Třívrstvý tvarohový koláč doporučuju připravit den předem, aby se chutě a vůně spojily v harmonický celek.
Suroviny
Na korpus
mouka pšeničná hladká
280
g
máslo
170
g
pokojové teploty
krupicový cukr
50
g
nejlépe přírodní hnědý
muškátový oříšek
1
špetka
strouhaný
sůl
1
špetka
Na čokoládovou vrstu
smetana ke šlehání
200
ml
tmavá čokoláda
240
g
nasekaná
krémový likér
50
ml
např. Baileys
Na tvarohovou náplň
tvaroh měkký
800
g
plnotučný
moučkový cukr
100
g
vanilkový cukr
2
ks
balíčky po 8–10 g
škrob
40
g
kukuřičný (maizena, gustin)
rum
2
PL
tmavý
káva instantní
15
g
espresso
melasa
1
ČL
vejce
3
ks
velká
Na polevu
zakysaná smetana
280
g
hustá, s vyšším obsahem tuku
krupicový cukr
40
g
Postup
1
Na čokoládovou vrstvu přiveďte k varu smetanu, odstavte, přidejte čokoládu a přilijte alkohol. Vymíchejte dohladka.
2
Zatímco čokoláda chladne, připravte si drobenkovou směs na podklad. Mouku a sůl přesijte do mísy, přidejte změklé máslo, cukr a muškátový oříšek. Vidličkou nebo prsty vypracujte drobenku a nasypte ji do kulaté formy o průměru 24 cm. Drobků těsta se neobávejte: trpělivým vymačkáváním získáte hladkou, pružnou hmotu. Prsty pěchujte nejdřív okraje a poté dno. Uhlaďte obrácenou lžící.
3
Na korpus nalijte vychladlou čokoládu a dejte na 30–40 minut do mrazáku. Než čokoláda ztuhne, připravte si tvarohovou náplň.
4
Ve sklenici rozpusťte kávu v jedné lžíci horké vody, přidejte rum a melasu. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Ušlehejte tvaroh s oba druhy cukru, kukuřičným škrobem a kávou. Po jednom vešlehejte vejce a nalijte na čokoládovou vrstvu. Pečte zhruba hodinu.
5
Vyjměte z trouby na mřížku a 20–25 minut nechte chladnout. Troubu nevypínejte. Smíchejte ingredience na polevu, nalijte na zchladlý povrch, rozetřete a pečte ještě 10 minut.
6
Koláč vyjměte z trouby, nechte ho chvíli vychladnout a přesuňte do chladničky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů )
Komentáře
dobrý den, jaký průměr formy použít?
Dobrý den,
doporučujeme formu o velikosti 24 cm. Pokud ji nemáte k dispozici, určitě půjde použít i forma o průměru 26 cm, ale jednotlivé vrstvy budou nižší a budou se péct lehce kratší dobu.
S pozdravem, redakce Apetitu
Je to fakt skvělý dort, chutvě výborný, relativně dost hutný. Doporučuji ho fakt upéct den předem, protože jsem ho včera pekla pár hodin před oslavou a byl ještě takový vlažný. Ale držel tvar. Tvarohu jsem omylem dala 1 kg, tak jsem přidala o lžíci víc maizeny. Ze zbylé čokoládové vrstvy jsem na povrchu udělala ornamenty jako na kapučínu.