Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ditiny opilé řízky

Ditiny opilé řízky

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3575 kcal
Bílkoviny 217 g
Sacharidy 259 g
Tuky 169 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký a pikantní řízek je nejlepší s omáčkou ze žampionů, tymiánu a vína se šťouchanými bramborami.

Související recepty

Suroviny

česnek 4 stroužky
prolisované
sůl
vejce 3 ks
sýr 200 g
velmi jemně nastrouhaného
strouhanka
na obal
olej
na smažení
střední, varný typ B
jarní cibulka
nebo pažitka, najemno nakrájená
Na omáčku
jarní cibulka 1 ks
najemno pokrájená
oloupané a na plátky
tymián ½ ČL
sušený
rajčatová passata - pyré 3 PL

Postup

1

Roštěnky naklepejte hodně natenko, potřete česnekem a trošku osolte. Začněte obalovat. Buď podobně jako klasický řízek, tedy v hladké mouce a pak ve vajíčkách smíchaných se sýrema nakonec ve strouhance, anebo v několika vrstvách: v hladké mouce, vajíčkách, strouhance, pak v sýru, pak znovu ve vajíčkách a znovu ve strouhance. Rozpalte olej a začněte smažit. Během smažení řízky nejméně dvakrát obraťte. Osmažené řízky odkládejte na papírový ubrousek, který nasaje přebytečný tuk ze smažení.

2

Na omáčku na másle zpěňte najemno nakrájenou cibulku, přidejte tenké plátky žampionů a tymián, poduste – až se odpaří voda, zalijte červeným vínem, nechte chvíli vařit a nakonec zahustěte rajčatovým pyré.

3

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do vyhřáté kovové misky, na jejíž dno dáte čerstvé máslo, trochu soli a cibulku nebo velkou hrst nasekané pažitky. Rozšťouchejte a podávejte s řízkem a omáčkou.

Něco navíc:
Opilé řízky můžete klidně udělat i ze svíčkové – maso ale tolik nenaklepávejte. Omáčka se servíruje na řízek přímo na stole, šťouchané brambory si dává každý sám.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín