I s malým rozpočtem a využitím obyčejných surovin se dá uvařit chutné, syté a v rámci možností vyvážené jídlo, k němuž se budete rádi vracet. Fazolové placičky jsou toho zářným příkladem. Pokud nejste velcí jedlíci, nějaké placičky vám dokonce zbudou i na druhý den, třeba k snídani nebo jako svačina s sebou.
Suroviny
Postup
Fazole rozmixujte či rozmačkejte nahrubo. Přidejte další suroviny až po vejce (včetně), dle chuti osolte a opepřete. Dobře vše promíchejte. Nechte asi 20 minut stát.
Pak vmíchejte nastrouhaný eidam a mrkev. Je-li směs příliš hustá, nařeďte ji troškou vody. V pánvi (nejlépe nepřilnavé) rozehřejte trochu oleje na středním ohni a opékejte či smažte na něm po dávkách placičky zhruba z vrchovaté lžíce těsta. Můžete přitom pánev na chvíli přiklopit. Až zezlátnou (trvá to cca 3 minuty), obraťte placičky a opečte je dozlatova i z druhé strany. Celkem byste měli získat asi 20 placiček (nám jich vyšlo 21).
NĚCO NAVÍC
Těsto na placičky je možné dochutit trochou citronové šťávy a nasekanými bylinkami (ušetříte, když si je sami pěstujete či natrháte divoké). Namáčet je lze navíc do jogurtu, zakysané smetany, majonézy, kečupu či jiné studené omáčky, kterou máte k dispozici.