Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušené hovězí po řecku s rozinkami
Dušené hovězí po řecku s rozinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dušené hovězí po řecku s rozinkami

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7108 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 328 g
Tuky 427 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

olivový olej panenský 4 PL
jemné chuti
přední (na dušení), nakrájené na kostky
velké, nakrájené nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
suché
balzamikový ocet 100 ml
+ na doladění
rajčata cherry 250 g
přepůlená
med 2 ČL
rozmarýn 2 snítky
nesířené, nejlépe korintky, propláchnuté
s okrájenou kůrou, nakrájený na tlustá kolečka a zbavený semínek (viz Něco navíc)
Kalamata
petrželka
hladkolistá, nasekaná, množství podle chuti
piniové oříšky 4 PL
opražené

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Ve velkém, nejlépe litinovém kastrolu rozehřejte na silném ohni olej a opečte maso ze všech stran dohněda, podle potřeby po dávkách. Vyjměte ho na talíř a odložte. 

2

Do uvolněného kastrolu vsypte cibuli a za občasného promíchání opečte na středním ohni lehce dozlatova. Vmíchejte česnek. Pak hned do kastrolu vraťte maso, osolte a opepřete. Podlijte vínem a balzamikovým octem, přiveďte k varu a pár minut vařte, aby se odpařil alkohol a ocet. Přidejte všechna rajčata, med, bobkový list, rozmarýn, rozinky a citron. Dolijte vodou, aby maso bylo ponořené.

3

Přiveďte k varu, pak dejte do trouby a pečte cca 2 hodiny (není nutné přiklopit, v případě nutnosti podlijte horkou vodou), aby maso změklo. Zhruba čtvrt hodiny před dopečením přidejte olivy. Podle chuti dosolte a dopepřete, popřípadě dolaďte balzamikem. Podávejte posypané petrželkou (část lze i vmíchat) a piniovými oříšky. Jezte s chlebem pita či jiným pečivem nebo hranolky či vařenými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete mít jistotu, že citron nedá jídlu poněkud nahořklou příchuť, na kterou u nás nejsme zvyklí, přidejte místo okrájeného citronu jen vymačkanou šťávu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín