0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilovaná orientální sladkokyselá žebírka

AD
Grilovaná orientální sladkokyselá žebírka
ZDROJ: Kikkoman
sdílet:

Grilovaná orientální sladkokyselá žebírka

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8646 kcal
Bílkoviny 333 g
Sacharidy 75 g
Tuky 773 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkokyselá grilovaná žebírka marinovaná v sójové omáčce Kikkoman, zázvoru, citronu, sezamovém oleji, medu a sezamových semínkách. Glazura se nádherně lepí, takže dostatek ubrousků je nutností!

Měření

Tip: Předvaření žeber v osolené vodě výrazně zkrátí dobu grilování a zachová jejich šťavnatost a plnou chuť. Marináda chutná fantasticky také na hovězí steaky a vepřové kotlety. Aby plně vynikla její lahodná chuť, nechte žebírka marinovat přes noc. Jako dip k vašemu grilování můžete použít skvělé BBQ omáčky Kikkoman – ve variantě s medem, pečeným česnekem nebo praženým sezamem.

Suroviny

žebra 2 kg
sůl
Na marinádu
citron 1
bio, malý
zázvor (čerstvý) 1
malý kousek, cca 1,5 cm
česnek 1 stroužek
sójová omáčka PL
přirozeně fermentovaná, Kikkoman 
olivový olej 3 PL
sezamový olej 2 PL
med PL
balzamikový ocet 3 PL
případně bílé víno nebo jablečný ocet
pepř
čerstvě mletý
sezamová semínka 4 ČL
Na salát
mango 1
římský salát 1
případně 2 baby římské saláty
mrkev 2
semínka 100 g
naklíčená
olivový olej 2 PL
balzamikový ocet PL
jablečná šťáva 100 ml
sójová omáčka PL
přirozeně fermentovaná sójová omáčka Kikkoman  
javorový sirup ČL
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Žebírka vařte v hrnci s vroucí osolenou vodou přibližně 50-70 minut v závislosti na tloušťce masa. Sceďte a nechte trochu vychladnout.

    2

    Připravte si marinádu – omyjte citron pod horkou vodou a osušte. Nastrouhejte část kůry, rozkrojte citron napůl a vymačkejte šťávu. Oloupejte zázvor a česnek a obojí nakrájejte nadrobno. Smíchejte citronovou kůru a šťávu, sójovou omáčku Kikkoman, olivový olej, sezamový olej, med, ocet, zázvor, česnek, pepř a sezamová semínka.

      3

      Žebírka potřete marinádou a dejte do lednice alespoň na 2 až 3 hodiny, než začnete grilovat. Jako alternativu sójové omáčky pro ještě intenzivnější chuť můžete použít Kikkoman Teriyaki marinádu.

      4

      Mezitím si připravte salát – oloupejte mango a odřízněte dužinu od pecky. Dužinu manga nakrájejte na tenké proužky. Římský salát rozeberte na listy, pokrájejte, omyjte a osušte. Omyjte a oloupejte mrkev, poté škrabkou vytvořte tenké proužky. V případě potřeby též opláchněte naklíčená semínka.

        5

        Pusťte se do zálivky – rozmixujte mixérem 4 lžíce nakrájeného manga, olivový olej, ocet, jablečnou šťávu, sójovou omáčku a javorový sirup. Dochuťte pepřem. Zálivku přidejte do salátu a promíchejte.

          6

          Jednotlivá žebírka rozložte na gril a grilujte asi 10-20 minut, v závislosti na teplotě (pokud máte gril s poklopem, zavřete ho). V případě potřeby žebra během pečení polévejte zbylou marinádou. Podávejte spolu se salátem.

            Apetit magazín

            Jak na nejlepší chili con carne
            • Poradna

            Jak na nejlepší chili con carne

            Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
            Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
            • Tipy a triky

            Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

            Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
            Nejlepší rajčatové saláty
            • Suroviny

            Nejlepší rajčatové saláty

            Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
            Jak správně uvařit vejce
            • Jak na to

            Jak správně uvařit vejce

            Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

            Obchod Apetit