
Ricottový trifle s mandlovými sušenkami
Trifle můžete servírovat jako samostatné poháry, ale i jako jeden obrovský dezert, z něhož si každý nabere do vlastní misky.
Ingredience
- 20 sušenek amaretti
- 60 ml amaretta
- 2,5 plátků želatiny
- 150 ml amaretta
- 100 ml jahodové šťávy
- 125 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 55 g krupicového cukru
- 2 žloutky
- 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 500 g ricotty
- 80 g mandlí
- půl bílku
- 25 g krupicového
- špetka skořice
- špetka soli
- 1,5 bílku
- 90 g krupicového cukru
NA ŽELÉ
NA KRÉM
NA MANDLE
NA MERINQUE
Příprava jídla
1 Nejdříve připravte želé. Želatinu namočte do studené vody, jahodovou šťávu a 200 ml vody zahřejte, odstavte z plotny a vmíchejte vymačkanou želatinu, přidejte amaretto a směs rozdělte do větších sklenic (doporučujeme použít širší sklenice o objemu 250–300 ml). Dejte do lednice a nechte přes noc ztuhnout.
2 Na krém dejte do hrnce mléko, polovinu smetany a přiveďte k varu. V míse prošlehejte žloutky, cukr, škrob a vanilkový extrakt. Horké mléko pomalu zašlehejte do žloutkové směsi, potom celý obsah mísy vlijte zpět do hrnce a na mírném plameni za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne. Přelijte jej do mísy, přitiskněte na něj potravinovou fólii a nechte vychladnout.
3 Připravte mandle. Předehřejte troubu na 180°C. Mandle promíchejte s bílkem, potom je rozložte na plech vyložený pečicím papírem, posypte cukrem, skořicí a špetkou soli. Promíchejte a dejte péct na 15–18 minut. Nechte zcela vychladnout. Pak je nalámejte a nasekejte nahrubo.
4 Zbylou šlehačku ušlehejte dotuha, ricottu prošlehejte, spojte s krémem a nakonec vmíchejte šlehačku.
5 Zhruba 1/3 ricottového krému rozdělte na ztuhlé želé. Na něj nasypte zhruba polovinu sušenek (můžete je předem lehce podrtit) a pokropte je amarettem. Zopakujte a jako poslední vrstvu dejte ricottový krém.
6 Trifle dejte do lednice a připravte si meringue. Bílky a cukr dejte do žáruvzdorné mísy a šlehejte nad párou, dokud se cukr nerozpustí. Směs sejměte z plotny a šlehejte do pevných a lesklých špiček. Meringue navrstvěte na trifle, opalte cukrářskou pistolí a posypte sekanými zkaramelizovanými mandlemi.
Přidat komentář