Cuketová polévka s gorgonzolou

Cuketová polévka s gorgonzolou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (91)
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1077 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 96 g
Tuky 49 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahodná krémová polévka s modrým sýrem zasytí i zahřeje.

Suroviny

olivový olej 2 PL
máslo 1 PL
cibule 1 ks
velká
cuketa 900 g
oregano 3 ČL
sušené
sůl
pepř
vývar kuřecí 600 ml
nebo zeleninový vývar
gorgonzola 120 g
oregano
čerstvé, na ozdobu

Postup

1

Dvě lžíce olivového oleje rozehřejte ve velkém hrnci, přidejte lžíci másla a jednu velkou cibuli nakrájenou najemno; opékejte 5 minut.

2

Přisypte 900 g cuket, nakrájených na tenká kolečka, a 3 lžičky sušeného oregana; osolte, opepřete a za pravidelného míchání opékejte 15 minut.

3

Přilijte 500–600 ml kuřecího vývaru, přiveďte k varu, zmírněte plamen a pod pokličkou povařte půl hodiny.

4

Polévku těsně před koncem vaření promixujte tyčovým mixérem, případně zřeďte vývarem, vmíchejte 120 g gorgonzoly a nechte ji rozpustit. Podle chuti osolte a ozdobte čerstvým oreganem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/8

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit