Upečte si kousek slunce! Vláčný obrácený koláč s citrusy dokáže prozářit (a osladit) i ten nejzamračenější den. Sladké klementinky zdatně vyvažuje nahořklý grep – ladí jim to spolu náramně.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Otevírací dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a dno posypte 2 lžícemi světle hnědého cukru. Pak na dno vyskládejte plátky grapefruitu a klementinek tak, aby ho zcela zakrývaly – podle potřeby se přitom mohou překrývat.
Ve velké míse šlehejte ručním elektrickým šlehačem máslo a 175 g světle hnědého cukru 5–8 minut do nadýchaného krému. Postupně po troškách přilévejte a zašlehávejte prošlehaná vejce.
Velkou kovovou lžící vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a špetkou soli, mleté mandle, oba extrakty a obojí citrusovou kůru. Těsto naneste na ovoce ve formě a rovnoměrně rozetřete. Formu postavte na plech vyložený pečicím papírem (během pečení může zespodu vytéct trocha sirupu). Pečte 45–50 minut – korpus by měl nabýt na objemu a zezlátnout, špejle zapíchnutá doprostřed by měla vyjít čistá. Po stisknutí prstem by se měl vrátit zpátky, ale pořád ještě by měl být trochu měkký a vlhký.
Mezitím nalijte přísady na prolití do rendlíčku a přiveďte k varu, zvolna vařte 2–3 minuty – většina alkoholu by se měla odpařit, ale měli byste cítit příjemnou příchuť ginu. Opatrně odstraňte boky formy a korpus prolijte 2–3 lžícemi směsi na prolití. Pak na něj položte mřížku na chladnutí a i s ní ho obraťte tak, aby ovoce bylo nyní nahoře. Sejměte dno formy. Rendlíček vraťte na oheň a směs vařte další 3–4 minuty na sirup. Nechte 5 minut chladnout a lžící nalijte na ovoce. Podávejte s jogurtem či crème fraîche podle chuti.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.