Trifle můžete servírovat jako samostatné poháry, ale i jako jeden obrovský dezert, z něhož si každý nabere do vlastní misky.
Suroviny
Postup
Nejdříve připravte želé. Želatinu namočte do studené vody, jahodovou šťávu a 200 ml vody zahřejte, odstavte z plotny a vmíchejte vymačkanou želatinu, přidejte amaretto a směs rozdělte do větších sklenic (doporučujeme použít širší sklenice o objemu 250–300 ml). Dejte do lednice a nechte přes noc ztuhnout.
Na krém dejte do hrnce mléko, polovinu smetany a přiveďte k varu. V míse prošlehejte žloutky, cukr, škrob a vanilkový extrakt. Horké mléko pomalu zašlehejte do žloutkové směsi, potom celý obsah mísy vlijte zpět do hrnce a na mírném plameni za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne. Přelijte jej do mísy, přitiskněte na něj potravinovou fólii a nechte vychladnout.
Připravte mandle. Předehřejte troubu na 180°C. Mandle promíchejte s bílkem, potom je rozložte na plech vyložený pečicím papírem, posypte cukrem, skořicí a špetkou soli. Promíchejte a dejte péct na 15–18 minut. Nechte zcela vychladnout. Pak je nalámejte a nasekejte nahrubo.
Zbylou šlehačku ušlehejte dotuha, ricottu prošlehejte, spojte s krémem a nakonec vmíchejte šlehačku.
Zhruba 1/3 ricottového krému rozdělte na ztuhlé želé. Na něj nasypte zhruba polovinu sušenek (můžete je předem lehce podrtit) a pokropte je amarettem. Zopakujte a jako poslední vrstvu dejte ricottový krém.
Trifle dejte do lednice a připravte si meringue. Bílky a cukr dejte do žáruvzdorné mísy a šlehejte nad párou, dokud se cukr nerozpustí. Směs sejměte z plotny a šlehejte do pevných a lesklých špiček. Meringue navrstvěte na trifle, opalte cukrářskou pistolí a posypte sekanými zkaramelizovanými mandlemi.