0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládovo malinový dort s čokoládovými hoblinami

Čokoládovo malinový dort s čokoládovými hoblinami

Hodnocení receptu
4.4 / 5. Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11783 kcal
Bílkoviny 160 g
Sacharidy 682 g
Tuky 928 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus (3x)
krystalový cukr 70 g
třtinový cukr 50 g
máslo 75 g
voda 30 ml
čokoláda na vaření 150 g
vysokoprocentní
vejce 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 120 g
jedlá soda 0.2 ČL
sůl špetka
Čokoládový krém
smetana ke šlehání 600 ml
tmavá čokoláda 260 g
mascarpone 450 g
Malinový krém
žloutek 2 ks
cukr 50 g
mražené maliny 120 g
citronová štáva
podle chuti
máslo 40 g
Malinový smetanový krém
mražené maliny 200 g
cukr 3 PL
mascarpone 300 g
smetana ke šlehání 200 ml
Čokoládová poleva
želatina 4 g
voda 70 g
smetana ke šlehání 88 g
krystalový cukr 125 g
kakao 45 g
Zdobení
čokoládové hobliny
maliny
sněhové pusinky

Postup

1

Korpus
V kastrolku za stálého míchání přivedeme k varu oba cukry, máslo, vodu.Stáhneme ze sporáku, přidáme čokoládu a rozpustíme.Vejce vyšleháme do husté pěny,do této směsi vmícháme čokoládovou hmotu a postupně přidáme prosátou mouku s jedlou sodou a špetkou soli. Vyšleháme.Těsto vlijeme do připravené formy průměr 26cm a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupnů asi 30-40min. Tento korpus upečeme 3x, takže budeme mít 3 pláty pr.26cm

2

Čokoládový krém
Den před plněním si svaříme smetanu ve které rozpustíme čokoládu.Až trochu zchládne vyšleháme do hladka. Necháme chladit do druhého dne a potom vyšleháme s mascarpone.

3

Malinový krém
Všechny suroviny kromě másla mícháme nad parou  do zhoustnutí, teplota by měla dosáhnout 70 stupnů .Vyndáme z vodní lázně, necháme trochu zchládnout a postupně přidáme máslo, vyšleháme.

4

Smetanový malinový krém
Maliny s 2lžicemi cukru povaříme, necháme zchladit. Vyšleháme mascarpone s malinami ,přidáme smetanu ,dosladíme a opatrně šleháme do tuhého krému.

5

Čokoládová  poleva
Namočíme želatinu do vody.Smetanu ,cukr a vodu přivedeme k varu, potom zeslabíme vařič a přidáme kakao, ještě asi 2 minuty lehce povaříme. Trochu této hmoty přidáme do želatiny,rozpustíme a dáme vše dohromady.Pomocí tyčového mixéru vyšleháme do hladka a přelejeme přes sítko do skleněné nádoby.  Může se udělat i den dopředu, po ztuhnutí rozpustit v mikrovlnce. Na této polevě se dobře uchycují čokohoblinky, je taková lepivější.

6

Dokončení
První korpus lehce potřeme částí malinového krému.na tento krém namažene větší vrstvu čokoládového krému. V druhém korpusu vykrojíme  dvě kolečka- malé asi 11cm a větší asi 19cm. Na čokoládový krém přiložíme doprostřed kolečko 11cm  a okraj korpusu 26cm. Vnitřní kolečko odložíme, můžeme využít na dozdobení- kostičky nahoře dortu. Vznikne mi otvor tzv. mezikruží do kterého dám trochu malinového krému, celý smetsnový malinový krém a maliny. Zahladíme zbytkem malinového krému a dáme vrstvu čokoládového krému.Část čokoládového  krému si odložíme  na obmazání dortu Přiložíme třetí korpus a celé obmažeme  zbytkem čokoládového krému  Dáme ztuhnout a potom polijeme polevou a celé posypeme čokohoblinkami, které si vyrobíme škrabkou na brambory , ozdobíme malinami, pusinkami, čímkoliv.

  Tento postup a vykrajování koleček se zdá asi dost složitý, ale ve skutečnosti- při výrobě to určitě zvládne každá šikulka.  Přeji dobrou chut

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit