Základní úprava noků je primitivní – přelijí se rozehřátým máslem se šalvějí. My jsme na tohle téma udělali obměnu, která vám zaručeně bude chutnat!
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Do pekáčku nasypte hrubou sůl ve vrstvě vysoké asi 3 cm. Na ni položte omyté a osušené brambory a pečte 30 minut. Přidejte česnek a pečte dalších 30 minut, až budou brambory upečené doměkka. Vyjměte a nechte trochu zchladnout.
2 Brambory přepulte a lžící vyberte. Česnek vymáčkněte ze slupek a spolu s bramborami rozšťouchejte v míse dohladka. Přisypte parmazán, přisypte mouku, osolte a opepřete a promíchejte. Přidejte žloutky a zpracujte, až se hmota začne spojovat. Na pomoučněné pracovní ploše hněťte asi minutu na soudržné těsto.
3 Těsto rozdělte na 4 díly a vytvořte válečky dlouhé asi 30 cm. Rozkrájejte je na 2cm noky (můžete naznačit vidličkou vroubkování) a rozložte je na pomoučněný plech či tác. Noky vařte po částech ve vroucí osolené vodě, až vyplavou k hladině; trvá to asi 3 minuty. Vybírejte děrovanou sběračkou.
4 V pánvi rozehřejte máslo, přidejte salám a oregano a opékejte 2–3 minuty dokřupava. Přidejte noky a opékejte dalších 4–5 minut dozlatova. Přidejte citronovou kůru, osolte, opepřete a zlehka promíchejte. Podávejte s parmazánem.