Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ricottový trifle s mandlovými sušenkami

Trifle můžete servírovat jako samostatné poháry, ale i jako jeden obrovský dezert, z něhož si každý nabere do vlastní misky.

Vydání: 2018/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chladnutí a tuhnutí
PT10M
Vaření 0:10
Pohár Italská

Ingredience

    • 20 sušenek amaretti
    • 60 ml amaretta

    NA ŽELÉ

    • 2,5 plátků želatiny
    • 150 ml amaretta
    • 100 ml jahodové šťávy

    NA KRÉM

    • 125 ml mléka
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 55 g krupicového cukru
    • 2 žloutky
    • 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
    • 500 g ricotty

    NA MANDLE

    • 80 g mandlí
    • půl bílku
    • 25 g krupicového
    • špetka skořice
    • špetka soli

    NA MERINQUE

    • 1,5 bílku
    • 90 g krupicového cukru

Příprava jídla

1 Nejdříve připravte želé. Želatinu namočte do studené vody, jahodovou šťávu a 200 ml vody zahřejte, odstavte z plotny a vmíchejte vymačkanou želatinu, přidejte amaretto a směs rozdělte do větších sklenic (doporučujeme použít širší sklenice o objemu 250–300 ml). Dejte do lednice a nechte přes noc ztuhnout.

2 Na krém dejte do hrnce mléko, polovinu smetany a přiveďte k varu. V míse prošlehejte žloutky, cukr, škrob a vanilkový extrakt. Horké mléko pomalu zašlehejte do žloutkové směsi, potom celý obsah mísy vlijte zpět do hrnce a na mírném plameni za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne. Přelijte jej do mísy, přitiskněte na něj potravinovou fólii a nechte vychladnout.

3 Připravte mandle. Předehřejte troubu na 180°C. Mandle promíchejte s bílkem, potom je rozložte na plech vyložený pečicím papírem, posypte cukrem, skořicí a špetkou soli. Promíchejte a dejte péct na 15–18 minut. Nechte zcela vychladnout. Pak je nalámejte a nasekejte nahrubo.

4 Zbylou šlehačku ušlehejte dotuha, ricottu prošlehejte, spojte s krémem a nakonec vmíchejte šlehačku.

5 Zhruba 1/3 ricottového krému rozdělte na ztuhlé želé. Na něj nasypte zhruba polovinu sušenek (můžete je předem lehce podrtit) a pokropte je amarettem. Zopakujte a jako poslední vrstvu dejte ricottový krém.

6 Trifle dejte do lednice a připravte si meringue. Bílky a cukr dejte do žáruvzdorné mísy a šlehejte nad párou, dokud se cukr nerozpustí. Směs sejměte z plotny a šlehejte do pevných a lesklých špiček. Meringue navrstvěte na trifle, opalte cukrářskou pistolí a posypte sekanými zkaramelizovanými mandlemi.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bylinkový olej s česnekem

Focaccia s červenou cibulí

Kalamáry s hráškem na víně

Penne all’amatriciana

Špagety cacio e pepe

Italská vepřová roláda plněná čerstvou klobáskou

Lilek a cukety a papriky z pánve

Krémová polenta s mascarpone

Koláč s kořeněným karamelem

Přidat komentář