Ditiny opilé řízky

Ditiny opilé řízky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3577 kcal
Bílkoviny 217 g
Sacharidy 259 g
Tuky 169 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký a pikantní řízek je nejlepší s omáčkou ze žampionů, tymiánu a vína se šťouchanými bramborami.

Suroviny

roštěnec 4 plátky
česnek 4 stroužky
prolisované
sůl
mouka pšeničná hladká
na obal
vejce 3 ks
sýr 200 g
velmi jemně nastrouhaného
strouhanka
na obal
olej
na smažení
brambory 12 ks
střední, varný typ B
máslo 1 PL
jarní cibulka
nebo pažitka, najemno nakrájená
Na omáčku
máslo 1 PL
jarní cibulka 1 ks
najemno pokrájená
žampiony 4 ks
oloupané a na plátky
tymián 0.5 ČL
sušený
víno červené 100 ml
rajčatové pyré 3 PL

1 Roštěnky naklepejte hodně natenko, potřete česnekem a trošku osolte. Začněte obalovat. Buď podobně jako klasický řízek, tedy v hladké mouce a pak ve vajíčkách smíchaných se sýrema nakonec ve strouhance, anebo v několika vrstvách: v hladké mouce, vajíčkách, strouhance, pak v sýru, pak znovu ve vajíčkách a znovu ve strouhance. Rozpalte olej a začněte smažit. Během smažení řízky nejméně dvakrát obraťte. Osmažené řízky odkládejte na papírový ubrousek, který nasaje přebytečný tuk ze smažení.

2 Na omáčku na másle zpěňte najemno nakrájenou cibulku, přidejte tenké plátky žampionů a tymián, poduste – až se odpaří voda, zalijte červeným vínem, nechte chvíli vařit a nakonec zahustěte rajčatovým pyré.

3 Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do vyhřáté kovové misky, na jejíž dno dáte čerstvé máslo, trochu soli a cibulku nebo velkou hrst nasekané pažitky. Rozšťouchejte a podávejte s řízkem a omáčkou.

Něco navíc:
Opilé řízky můžete klidně udělat i ze svíčkové – maso ale tolik nenaklepávejte. Omáčka se servíruje na řízek přímo na stole, šťouchané brambory si dává každý sám.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit