0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilovaná orientální sladkokyselá žebírka

AD
Grilovaná orientální sladkokyselá žebírka
ZDROJ: Kikkoman
sdílet:

Grilovaná orientální sladkokyselá žebírka

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8646 kcal
Bílkoviny 333 g
Sacharidy 75 g
Tuky 773 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkokyselá grilovaná žebírka marinovaná v sójové omáčce Kikkoman, zázvoru, citronu, sezamovém oleji, medu a sezamových semínkách. Glazura se nádherně lepí, takže dostatek ubrousků je nutností!

Měření

Tip: Předvaření žeber v osolené vodě výrazně zkrátí dobu grilování a zachová jejich šťavnatost a plnou chuť. Marináda chutná fantasticky také na hovězí steaky a vepřové kotlety. Aby plně vynikla její lahodná chuť, nechte žebírka marinovat přes noc. Jako dip k vašemu grilování můžete použít skvělé BBQ omáčky Kikkoman – ve variantě s medem, pečeným česnekem nebo praženým sezamem.

Suroviny

žebra 2 kg
sůl
Na marinádu
bio, malý
zázvor (čerstvý) 1
malý kousek, cca 1,5 cm
česnek 1 stroužek
sójová omáčka PL
přirozeně fermentovaná, Kikkoman 
olivový olej 3 PL
sezamový olej 2 PL
balzamikový ocet 3 PL
případně bílé víno nebo jablečný ocet
pepř
čerstvě mletý
sezamová semínka 4 ČL
Na salát
římský salát 1
případně 2 baby římské saláty
semínka 100 g
naklíčená
olivový olej 2 PL
balzamikový ocet PL
jablečná šťáva 100 ml
sójová omáčka PL
přirozeně fermentovaná sójová omáčka Kikkoman  
javorový sirup ČL
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Žebírka vařte v hrnci s vroucí osolenou vodou přibližně 50-70 minut v závislosti na tloušťce masa. Sceďte a nechte trochu vychladnout.

    2

    Připravte si marinádu – omyjte citron pod horkou vodou a osušte. Nastrouhejte část kůry, rozkrojte citron napůl a vymačkejte šťávu. Oloupejte zázvor a česnek a obojí nakrájejte nadrobno. Smíchejte citronovou kůru a šťávu, sójovou omáčku Kikkoman, olivový olej, sezamový olej, med, ocet, zázvor, česnek, pepř a sezamová semínka.

      3

      Žebírka potřete marinádou a dejte do lednice alespoň na 2 až 3 hodiny, než začnete grilovat. Jako alternativu sójové omáčky pro ještě intenzivnější chuť můžete použít Kikkoman Teriyaki marinádu.

      4

      Mezitím si připravte salát – oloupejte mango a odřízněte dužinu od pecky. Dužinu manga nakrájejte na tenké proužky. Římský salát rozeberte na listy, pokrájejte, omyjte a osušte. Omyjte a oloupejte mrkev, poté škrabkou vytvořte tenké proužky. V případě potřeby též opláchněte naklíčená semínka.

        5

        Pusťte se do zálivky – rozmixujte mixérem 4 lžíce nakrájeného manga, olivový olej, ocet, jablečnou šťávu, sójovou omáčku a javorový sirup. Dochuťte pepřem. Zálivku přidejte do salátu a promíchejte.

          6

          Jednotlivá žebírka rozložte na gril a grilujte asi 10-20 minut, v závislosti na teplotě (pokud máte gril s poklopem, zavřete ho). V případě potřeby žebra během pečení polévejte zbylou marinádou. Podávejte spolu se salátem.

            Apetit magazín

            Obchod Apetit

            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            549 Kč
            439 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč