0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vydatná gulášová polévka

Vydatná gulášová polévka

3.5 / 5. Počet hodnocení: 25
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1706 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 160 g
Tuky 56 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hospodskou klasiku si můžete dát k obědu, k pivu nebo i na kocovinu. Horká, s vypečeným rohlíkem je zcela bezkonkurenční.

Suroviny

hovězí maso 300 g
přední (krk)
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule 1 ks
nadrobno
sádlo 1 PL
kmín 1 ČL
drcený
mouka pšeničná hladká 2 PL
česnek 3 stroužky
drcený
paprika sladká 1 PL
mletá
vývar hovězí 1.2 l
majoránka (drhnutá)
brambory 2 ks
střední, na kostky

Postup

1

Maso nakrájejte na půlcentimetrové kostičky, osolte ho a opepřete.

2

Cibuli opékejte na sádle dozlatova, přidejte kmín a maso a opékejte, dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou maso pustilo. Opékejte ještě 3 minuty dozlatova, pak zaprašte moukou a opékejte dohněda.

3

Přidejte česnek, sladkou papriku a vše zalijte vývarem. Promíchejte, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a nechte táhnout alespoň 25 minut.

4

Po 10 minutách varu přidejte do polévky sušenou majoránku a brambory. Jakmile jsou brambory měkké, stáhněte z ohně a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Podle chuti můžete přidat trochu pálivé papriky. Maso lze i nahrubo namlít na masovém strojku.

Recept je převzatý z kuchařky Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit