Dort s malinami a pistáciemi

Dort s malinami a pistáciemi

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (61)
Do 30 minut Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 0 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží jako samo jaro!

Suroviny

NA TĚSTO

  • 60 g másla + na vymazání
  • 6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
  • 175 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička nastrouhané kůry z biocitronu
  • 200 g hladké mouky
  • hrubá mouka na vysypání formy

NA KRÉM

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 500 g mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 lžíce moučkového cukru

NA DOKONČENÍ

  • 200 g mražených malin
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce malinového džemu
  • 1 lžíce pomerančového likéru cointreau (nemusí být)
  • nasekané pistácie na obalení
  • vajíčka z marcipánu nebo bonbonů na ozdobení
  • moučkový cukr na rozprášení

 

 

1 Vymažte a vysypte rozevírací dortovou formu o průměru 23cm a troubu předehřejte na 175°C. V kastrůlku rozehřejte máslo a nechte vychladnout. Bílky prošlehejte, přidejte krupicový cukr (1 lžíci dejte stranou) a ušlehejte na pevný sníh. Zvlášť utřete do pěny žloutky s odloženou lžící cukru, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou; trvá to asi 5 minut. Pak je krátce zašlehejte do bílků. Do směsi opatrně vmíchejte mouku a následně vlažné máslo. Těsto přesuňte do formy a pečte asi 40-45 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá.

2 Pečte asi 40-45 minut. Korpus nechte asi 10 minut chladnout ve formě, pak vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

3 Maliny nahrubo rozmačkejte, nechte na cedníku 5 minut vykapat a promíchejte s cukrem a džemem. Smetanu ušlehejte na tuhou šlehačku. Promíchejte ji s mascarpone, vanilkovým extraktem a moučkovým cukrem. Část krému si odložte na boky.

4 Korpus dvakrát vodorovně prořízněte. Pokud chcete, korpusy pokapejte cointreau. Spodní díl poklaďte polovinou malinové náplně a na ni navršte polovinu mascarponového krému. Zakryjte středním dílem korpusu a lehce přimáčkněte. Postup opakujte a vše zakryjte vrchním dílem korpusu. Znovu lehce přimáčkěte a nechte 10 minut v lednici odpočívat. Pak potřete odloženým krémem boky a obalte v sekaných pistáciích. Vršek dortu ozdobte vajíčky a pocukrujte.

TIPY NA NÁKUP
Bonbony ve tvaru vajíček jsme koupili v Marks&Spencer. Větší jsou obarvená křepelčí vajíčka.

 

Komentáře

Anonym

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sa dá tento korpus spraviť aj kakaový. Stačí len vymeniť časť múky za kakao? Ak áno, koľko asi? A treba pridať aj sódu bikarbonu kvôli tomu kakau? Vopred ďakujem za odpoveď!

Martina Zajícová

Dobrý den, paní Krausová,
omlouvám se za pozdní odpověď. Určitě můžete korpus upéct v kakaové variantě :-). My bychom pro začátek zkusili nahradit 40 g hladké mouky kakaem. Použijte tedy jen 160 g mouky a 40 g kakaa, přidejte trochu kypřicího prášku do pečiva a společně je prosejte přes jemné síto, abyste odstranila hrudky. Vynechali bychom také citronovou kůru, která se ke kakau příliš nehodí. Jinak bychom se drželi receptu.

Držíme palce, ať se dort podaří,
redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit