0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Steak s portobellem a bramborovou kaší

Steak s portobellem a bramborovou kaší

4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6848 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 174 g
Tuky 606 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tohle jídlo je pro mě opravdový svátek. Na talíř se totiž sejdou moje oblíbené suroviny – šťavnatý steak, voňavá houba a hedvábně hladká bramborová kaše,“ zasnila se nad tou dokonalostí redaktorka Darina Sieglová.

Suroviny

brambory 800 g
varný typ C
mléko 100 ml
smetana ke šlehání 100 ml
máslo 60 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na steak
4 ks
steak z hovězí svíčkové 4 cm vysoké
anglická slanina 8 plátek
rostlinný olej 1 PL
Na dokončení
žampiony portobello 4 ks
větší, lze nahradit 8 ks menších
máslo 2 PL
nejlépe přepuštěné
šalvěj 1 svazek

1 Brambory oloupejte, nakrájejte na stejně velké kusy a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte je a nechte chvíli odejít páru. Mezitím ohřejte mléko se smetanou. Brambory rozšťouchejte, přilijte trochu horkého mléka se smetanou, vraťte je na plotnu nebo nad velice mírný plamen a šťouchejte a přilévejte mléko. Nebojte se dát tekutiny více, brambory v ní pěkně dojdou a nasáknou ji. Přidejte máslo a zapojte ruční šlehač. Brambory vyšlehejte do hedvábné a načechrané kaše. Dosolte.

2 Steaky obalte po obvodu slaninou a omotejte potravinářským provázkem. Na rozpálené železné pánvi s olejem je opékejte 2–3 minuty z každé strany, dejte je na talíř a zakryjte alobalem, aby se v mase rozležela šťáva. 

3 Portobello osolte, opepřete a orestujte na másle, 4–5 minut z každé strany. Přidejte šalvěj, krátce orestujte a podávejte se steakem a kaší.

NĚCO NAVÍC
Tip redaktorky Dariny: Pokud se chci jó rozmazlit, vliju do výpeku z masa a hub 50 ml smetany, přidám 1–2 lžíce mascarpone a nechám výpek svařit do neodolatelně dobré omáčky. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit