0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort s malinami a pistáciemi

Dort s malinami a pistáciemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort s malinami a pistáciemi

4.2 / 5. Počet hodnocení: 64
Více než hodinu Snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6072 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 442 g
Tuky 419 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort barevný a svěží jako samo jaro! Pro oslavu Velikonoc je doslova jako stvořený. 

Suroviny

Na těsto
máslo 60 g
+ na vymazání
vejce 6 ks
bílky a žloutky zvlášť
krupicový cukr 175 g
vanilkový extrakt 1 ČL
citronová kůra 1 ČL
mouka pšeničná hladká 200 g
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na krém
smetana ke šlehání 300 ml
mascarpone 500 g
vanilkový extrakt 1 ČL
moučkový cukr 4 PL
Na dokončení
mražené maliny 200 g
krupicový cukr 1 PL
malinový džem 1 PL
pomerančový likér 1 PL
Cointreau
pistácie
nasekané, na obalení
čokoládová vajíčka
nebo vajíčka z marcipánu, na ozdobení
moučkový cukr
na poprášení

1 Vymažte a vysypte rozevírací dortovou formu o průměru 23cm a troubu předehřejte na 175°C. V kastrůlku rozehřejte máslo a nechte vychladnout. Bílky prošlehejte, přidejte krupicový cukr (1 lžíci dejte stranou) a ušlehejte na pevný sníh. Zvlášť utřete do pěny žloutky s odloženou lžící cukru, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou; trvá to asi 5 minut. Pak je krátce zašlehejte do bílků. Do směsi opatrně vmíchejte mouku a následně vlažné máslo. Těsto přesuňte do formy a pečte asi 40-45 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá.

2 Pečte asi 40-45 minut. Korpus nechte asi 10 minut chladnout ve formě, pak vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

3 Maliny nahrubo rozmačkejte, nechte na cedníku 5 minut vykapat a promíchejte s cukrem a džemem. Smetanu ušlehejte na tuhou šlehačku. Promíchejte ji s mascarpone, vanilkovým extraktem a moučkovým cukrem. Část krému si odložte na boky.

4 Korpus dvakrát vodorovně prořízněte. Pokud chcete, korpusy pokapejte cointreau. Spodní díl poklaďte polovinou malinové náplně a na ni navršte polovinu mascarponového krému. Zakryjte středním dílem korpusu a lehce přimáčkněte. Postup opakujte a vše zakryjte vrchním dílem korpusu. Znovu lehce přimáčkěte a nechte 10 minut v lednici odpočívat. Pak potřete odloženým krémem boky a obalte v sekaných pistáciích. Vršek dortu ozdobte vajíčky a pocukrujte.

TIPY NA NÁKUP
Bonbony ve tvaru vajíček jsme koupili v Marks&Spencer. Větší jsou obarvená křepelčí vajíčka.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/4

Komentáře

Anonym

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sa dá tento korpus spraviť aj kakaový. Stačí len vymeniť časť múky za kakao? Ak áno, koľko asi? A treba pridať aj sódu bikarbonu kvôli tomu kakau? Vopred ďakujem za odpoveď!

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Krausová,
omlouvám se za pozdní odpověď. Určitě můžete korpus upéct v kakaové variantě :-). My bychom pro začátek zkusili nahradit 40 g hladké mouky kakaem. Použijte tedy jen 160 g mouky a 40 g kakaa, přidejte trochu kypřicího prášku do pečiva a společně je prosejte přes jemné síto, abyste odstranila hrudky. Vynechali bychom také citronovou kůru, která se ke kakau příliš nehodí. Jinak bychom se drželi receptu.

Držíme palce, ať se dort podaří,
redakce Apetitu

Apetit magazín

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...

Obchod Apetit