Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilovaná orientální sladkokyselá žebírka
AD
Grilovaná orientální sladkokyselá žebírka
ZDROJ: Kikkoman
sdílet:

Grilovaná orientální sladkokyselá žebírka

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8646 kcal
Bílkoviny 333 g
Sacharidy 75 g
Tuky 773 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkokyselá grilovaná žebírka marinovaná v sójové omáčce Kikkoman, zázvoru, citronu, sezamovém oleji, medu a sezamových semínkách. Glazura se nádherně lepí, takže dostatek ubrousků je nutností!

Měření

Tip: Předvaření žeber v osolené vodě výrazně zkrátí dobu grilování a zachová jejich šťavnatost a plnou chuť. Marináda chutná fantasticky také na hovězí steaky a vepřové kotlety. Aby plně vynikla její lahodná chuť, nechte žebírka marinovat přes noc. Jako dip k vašemu grilování můžete použít skvělé BBQ omáčky Kikkoman – ve variantě s medem, pečeným česnekem nebo praženým sezamem.

Související recepty

Suroviny

sůl
Na marinádu
bio, malý
zázvor (čerstvý) 1
malý kousek, cca 1,5 cm
česnek 1 stroužek
sójová omáčka PL
přirozeně fermentovaná, Kikkoman 
olivový olej 3 PL
sezamový olej 2 PL
balzamikový ocet 3 PL
případně bílé víno nebo jablečný ocet
pepř
čerstvě mletý
sezamová semínka 4 ČL
Na salát
římský salát 1
případně 2 baby římské saláty
semínka 100 g
naklíčená
olivový olej 2 PL
balzamikový ocet PL
jablečná šťáva 100 ml
sójová omáčka PL
přirozeně fermentovaná sójová omáčka Kikkoman  
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Žebírka vařte v hrnci s vroucí osolenou vodou přibližně 50-70 minut v závislosti na tloušťce masa. Sceďte a nechte trochu vychladnout.

    2

    Připravte si marinádu – omyjte citron pod horkou vodou a osušte. Nastrouhejte část kůry, rozkrojte citron napůl a vymačkejte šťávu. Oloupejte zázvor a česnek a obojí nakrájejte nadrobno. Smíchejte citronovou kůru a šťávu, sójovou omáčku Kikkoman, olivový olej, sezamový olej, med, ocet, zázvor, česnek, pepř a sezamová semínka.

      3

      Žebírka potřete marinádou a dejte do lednice alespoň na 2 až 3 hodiny, než začnete grilovat. Jako alternativu sójové omáčky pro ještě intenzivnější chuť můžete použít Kikkoman Teriyaki marinádu.

      4

      Mezitím si připravte salát – oloupejte mango a odřízněte dužinu od pecky. Dužinu manga nakrájejte na tenké proužky. Římský salát rozeberte na listy, pokrájejte, omyjte a osušte. Omyjte a oloupejte mrkev, poté škrabkou vytvořte tenké proužky. V případě potřeby též opláchněte naklíčená semínka.

        5

        Pusťte se do zálivky – rozmixujte mixérem 4 lžíce nakrájeného manga, olivový olej, ocet, jablečnou šťávu, sójovou omáčku a javorový sirup. Dochuťte pepřem. Zálivku přidejte do salátu a promíchejte.

          6

          Jednotlivá žebírka rozložte na gril a grilujte asi 10-20 minut, v závislosti na teplotě (pokud máte gril s poklopem, zavřete ho). V případě potřeby žebra během pečení polévejte zbylou marinádou. Podávejte spolu se salátem.

            Apetit magazín