Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dvojitý hovězí vývar s játrovým knedlíkem
Dvojitý hovězí vývar s játrovým knedlíkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dvojitý hovězí vývar s játrovým knedlíkem

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3894 kcal
Bílkoviny 265 g
Sacharidy 397 g
Tuky 112 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Játrové knedlíky mám od babičky. Jsme velká rodina a než koulet stovku malých knedlíčků, to radši jeden velký pro každého, “ prozrazuje nám Martin Jiskra, šéfkuchař zájezdního hostince U Jiskrů v Kbelnici u Strakonic. Na jídelním lístku tam najdete skryté poklady z tradiční české kuchyně, kterou po staletí ovlivňovala i kuchyně rakouská a vídeňská císařská. Tahle polévka je jedním z nich.

Související recepty

Suroviny

Na vývar
nakrájená nadrobno
celer 80 g
cca 1/4 bulvy, očištěná a nastrouhaná nahrubo
mrkev 1 ks
střední, nastrouhaná nahrubo
vývar hovězí 1,2 l
hotový (viz Něco navíc)
petrželka 4 snítky
stonky a lístky zvlášť
tymián 4 snítky
čerstvý
pepř celý 5 kuliček
Na knedlíky
střední, nakrájená nadrobno
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
čerstvě mletý
housky 3 ks
nakrájené na kostičky
vejce 2 ks
rozšlehaná
majoránka (drhnutá) 1 špetka
strouhanka 50 g
petrželka 5 snítek
hladkolistá, nasekaná nadrobno

Postup

1

Bílky v míse lehce vyšlehejte, ale ne do úplného sněhu. Mleté maso smíchejte s nakrájenou a nastrouhanou zeleninou a zlehka zapracujte bílky. Vložte směs bílků, masa a zeleniny do vývaru, přidejte stonky petržele (lístky nechte stranou na posypání) a koření, zamíchejte a přiveďte k mírnému varu. Na mírném ohni táhněte 1,5 hodiny, během vaření nemíchejte. Pak vývar sceďte nejprve nahrubo, pak přes cedník vyložený plátýnkem nebo přeloženou čistou utěrkou. Podle potřeby zopakujte, dokud není čirý.

2

Na knedlíky umelte játra najemno. Na sádle opečte cibulku, až zprůhlední a přidejte pepř. Smíchejte housky s vejci, kořením, strouhankou, nasekanou petrželkou a umletými játry. Osolte a otestujte, zda je směs dost slaná. Rukama vytvarujte 4 koule a nechte aspoň 30 minut v chladu odpočinout. 

3

Hotový scezený vývar vraťte do hrnce, přiveďte k varu. Do vývaru vložte knedlíky a vařte cca 18 minut, dokud nejsou uvnitř hotové. Přidejte zeleninu z vaření prvního vývaru. (viz Něco navíc).

4

Rozdělte do talířů knedlíky a zalijte vývarem a posypte petrželkou.

NĚCO NAVÍC
V Zájezdním hostinci u Jiskrů první vývar připravují z odřezků masa a kostí, předem opečených v troubě (zhruba 1 kg masa a kostí na 2 litry vody) a očištěné kořenové zeleniny v celku. Někdy dávají i morkovou kost. Vývar se vaří celý den pomalým varem. Po slití vývaru se zelenina nevyhazuje, ale vychladlá se nakrájí a před podáváním se nechá v polévce prohřát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín