Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dvoubarevný chlebíček s čokoládovou polevou
Dvoubarevný chlebíček s čokoládovou polevou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Dvoubarevný chlebíček s čokoládovou polevou

4.7/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Na 10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5597 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 589 g
Tuky 302 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle chlebíček je vlastně jednou z variací na třenou bábovku. Na stole udělá spoustu parády!

Suroviny

máslo 175 g
o pokojové teplotě + na vymazání formy
vejce 3 ks
velikosti L, rozšlehaná
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl ¼ ČL
o pokojové teplotě
Maltesers (viz Něco navíc)
Na polevu

Postup

1

Rozehřejte troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Vymažte slabě máslem 900 g formu na biskupský chlebíček a vyložte pečicím papírem tak, aby po stranách přesahoval ven z formy.

2

Máslo a cukr dejte do velké mísy a elektrickým šlehačem šlehejte 5 minut, dokud máslo nezesvětlá a nenabude. Po částech přidejte rozšlehaná vejce a vždy dobře zapracujte. Smíchejte v míse mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte ve třech dávkách do másla a vajec mouku a střídejte ji s částí zakysané smetany. Každou dávku mouky a zakysané smetany do těsta zašlehejte. Hladké těsto rozdělte napůl, do jedné z poloviny prosejte kakao, přilijte mléko a promíchejte.

3

Střídavě klaďte lžící do formy tmavé a světlé těsto, téměř jako byste skládali šachovnici. Naplněnou formou lehce klepněte o pracovní desku, abyste z těsta vyhnali bubliny. Pomocí špejle těsto jemně promíchejte tak, aby se vrstvy prolnuly jen mírně.

4

Pečte 70 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu chlebíčku nevyjde ven suchá. Vyndejte z trouby a nechte 15 minut stát, pak pomocí přesahujícího papíru zvedněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

5

Chlebíček nechte na mřížce, ale vložte pod něj pekáč na zachycení polevy. Nasekejte čokoládu najemno a vsypte do nádoby s hubičkou. Smetanu dejte do rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Horkou smetanu nalijte na čokoládu a 2 minuty nechte stát. Míchejte metličkou, dokud se čokoláda ve smetaně nerozpustí. Pár minut nechte stát a nalijte na chlebíček.

6

Když začne poleva na chlebíčku trochu tuhnout, ostrým nožem překrojte některé z kuliček Maltesers napůl. Umístěte kuličky na chlebíček, trochu je do polevy zatlačte. Dezert vydrží 3–4 dny, ale kuličky (zejména ty překrojené) zhruba po dni zvlhnou. Nejlepší je tedy chlebíček polévat a zdobit až před podáváním.

NĚCO NAVÍC
Maltesers koupíte v prodejnách s cukrovinkami (Candy Store) nebo na internetu. Podobnou sladkost vyrábí i Al- natura jako Bio špaldové kuličky s čokoládou (k dostání na www. rohlík.cz). Anebo můžete kuličky nahradit drobnými plněnými čokoládovými vajíčky.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...