Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grapefruitovo-klementinkový prolévaný obrácený koláč

Grapefruitovo-klementinkový prolévaný obrácený koláč
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Grapefruitovo-klementinkový prolévaný obrácený koláč

4.4/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5300 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 461 g
Tuky 311 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte si kousek slunce! Vláčný obrácený koláč s citrusy dokáže prozářit (a osladit) i ten nejzamračenější den. Sladké klementinky zdatně vyvažuje nahořklý grep – ladí jim to spolu náramně.

Suroviny

třtinový cukr muscovado světlý 2 PL
červený, oloupaný a nakrájený na 0,5cm kolečka
oloupané a nakrájené na 0,5cm kolečka
nebo crème fraîche, k podávání (nemusí být)
Na mandlový korpus
máslo 250 g
změklé + navíc na vymazání
třtinový cukr muscovado světlý 175 g
vejce 4 ks
velikosti M, prošlehaná
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
sůl 1 špetka
mandlový extrakt 2 ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
kůra nastrouhaná najemno
kůra nastrouhaná najemno
Na prolití
šťáva vymačkaná
šťáva vymačkaná
med 100 ml
tekutý
gin 100 ml
výrazné bylinné chuti

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Otevírací dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a dno posypte 2 lžícemi světle hnědého cukru. Pak na dno vyskládejte plátky grapefruitu a klementinek tak, aby ho zcela zakrývaly – podle potřeby se přitom mohou překrývat.

2

Ve velké míse šlehejte ručním elektrickým šlehačem máslo a 175 g světle hnědého cukru 5–8 minut do nadýchaného krému. Postupně po troškách přilévejte a zašlehávejte prošlehaná vejce.

3

Velkou kovovou lžící vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a špetkou soli, mleté mandle, oba extrakty a obojí citrusovou kůru. Těsto naneste na ovoce ve formě a rovnoměrně rozetřete. Formu postavte na plech vyložený pečicím papírem (během pečení může zespodu vytéct trocha sirupu). Pečte 45–50 minut – korpus by měl nabýt na objemu a zezlátnout, špejle zapíchnutá doprostřed by měla vyjít čistá. Po stisknutí prstem by se měl vrátit zpátky, ale pořád ještě by měl být trochu měkký a vlhký.

4

Mezitím nalijte přísady na prolití do rendlíčku a přiveďte k varu, zvolna vařte 2–3 minuty – většina alkoholu by se měla odpařit, ale měli byste cítit příjemnou příchuť ginu. Opatrně odstraňte boky formy a korpus prolijte 2–3 lžícemi směsi na prolití. Pak na něj položte mřížku na chladnutí a i s ní ho obraťte tak, aby ovoce bylo nyní nahoře. Sejměte dno formy. Rendlíček vraťte na oheň a směs vařte další 3–4 minuty na sirup. Nechte 5 minut chladnout a lžící nalijte na ovoce. Podávejte s jogurtem či crème fraîche podle chuti.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč