Ricottový trifle s mandlovými sušenkami

Ricottový trifle s mandlovými sušenkami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5041 kcal
Bílkoviny 446 g
Cukr 169 g
Tuky 255 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Trifle můžete servírovat jako samostatné poháry, ale i jako jeden obrovský dezert, z něhož si každý nabere do vlastní misky.

Suroviny

20 ks
sušenky amaretti
amaretto 60 ml
NA ŽELÉ
želatina 2.5 plátků
amaretto 150 ml
100 ml
jahodová šťáva
NA KRÉM
mléko 125 ml
smetana ke šlehání 250 ml
krupicový cukr 55 g
žloutek 2 ks
škrob 0.5 PL
vanilkový extrakt 0.5 ČL
ricotta 500 g
mandle 80 g
bílek 0.5 ks
krupicový cukr 25 g

1 Nejdříve připravte želé. Želatinu namočte do studené vody, jahodovou šťávu a 200 ml vody zahřejte, odstavte z plotny a vmíchejte vymačkanou želatinu, přidejte amaretto a směs rozdělte do větších sklenic (doporučujeme použít širší sklenice o objemu 250–300 ml). Dejte do lednice a nechte přes noc ztuhnout.

2 Na krém dejte do hrnce mléko, polovinu smetany a přiveďte k varu. V míse prošlehejte žloutky, cukr, škrob a vanilkový extrakt. Horké mléko pomalu zašlehejte do žloutkové směsi, potom celý obsah mísy vlijte zpět do hrnce a na mírném plameni za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne. Přelijte jej do mísy, přitiskněte na něj potravinovou fólii a nechte vychladnout.

3 Připravte mandle. Předehřejte troubu na 180°C. Mandle promíchejte s bílkem, potom je rozložte na plech vyložený pečicím papírem, posypte cukrem, skořicí a špetkou soli. Promíchejte a dejte péct na 15–18 minut. Nechte zcela vychladnout. Pak je nalámejte a nasekejte nahrubo.

4 Zbylou šlehačku ušlehejte dotuha, ricottu prošlehejte, spojte s krémem a nakonec vmíchejte šlehačku.

5 Zhruba 1/3 ricottového krému rozdělte na ztuhlé želé. Na něj nasypte zhruba polovinu sušenek (můžete je předem lehce podrtit) a pokropte je amarettem. Zopakujte a jako poslední vrstvu dejte ricottový krém.

6 Trifle dejte do lednice a připravte si meringue. Bílky a cukr dejte do žáruvzdorné mísy a šlehejte nad párou, dokud se cukr nerozpustí. Směs sejměte z plotny a šlehejte do pevných a lesklých špiček. Meringue navrstvěte na trifle, opalte cukrářskou pistolí a posypte sekanými zkaramelizovanými mandlemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit