Hovězí hrudí je nepříliš vzhledný levný kus masa s krátkými vlákny, pomalé dušení na cibuli jej však promění v opravdovou lahůdku. Příloha v podobě bramborové kaše a fazolek na slanině pokrm dotáhne k naprosté dokonalosti. Fantastický recept za rozumnou cenu.
Suroviny
Postup
Hovězí hrudí důkladně z obou stran osolte a opepřete a potřete z vnitřní strany olejem, pak stočte do válečku jako roládu a svažte kuchyňským provázkem. V pánvi (nebo přímo v pomalém hrnci, pokud to model přístroje umožňuje) rozehřejte 2 lžíce oleje a maso na něm ze všech stran opečte dohněda. Opečené maso vyjměte a dejte stranou. Do pánve přilijte 1 lžíci oleje, vsypte cibuli a opékejte zvolna dozlatova. Pokud se cibule příliš přichytává a ještě není zlatá, podlijte ji troškou vody, nechte vodu odpařit a pokračujte v opékání.
Ve vývaru rozmíchejte worcesterskou omáčku, balzamikový ocet a drcený česnek. Obsah pánve přendejte do pomalého hrnce, na cibuli posaďte maso, přilijte ochucený vývar, přiklopte, nastavte hrnec na nízký stupeň (low) a vařte 9 hodin.
Před koncem úpravy masa v pomalém hrnci dejte do osolené vody vařit brambory. Po uvaření je slijte a rozšťouchejte nebo prolisujte podle toho, zda chcete kaši hladkou, nebo hrubší. V dalším rendlíku zahřejte mléko a rozpusťte v něm lžíci másla. Horké mléko přilévejte po částech do brambor. Zapracujte i 40 g másla a udržujte v teple.
Fazolky uvařte v osolené vodě na skus. Ihned je propláchněte ledovou vodou, aby se zastavil zbytkový var a fazolkám zůstala jasně zelené barva. Na zahřátou pánev vsypte slaninu a opečte ji dokřupava. Potom přihoďte fazolky a prohřejte je krátce se slaninou.
Hotové maso nechte ve vypnutém hrnci ještě 10 minut stát, pak maso vyjměte, odstraňte provázek a nakrájejte na plátky. Podávejte se šťávou z masa, s cibulí, bramborovou kaší a fazolkami, posypané lístečky petrželky.
NĚCO NAVÍC
Část cibule můžete rozmixovat a šťávu tak více zahustit.