Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kapučínový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Snadné 12-16 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7679 kcal
Bílkoviny 245 g
Sacharidy 734 g
Tuky 390 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Třívrstvý tvarohový koláč doporučuju připravit den předem, aby se chutě a vůně spojily v harmonický celek.

Související recepty

Suroviny

Na korpus
máslo 170 g
pokojové teploty
nejlépe přírodní hnědý
strouhaný
sůl 1 špetka
Na čokoládovou vrstu
tmavá čokoláda 240 g
nasekaná
např. Baileys
Na tvarohovou náplň
plnotučný
balíčky po 8–10 g
škrob 40 g
kukuřičný (maizena, gustin)
rum 2 PL
tmavý
káva instantní 15 g
espresso
melasa 1 ČL
vejce 3 ks
velká
Na polevu
hustá, s vyšším obsahem tuku

Postup

1
Na čokoládovou vrstvu přiveďte k varu smetanu, odstavte, přidejte čokoládu a přilijte alkohol. Vymíchejte dohladka.
2
Zatímco čokoláda chladne, připravte si drobenkovou směs na podklad. Mouku a sůl přesijte do mísy, přidejte změklé máslo, cukr a muškátový oříšek. Vidličkou nebo prsty vypracujte drobenku a nasypte ji do kulaté formy o průměru 24 cm. Drobků těsta se neobávejte: trpělivým vymačkáváním získáte hladkou, pružnou hmotu. Prsty pěchujte nejdřív okraje a poté dno. Uhlaďte obrácenou lžící.
3
Na korpus nalijte vychladlou čokoládu a dejte na 30–40 minut do mrazáku. Než čokoláda ztuhne, připravte si tvarohovou náplň.
4
Ve sklenici rozpusťte kávu v jedné lžíci horké vody, přidejte rum a melasu. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Ušlehejte tvaroh s oba druhy cukru, kukuřičným škrobem a kávou. Po jednom vešlehejte vejce a nalijte na čokoládovou vrstvu. Pečte zhruba hodinu.
5
Vyjměte z trouby na mřížku a 20–25 minut nechte chladnout. Troubu nevypínejte. Smíchejte ingredience na polevu, nalijte na zchladlý povrch, rozetřete a pečte ještě 10 minut.
6

Koláč vyjměte z trouby, nechte ho chvíli vychladnout a přesuňte do chladničky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

10.05.2019 12:27

dobrý den, jaký průměr formy použít?

10.05.2019 15:31

Dobrý den,
doporučujeme formu o velikosti 24 cm. Pokud ji nemáte k dispozici, určitě půjde použít i forma o průměru 26 cm, ale jednotlivé vrstvy budou nižší a budou se péct lehce kratší dobu.

S pozdravem, redakce Apetitu

27.10.2015 10:42

Je to fakt skvělý dort, chutvě výborný, relativně dost hutný. Doporučuji ho fakt upéct den předem, protože jsem ho včera pekla pár hodin před oslavou a byl ještě takový vlažný. Ale držel tvar. Tvarohu jsem omylem dala 1 kg, tak jsem přidala o lžíci víc maizeny. Ze zbylé čokoládové vrstvy jsem na povrchu udělala ornamenty jako na kapučínu.

21.01.2010 22:38
Snadná příprava, výborný vzhled i chuť. Odlehčená varianta není od věci. Určitě bych se nízkotučných tvarohů nebála :)
01.10.2008 08:53
Tento dort jsem připravovala jako svůj první rodičům, když přijeli na návštěvu.. nikdy dřív jsem pro ně nic nepekla a byli OHROMENÍ! Druhý den po upečení se chutě dortu spojily a byl úžasný (kousek jsem ochutnala už ten den, co jsem jej upekla). Rodiče si ihned vzali recept :O) Plnotučný tvaroh jsem nahradila polotučným a dort byl o to lehčí a více svěží, doporučuji.
15.09.2008 20:46
Úžasně vychytaný dort, chuťově skvělý, žádné suché těsto a těžký máslový krém. O poslední kousky jsme se málem pobili. Díky
02.09.2008 23:00
Má se použít tvrdý tvaroh na strouhání nebo tekutý vaničkový?
05.09.2008 15:08
ja pouzila vanickovy tvaroh. Dort byl vyborny, jen se po nem zaprasilo - donesla jsem ho do prace na oslavu narozenin a sklidila ovace...
03.10.2009 11:44
Je možné šlehat tvrdý tvaroh?
25.08.2008 07:39
můžete mi prosím poradit, kde se dá sehnat melasa a nedá se nějak nahradit nečím běžným? je nutné používat kukuřičný škrob? nedá se nahradit normálním bramborovým?

Apetit magazín