Naučte se uvařit báječné knedlíky z nadýchaného kynutého těsta! Naplnit je můžete čímkoli: meruňkami, borůvkami, jahodami či povidly. A když se vám nebude chtít balit ovoce a koulet knedlíky, připravte si místo nich nočky s lahodnou omáčkou z ovoce!
Ovocné knedlíky si alespoň jednou za rok dá asi každý z nás. Někdo si dopřeje pár kousků jen jako dezert, někdo je zbožňuje jako skvělou sladkou večeři či oběd.
Pojďme se podívat, jak připravit co nejlepší borůvkové, meruňkové, višňové, jahodové, jablečné i hruškové či povidlové knedlíky. Při rozhodování, jaké knedlíky uvařit, hraje roli i čas, který na přípravu máte, a úsilí, které jste do vaření ochotni vložit.
- Vyberte si těsto a ovoce, které vám chutná. Někdo přísahá na tvarohové knedlíky plněné jahodami, jiný nedá dopustit na kynuté borůvkové s pořádnou porcí šlehačky, další si potrpí na lehké odpalované těsto s meruňkou uvnitř.
- A ovocné knedlíky si můžou dopřát i ti, kteří se vyhýbají lepku, třeba s receptem na bezlepkové knedlíky s meruňkami z pohankového těsta.
- Milujete povidla a pořádnou porci vanilkového krému? Připravte Germknödel, velký kynutý knedlík plněný povidly, sypaný mákem a zalitý vanilkovým šódo
Kynuté knedlíky
Jsou časově nejnáročnější, protože kynuté těsto nemůžete uspěchat. Ale zároveň patří k absolutní klasice a třeba v kombinaci s borůvkami jsou jednoznačně nejoblíbenější. Když si objednáte v restauraci ovocné knedlíky, téměř s jistotou vám nabídnou právě kynuté.
Tipy a triky: Jak na nejlepší kynuté knedlíky
- Těsto potřebuje čas a teplé místo, kde může kynout. Čím teplejší den, tím to půjde rychleji. Dopřejte těstu alespoň 30 minut, než ho naporcujete a pustíte se do balení. Po zabalení musí knedlíky ještě 15 minut odpočívat, aby opět nakynuly.
- Vkládejte je do opravdu vroucí lehce osolené vody. Podle velikosti je vařte 3 – 5 minut z jedné strany, otočte a pokračujte ve vaření ještě 3 minuty.
- Knedlíky můžete připravit i v páře. Tam k uvaření potřebují 15 minut.
- Po uvaření knedlíky lehce natrhněte či propíchněte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
- Mimo sezonu můžete knedlíky připravit i z mražených borůvek. Praktičtější je plnit knedlíky dříve, než plody rozmrznou, počítejte ale s tím, že se tím zpomalí kynutí těsta. Knedlíky pak musíte před vařením nechat v teple o něco déle, než je zapsáno v předpisu. Anebo je nechte dokynout v troubě vyhřáté na 30–40 °C.
Jak to dělají u sousedů
Zajímavé variace na kynuté knedlíky najdeme u našich německy mluvících sousedů.
- V Rakousku jsme si zamilovali klasiku alpských sjezdovek, zmiňovaný pařený povidlový germknödel.
- V Německu nás zaujal recept na višňové Dampfnudeln – což jsou úplně božské knedlíky s pro nás krajně neobvyklou přípravou. V rendlíku na malém plameni se totiž ve vrstvě mléka pomalu vaří, napařují a pečou zároveň. Na konci by na dně hrnce nemělo zbýt žádné mléko a knedlíky by měly mít zespod lahodnou vypečenou kůrčičku.
Zdroj: Apetit