Sladkokyselá grilovaná žebírka marinovaná v sójové omáčce Kikkoman, zázvoru, citronu, sezamovém oleji, medu a sezamových semínkách. Glazura se nádherně lepí, takže dostatek ubrousků je nutností!
Tip: Předvaření žeber v osolené vodě výrazně zkrátí dobu grilování a zachová jejich šťavnatost a plnou chuť. Marináda chutná fantasticky také na hovězí steaky a vepřové kotlety. Aby plně vynikla její lahodná chuť, nechte žebírka marinovat přes noc. Jako dip k vašemu grilování můžete použít skvělé BBQ omáčky Kikkoman – ve variantě s medem, pečeným česnekem nebo praženým sezamem.
Suroviny
Postup
Žebírka vařte v hrnci s vroucí osolenou vodou přibližně 50-70 minut v závislosti na tloušťce masa. Sceďte a nechte trochu vychladnout.
Připravte si marinádu – omyjte citron pod horkou vodou a osušte. Nastrouhejte část kůry, rozkrojte citron napůl a vymačkejte šťávu. Oloupejte zázvor a česnek a obojí nakrájejte nadrobno. Smíchejte citronovou kůru a šťávu, sójovou omáčku Kikkoman, olivový olej, sezamový olej, med, ocet, zázvor, česnek, pepř a sezamová semínka.
Žebírka potřete marinádou a dejte do lednice alespoň na 2 až 3 hodiny, než začnete grilovat. Jako alternativu sójové omáčky pro ještě intenzivnější chuť můžete použít Kikkoman Teriyaki marinádu.
Mezitím si připravte salát – oloupejte mango a odřízněte dužinu od pecky. Dužinu manga nakrájejte na tenké proužky. Římský salát rozeberte na listy, pokrájejte, omyjte a osušte. Omyjte a oloupejte mrkev, poté škrabkou vytvořte tenké proužky. V případě potřeby též opláchněte naklíčená semínka.
Pusťte se do zálivky – rozmixujte mixérem 4 lžíce nakrájeného manga, olivový olej, ocet, jablečnou šťávu, sójovou omáčku a javorový sirup. Dochuťte pepřem. Zálivku přidejte do salátu a promíchejte.
Jednotlivá žebírka rozložte na gril a grilujte asi 10-20 minut, v závislosti na teplotě (pokud máte gril s poklopem, zavřete ho). V případě potřeby žebra během pečení polévejte zbylou marinádou. Podávejte spolu se salátem.