Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grapefruitovo-klementinkový prolévaný obrácený koláč
Grapefruitovo-klementinkový prolévaný obrácený koláč
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Grapefruitovo-klementinkový prolévaný obrácený koláč

4.3/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5300 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 461 g
Tuky 311 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte si kousek slunce! Vláčný obrácený koláč s citrusy dokáže prozářit (a osladit) i ten nejzamračenější den. Sladké klementinky zdatně vyvažuje nahořklý grep – ladí jim to spolu náramně.

Související recepty

Suroviny

třtinový cukr muscovado světlý 2 PL
červený, oloupaný a nakrájený na 0,5cm kolečka
oloupané a nakrájené na 0,5cm kolečka
nebo crème fraîche, k podávání (nemusí být)
Na mandlový korpus
máslo 250 g
změklé + navíc na vymazání
třtinový cukr muscovado světlý 175 g
vejce 4 ks
velikosti M, prošlehaná
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
sůl 1 špetka
mandlový extrakt 2 ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
kůra nastrouhaná najemno
kůra nastrouhaná najemno
Na prolití
šťáva vymačkaná
šťáva vymačkaná
med 100 ml
tekutý
gin 100 ml
výrazné bylinné chuti

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Otevírací dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a dno posypte 2 lžícemi světle hnědého cukru. Pak na dno vyskládejte plátky grapefruitu a klementinek tak, aby ho zcela zakrývaly – podle potřeby se přitom mohou překrývat.

2

Ve velké míse šlehejte ručním elektrickým šlehačem máslo a 175 g světle hnědého cukru 5–8 minut do nadýchaného krému. Postupně po troškách přilévejte a zašlehávejte prošlehaná vejce.

3

Velkou kovovou lžící vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a špetkou soli, mleté mandle, oba extrakty a obojí citrusovou kůru. Těsto naneste na ovoce ve formě a rovnoměrně rozetřete. Formu postavte na plech vyložený pečicím papírem (během pečení může zespodu vytéct trocha sirupu). Pečte 45–50 minut – korpus by měl nabýt na objemu a zezlátnout, špejle zapíchnutá doprostřed by měla vyjít čistá. Po stisknutí prstem by se měl vrátit zpátky, ale pořád ještě by měl být trochu měkký a vlhký.

4

Mezitím nalijte přísady na prolití do rendlíčku a přiveďte k varu, zvolna vařte 2–3 minuty – většina alkoholu by se měla odpařit, ale měli byste cítit příjemnou příchuť ginu. Opatrně odstraňte boky formy a korpus prolijte 2–3 lžícemi směsi na prolití. Pak na něj položte mřížku na chladnutí a i s ní ho obraťte tak, aby ovoce bylo nyní nahoře. Sejměte dno formy. Rendlíček vraťte na oheň a směs vařte další 3–4 minuty na sirup. Nechte 5 minut chladnout a lžící nalijte na ovoce. Podávejte s jogurtem či crème fraîche podle chuti.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...