Oblíbená klasika trochu jinak: tentokrát vylepšená ricottou a aromatickým estragonem, korunovaná lahodným oříškovým máslem.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 160 °C (horkovzdušnou na 140 °C). Brambory propíchejte po celém obvodu jehlicí. Položte je na rošt trouby a pečte 1–1,5 hodiny, nebo dokud nejsou zcela měkké: dobře upečenou bramborou hladce projde jehlice skrz. Nechte je zchladnout, aby šly vzít do ruky. Prošlehejte vejce, ricottu a nasekané lístky estragonu, sůl a pepř.
Zchladlé brambory rozkrojte a vnitřek vydlabejte do mísy
Bramborovou hmotu prožeňte lisem na brambory nebo protřete pomocí vařečky přes husté síto do mísy.
Ricottovou směs smíchejte s propasírovanými bramborami, osolte, opepřete.
Prosejte ke směsi mouku a uhněťte těsto. Rozdělte jej na osm dílů.
Pracovní plochu poprašte moukou. Z každého dílu těsta uválejte tenkého hada a nakrájejte na 2,5cm kousky.
Každý kousek zaoblete a vidličkou do něj obtiskněte vroubky. Odkládejte na plech poprášený moukou. Takto zpracujte celé těsto.
Vařte gnocchi po dávkách ve velkém množství osolené vody, dokud nevyplavou na hladinu (trvá to asi 1 minutu). Vylovte, nechte okapat a chviličku oschnout. Vsypte do nahřátých hlubokých talířů či misek.
Zahřívejte v širším rendlíku máslo, občas promíchejte. Jakmile začne zlátnout a vonět po oříšcích, soustavně promíchávejte. Vsypte celé lístky estragonu a pokračujte 1 minutu v míchání. Sundejte z plotny a ihned vlijte do žáruvzdorné mísy, aby se zastavil var. Podle chuti osolte, opepřete a nalijte na každou porci gnocchů.