Oblíbená klasika trochu jinak: tentokrát vylepšená ricottou a aromatickým estragonem, korunovaná lahodným oříškovým máslem.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 160 °C (horkovzdušnou na 140 °C). Brambory propíchejte po celém obvodu jehlicí. Položte je na rošt trouby a pečte 1–1,5 hodiny, nebo dokud nejsou zcela měkké: dobře upečenou bramborou hladce projde jehlice skrz. Nechte je zchladnout, aby šly vzít do ruky. Prošlehejte vejce, ricottu a nasekané lístky estragonu, sůl a pepř.
![Gnocchi – krok 1 Gnocchi – krok 1](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Gnocchi_krok_1.png?h=5db82486)
Zchladlé brambory rozkrojte a vnitřek vydlabejte do mísy
![Gnocchi – krok 2 Gnocchi – krok 2](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Gnocchi_krok_2.png?h=5db82486)
Bramborovou hmotu prožeňte lisem na brambory nebo protřete pomocí vařečky přes husté síto do mísy.
![Gnocchi – krok 3 Gnocchi – krok 3](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Gnocchi_krok_3.png?h=5db82486)
Ricottovou směs smíchejte s propasírovanými bramborami, osolte, opepřete.
![Gnocchi – krok 4 Gnocchi – krok 4](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Gnocchi_krok_4.png?h=5db82486)
Prosejte ke směsi mouku a uhněťte těsto. Rozdělte jej na osm dílů.
![Gnocchi – krok 5 Gnocchi – krok 5](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Gnocchi_krok_5.png?h=5db82486)
Pracovní plochu poprašte moukou. Z každého dílu těsta uválejte tenkého hada a nakrájejte na 2,5cm kousky.
![Gnocchi – krok 6 Gnocchi – krok 6](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Gnocchi_krok_6.png?h=5db82486)
Každý kousek zaoblete a vidličkou do něj obtiskněte vroubky. Odkládejte na plech poprášený moukou. Takto zpracujte celé těsto.
![Gnocchi – krok 7 Gnocchi – krok 7](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Gnocchi_krok_7.png?h=5db82486)
Vařte gnocchi po dávkách ve velkém množství osolené vody, dokud nevyplavou na hladinu (trvá to asi 1 minutu). Vylovte, nechte okapat a chviličku oschnout. Vsypte do nahřátých hlubokých talířů či misek.
![Gnocchi – krok 8 Gnocchi – krok 8](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Gnocchi_krok_8.png?h=5db82486)
Zahřívejte v širším rendlíku máslo, občas promíchejte. Jakmile začne zlátnout a vonět po oříšcích, soustavně promíchávejte. Vsypte celé lístky estragonu a pokračujte 1 minutu v míchání. Sundejte z plotny a ihned vlijte do žáruvzdorné mísy, aby se zastavil var. Podle chuti osolte, opepřete a nalijte na každou porci gnocchů.
![Gnocchi – krok 9 Gnocchi – krok 9](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Gnocchi_krok_9.png?h=5db82486)