Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí hrudí na cibuli s fazolkami
Hovězí hrudí na cibuli s fazolkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí hrudí na cibuli s fazolkami

4.7/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3183 kcal
Bílkoviny 257 g
Sacharidy 162 g
Tuky 157 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hovězí hrudí je nepříliš vzhledný levný kus masa s krátkými vlákny, pomalé dušení na cibuli jej však promění v opravdovou lahůdku. Příloha v podobě bramborové kaše a fazolek na slanině pokrm dotáhne k naprosté dokonalosti. Fantastický recept za rozumnou cenu.

Související recepty

Suroviny

hrudí 1 kg
hovězí hrudí bez horní tukové vrsty, odblaněné (v ideálním případě vyzrálé)
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
menší, nakrájené na kolečka
vývar hovězí 240 ml
worcesterská omáčka 1 PL
balzamikový ocet 1 ČL
česnek 3 stroužky
drcené
K podávání
varný typ B nebo C
sůl
mléko 100 ml
+ 1 lžíce navíc
fazolky zelené 200 g
nakrájená na kostičky
petrželka
hladkolistá, na posypání

Postup

1

Hovězí hrudí důkladně z obou stran osolte a opepřete a potřete z vnitřní strany olejem, pak stočte do válečku jako roládu a svažte kuchyňským provázkem. V pánvi (nebo přímo v pomalém hrnci, pokud to model přístroje umožňuje) rozehřejte 2 lžíce oleje a maso na něm ze všech stran opečte dohněda. Opečené maso vyjměte a dejte stranou. Do pánve přilijte 1 lžíci oleje, vsypte cibuli a opékejte zvolna dozlatova. Pokud se cibule příliš přichytává a ještě není zlatá, podlijte ji troškou vody, nechte vodu odpařit a pokračujte v opékání.

2

Ve vývaru rozmíchejte worcesterskou omáčku, balzamikový ocet a drcený česnek. Obsah pánve přendejte do pomalého hrnce, na cibuli posaďte maso, přilijte ochucený vývar, přiklopte, nastavte hrnec na nízký stupeň (low) a vařte 9 hodin.

3

Před koncem úpravy masa v pomalém hrnci dejte do osolené vody vařit brambory. Po uvaření je slijte a rozšťouchejte nebo prolisujte podle toho, zda chcete kaši hladkou, nebo hrubší. V dalším rendlíku zahřejte mléko a rozpusťte v něm lžíci másla. Horké mléko přilévejte po částech do brambor. Zapracujte i 40 g másla a udržujte v teple.

4

Fazolky uvařte v osolené vodě na skus. Ihned je propláchněte ledovou vodou, aby se zastavil zbytkový var a fazolkám zůstala jasně zelené barva. Na zahřátou pánev vsypte slaninu a opečte ji dokřupava. Potom přihoďte fazolky a prohřejte je krátce se slaninou.

5

Hotové maso nechte ve vypnutém hrnci ještě 10 minut stát, pak maso vyjměte, odstraňte provázek a nakrájejte na plátky. Podávejte se šťávou z masa, s cibulí, bramborovou kaší a fazolkami, posypané lístečky petrželky.

NĚCO NAVÍC
Část cibule můžete rozmixovat a šťávu tak více zahustit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře znáte české vánoční zvyky a tradice?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte české vánoční zvyky a tradice?

Vánoce si každý spojuje s něčím jiným: někdo cítí vůni perníčků právě vytažených z trouby, jiný si představí třpytivá světýlka na stromečku, nebo třeba vzpomene na ty vtipné okamžiky, kdy se rodina snaží zjistit, kdo tajně ujídá cukroví. Co...