Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5082 kcal
Bílkoviny 225 g
Sacharidy 512 g
Tuky 229 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud nedočkavě vyhlížíte dovolenou u moře, přeneste se s námi na Sicílii teď hned!

Suroviny

olivový olej 1 PL
větší, nadrobno
na kousky
najemno
rýže arborio 500 g
vývar zeleninový 1 l
strouhaný
na drobné kostičky
vejce 2 ks
na obalení
strouhanka
na obalení
rostlinný olej
na smažení

Postup

1

Hříbky zalijte horkou vodou a nechte je změknout. Potom je slijte, vymačkejte z nich vodu a nasekejte je. Vodu z hub uchovejte. V hrnci rozehřejte olivový olej, máslo a opečte na něm šalotku dosklovita. Přidejte nakrájené žampiony, česnek a opékejte, až žampiony zezlátnou. Přisypte rýži, zamíchejte, přidejte hříbky a přilijte všechen horký vývar a vodu z hub. Nezakrývejte, nechte tekutinu vyvařit, až bude rýže hotová. Pak do rýže přidejte máslo, nastrouhaný parmazán a 2 žloutky – tak rýže zkrémovatí a bude lépe držet. Rýži rozprostřete v ploše na velký talíř nebo plech, aby vychladla na pokojovou teplotu.

2

Z vychladlé rýže zformujte kouli o poloměru cca 3–4 cm. Prstem vytvořte v kouli důlek, vmáčkněte kostičky provolone a důlek uzavřete. Kouli obalte v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance, přebytečnou strouhanku oklepejte. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechnu rýži a sýr.

3

V rendlíku rozehřejte olej ve vysoké vrstvě (arancini musí být ponořené, jinak se sýr uvnitř nerozteče), ideální teplota oleje je cca 180°C. Arancini smažte po dávkách dozlatova, koule v oleji otáčejte. Hotové skládejte na talíř vyložený ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte teplé.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín