Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Čokoládovo malinový dort

Popis receptu: 

Tento dort je hoooodně čokoládový s příjemnou osvěžující chutí malin.

Autor: Magdaléna Nečasová
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 16ks
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus  1dávka                                        3x průměr 26cm

    70 g cukru krystal

    50 g třtinového cukru

    75 g másla

    30ml vody

    150 g vysokoprocentní čokolády

    2 vejce

    120 g polohrubé mouky

    1/4 lžičky jedlé sody

    špetka soli

    Čokoládový krém

    600 ml smetany 33-40%

    260 g  hořké čokolády  55-60%

    450g mascarpone

    Malinový krém

    2 žloutky

    50 g cukru

    120 g mražených malin

    trošku citr. štávy

    40 g másla

    Malinový smetanový krém

    200 g mražených malin

    2+4 lžíce cukru

    300 g mascarpone

    200 ml smetany 40%

    Čokoládová poleva

    4g želatiny v prášku

    25 g vody

    88 g smetany ke šlehání

    125 g cukru krystal

    45 g vody

    45 g kakaa

    Zdobení

    čokoláda na hoblinky

    maliny

    pusinky

    kostičky ze zbylého korpusu

Příprava jídla

Korpus

V kastrolku za stálého míchání přivedeme k varu oba cukry, máslo, vodu.Stáhneme ze sporáku,

přidáme čokoládu a rozpustíme.Vejce vyšleháme do husté pěny,do této směsi vmícháme čokoládovou hmotu a postupně přidáme prosátou mouku s jedlou sodou a špetkou soli. Vyšleháme.Těsto vlijeme do připravené formy průměr 26cm a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupnů asi 30-40min. Tento korpus upečeme 3x, takže budeme mít 3 pláty pr.26cm

Čokoládový krém

Den před plněním si svaříme smetanu ve které rozpustíme čokoládu.Až trochu zchládne vyšleháme do hladka. Necháme chladit do druhého dne a potom vyšleháme s mascarpone.

Malinový krém

Všechny suroviny kromě másla mícháme nad parou  do zhoustnutí, teplota by měla dosáhnout 70 stupnů .Vyndáme z vodní lázně, necháme trochu zchládnout a postupně přidáme máslo, vyšleháme.

Smetanový malinový krém

Maliny s 2lžicemi cukru povaříme, necháme zchladit. Vyšleháme mascarpone s malinami ,přidáme smetanu ,dosladíme a opatrně šleháme do tuhého krému.

Čokoládová  poleva

Namočíme želatinu do vody.Smetanu ,cukr a vodu přivedeme k varu, potom zeslabíme vařič a přidáme kakao, ještě asi 2 minuty lehce povaříme. Trochu této hmoty přidáme do želatiny,rozpustíme a dáme vše dohromady.Pomocí tyčového mixéru vyšleháme do hladka a přelejeme přes sítko do skleněné nádoby.  Může se udělat i den dopředu, po ztuhnutí rozpustit v mikrovlnce. Na této polevě se dobře uchycují čokohoblinky, je taková lepivější.

Dokončení

První korpus lehce potřeme částí malinového krému.na tento krém namažene větší vrstvu čokoládového krému. V druhém korpusu vykrojíme  dvě kolečka- malé asi 11cm a větší asi 19cm. Na čokoládový krém přiložíme doprostřed kolečko 11cm  a okraj korpusu 26cm. Vnitřní kolečko odložíme, můžeme využít na dozdobení- kostičky nahoře dortu. Vznikne mi otvor tzv. mezikruží do kterého dám trochu malinového krému, celý smetsnový malinový krém a maliny. Zahladíme zbytkem malinového krému a dáme vrstvu čokoládového krému.Část čokoládového  krému si odložíme  na obmazání dortu Přiložíme třetí korpus a celé obmažeme  zbytkem čokoládového krému  Dáme ztuhnout a potom polijeme polevou a celé posypeme čokohoblinkami, které si vyrobíme škrabkou na brambory , ozdobíme malinami, pusinkami, čímkoliv.

  Tento postup a vykrajování koleček se zdá asi dost složitý, ale ve skutečnosti- při výrobě to určitě zvládne každá šikulka.  Přeji dobrou chut

Přidat komentář