Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hřejivý páj s mletým masem a sýrovou kaší
Hřejivý páj s mletým masem a sýrovou kaší
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Hřejivý páj s mletým masem a sýrovou kaší

4/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5178 kcal
Bílkoviny 276 g
Sacharidy 483 g
Tuky 202 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlahodnější ztělesnění toho, čemu se v angličtině říká ‚comfort food’. Můžete si vše pohodlně připravit předem
a v tu pravou chvíli páj skládající se z vrstvy mletého masa a hedvábně jemné bramborové kaše vylepšené čedarem upéct.

Suroviny

rostlinný olej
dle potřeby
česnek 2 stroužky
drcené
nakrájená nadrobno
mrkev 2 ks
nastrouhaná
řapíkatý celer 2 ks
nakrájené nadrobno
worcesterská omáčka 3 PL
vývar hovězí 750 ml
brambory 1,75 kg
varný typ C, oloupané a nakrájené
čedar 150 g
vyzrálý, nastrouhaný
hořčice dijonská 2 ČL

Postup

1

Rozpalte nepřilnavou pánev a opečte na ní mleté maso dohněda, nejlépe po polovinách či třetinách, aby mělo dost prostoru, opékalo se a nedusilo. Vyjměte děrovanou lžící (pokud maso nepustilo žádný tuk, přilijte trochu oleje) a vsypte česnek, cibuli, mrkev, celer a opékejte zhruba 10 minut, dokud vše nezměkne. Vraťte do pánve maso a promíchejte.

2

Zaprašte moukou a znovu promíchejte. Přilijte víno, nechte krátce odvařit a přidejte worcesterskou omáčku, vývar a protlak. Zvolna vařte 30 minut či tak dlouho, aby směs zhoustla. Dosolte a nechte vychladnout.

3

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte a rozmačkejte spolu s máslem a smetanou na kaši. Dosolte. Vmíchejte čedar a dijonskou hořčici.

4

Troubu předehřejte na 190°C. Masovou směs rozdělte do jednoho velkého pekáče nebo šesti malých. Bramborovou kaši dejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a ozdobně naneste na masovou směs (můžete ji ale nanést i lžící a jen dodělat vlny). Pekáč (či pekáčky) dejte do trouby a pečte 30–35 minut, aby kaše byla dozlatova a masová směs pod ní krásně bublala.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...