Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort s malinami a pistáciemi
Dort s malinami a pistáciemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort s malinami a pistáciemi

4.2/5 Počet hodnocení: 86
Více než hodinu Snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6072 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 442 g
Tuky 419 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort barevný a svěží jako samo jaro! Pro oslavu Velikonoc je doslova jako stvořený. 

Suroviny

Na těsto
+ na vymazání
vejce 6 ks
bílky a žloutky zvlášť
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na krém
vanilkový extrakt 1 ČL
Na dokončení
mražené maliny 200 g
malinový džem 1 PL
pomerančový likér 1 PL
Cointreau
pistácie
nasekané, na obalení
nebo vajíčka z marcipánu, na ozdobení
na poprášení

Postup

1

Vymažte a vysypte rozevírací dortovou formu o průměru 23cm a troubu předehřejte na 175°C. V kastrůlku rozehřejte máslo a nechte vychladnout. Bílky prošlehejte, přidejte krupicový cukr (1 lžíci dejte stranou) a ušlehejte na pevný sníh.

2

Zvlášť utřete do pěny žloutky s odloženou lžící cukru, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou; trvá to asi 5 minut. Pak je krátce zašlehejte do bílků. Do směsi opatrně vmíchejte mouku a následně vlažné máslo.

3

Těsto přesuňte do formy a pečte asi 40-45 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá.

4

Pečte asi 40-45 minut. Korpus nechte asi 10 minut chladnout ve formě, pak vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

5

Maliny nahrubo rozmačkejte, nechte na cedníku 5 minut vykapat a promíchejte s cukrem a džemem. Smetanu ušlehejte na tuhou šlehačku. Promíchejte ji s mascarpone, vanilkovým extraktem a moučkovým cukrem. Část krému si odložte na boky.

6

Korpus dvakrát vodorovně prořízněte. Pokud chcete, korpusy pokapejte cointreau. Spodní díl poklaďte polovinou malinové náplně a na ni navršte polovinu mascarponového krému.

7

Zakryjte středním dílem korpusu a lehce přimáčkněte. Postup opakujte a vše zakryjte vrchním dílem korpusu. Znovu lehce přimáčkěte a nechte 10 minut v lednici odpočívat.

8

Pak potřete odloženým krémem boky a obalte v sekaných pistáciích. Vršek dortu ozdobte vajíčky a pocukrujte.

TIPY NA NÁKUP
Bonbony ve tvaru vajíček jsme koupili v Marks&Spencer. Větší jsou obarvená křepelčí vajíčka.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/4

Komentáře

14.10.2020 11:55

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sa dá tento korpus spraviť aj kakaový. Stačí len vymeniť časť múky za kakao? Ak áno, koľko asi? A treba pridať aj sódu bikarbonu kvôli tomu kakau? Vopred ďakujem za odpoveď!

20.10.2020 10:03

Dobrý den, paní Krausová,
omlouvám se za pozdní odpověď. Určitě můžete korpus upéct v kakaové variantě :-). My bychom pro začátek zkusili nahradit 40 g hladké mouky kakaem. Použijte tedy jen 160 g mouky a 40 g kakaa, přidejte trochu kypřicího prášku do pečiva a společně je prosejte přes jemné síto, abyste odstranila hrudky. Vynechali bychom také citronovou kůru, která se ke kakau příliš nehodí. Jinak bychom se drželi receptu.

Držíme palce, ať se dort podaří,
redakce Apetitu

22.10.2020 11:31

Dakujem van za radu, budem sa riadit vasimi instrukciami.

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
AD
Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás
  • Zajímavosti

Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás

Venku je konečně krásně a nás čeká nesnadné rozhodování. Půjdeme na výlet, do bazénu nebo se jen tak natáhneme na lehátko na terase nebo zahradě? A co budeme vlastně jíst? Jenže komu by se v horku chtělo stát u sporáku. Objednejte si přesně...