Dort s nadýchaným krémem a dýňovou marmeládou

Dort s nadýchaným krémem a dýňovou marmeládou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Těsto na korpus

  • 9ks                        vejce
  • 4,5lžíce                  horké vody
  • 220g                      cukr moučka
  • 150ml                    olej
  • 300g                      polohrubá mouka
  • 1,5ks                     prášek do pečiva

Krém

  • 1ks                        mascarpone
  • 1ks                        ricotta
  • 1ks                        smetana ke šlehání 33%
  • 300ml                    mléko
  • 1ks                        vanilkový puding
  • 3lžíce                     cukr

Zdobení

  • dýňová marmeláda
  • Rum
  • 100g                      čokoláda cca50% kakaa
  • 100ml                    33%smetana

Korpus:

Z bílků vyšleháme sníh. V druhé nádobě ušleháme žloutky s cukrem, poté přidáme horkou vodu, olej a postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Když docílíme hladkého těsta, opatrně vmícháme sníh. Formu na korpus pečlivě vyložíme pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 175°C cca 35 min.

Krém:

Uvaříme a necháme vychladnout 1 vanilkový puding v 300ml mléka s cukrem. Smetanu vyšleháme v hustou šlehačku a smícháme s pudingem, mascarpone a ricottou.

Zdobení:

Vychladlý dort 2x rozkrojíme na 3 přibližně stejné díly, v místech řezu potřeme nejprve marmeládou kterou podle hustoty můžeme naředit rumem a poté potřeme připraveným krémem. Do malého hrnce dáme smetanu a nalámanou čokoládu, jen opravdu lehce zahřejeme, tak aby se čokoláda začala rozpouštět. Mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nespojí se smetanou. Měli bychom získat takovou hustotu, aby se ještě vlažná dobře rozlévala, ale zároveň během chladnutí houstla. To můžeme dokorigovat přidáním čokolády, nebo smetany.

Dort ještě vlažnou čokoládou pomalu poléváme, tak abychom ho celý pokryli.

Autor: Ivo Bahenský

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit