do želatiny,rozpustíme a dáme vše dohromady.Pomocí tyčového mixéru vyšleháme do hladka a přelejeme přes sítko do skleněné nádoby.  Může se udělat i den dopředu, po ztuhnutí rozpustit v mikrovlnce. Na této polevě se dobře uchycují čokohoblinky, je taková lepivější.

Dokončení

První korpus lehce potřeme částí malinového krému.na tento krém namažene větší vrstvu čokoládového krému. V druhém korpusu vykrojíme  dvě kolečka- malé asi 11cm a větší asi 19cm. Na čokoládový krém přiložíme doprostřed kolečko 11cm  a okraj korpusu 26cm. Vnitřní kolečko odložíme, můžeme využít na dozdobení- kostičky nahoře dortu. Vznikne mi otvor tzv. mezikruží do kterého dám trochu malinového krému, celý smetsnový malinový krém a maliny. Zahladíme zbytkem malinového krému a dáme vrstvu čokoládového krému.Část čokoládového  krému si odložíme  na obmazání dortu Přiložíme třetí korpus a celé obmažeme  zbytkem čokoládového krému  Dáme ztuhnout a potom polijeme polevou a celé posypeme čokohoblinkami, které si vyrobíme škrabkou na brambory , ozdobíme malinami, pusinkami, čímkoliv.

  Tento postup a vykrajování koleček se zdá asi dost složitý, ale ve skutečnosti- při výrobě to určitě zvládne každá šikulka.  Přeji dobrou chut

Apetit magazín

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...
Škola vaření: Jak na nakládání hub a zeleniny na kyselo
  • Tipy a triky

Škola vaření: Jak na nakládání hub a zeleniny na kyselo

Přinesli jste znovu plný košík hub a už nevíte, kam s nimi? Pak nastala ideální příležitost uchovat je pro zimní sezónu. Jednou z možností je sušení, část hub ovšem můžete také naložit do kyselého nálevu - získáte tak skvělou pochoutku k...
Za vůní dálek: Připravte si filipínskou merendu
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: Připravte si filipínskou merendu

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotických Filipín a poznejte typické suroviny a pokrmy tamní kuchyně. ...

Obchod Apetit