Dušené hovězí po řecku s rozinkami

Dušené hovězí po řecku s rozinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dušené hovězí po řecku s rozinkami

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7108 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 328 g
Tuky 427 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

olivový olej panenský 4 PL
jemné chuti
hovězí maso 1.5 kg
přední (na dušení), nakrájené na kostky
cibule 2 ks
velké, nakrájené nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
víno červené 250 ml
suché
balzamikový ocet 100 ml
+ na doladění
konzervovaná rajčata krájená 400 g
1 konzerva
rajčata cherry 250 g
přepůlená
med 2 ČL
bobkový list 2 ks
rozmarýn 2 snítky
rozinky 80 g
nesířené, nejlépe korintky, propláchnuté
citron 1 ks
s okrájenou kůrou, nakrájený na tlustá kolečka a zbavený semínek (viz Něco navíc)
olivy černé 15 ks
Kalamata
petrželka
hladkolistá, nasekaná, množství podle chuti
piniové oříšky 4 PL
opražené

Rozinky u nás vnímáme jako součást sladkého pečení, ale parádu nadělají i ve slaných pokrmech. Měkoučké dušené hovězí s rozinkami a olivami je toho jasným důkazem.

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Ve velkém, nejlépe litinovém kastrolu rozehřejte na silném ohni olej a opečte maso ze všech stran dohněda, podle potřeby po dávkách. Vyjměte ho na talíř a odložte. 

2

Do uvolněného kastrolu vsypte cibuli a za občasného promíchání opečte na středním ohni lehce dozlatova. Vmíchejte česnek. Pak hned do kastrolu vraťte maso, osolte a opepřete. Podlijte vínem a balzamikovým octem, přiveďte k varu a pár minut vařte, aby se odpařil alkohol a ocet. Přidejte všechna rajčata, med, bobkový list, rozmarýn, rozinky a citron. Dolijte vodou, aby maso bylo ponořené.

3

Přiveďte k varu, pak dejte do trouby a pečte cca 2 hodiny (není nutné přiklopit, v případě nutnosti podlijte horkou vodou), aby maso změklo. Zhruba čtvrt hodiny před dopečením přidejte olivy. Podle chuti dosolte a dopepřete, popřípadě dolaďte balzamikem. Podávejte posypané petrželkou (část lze i vmíchat) a piniovými oříšky. Jezte s chlebem pita či jiným pečivem nebo hranolky či vařenými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete mít jistotu, že citron nedá jídlu poněkud nahořklou příchuť, na kterou u nás nejsme zvyklí, přidejte místo okrájeného citronu jen vymačkanou šťávu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit