
Hruškový džem se skořicí, zázvorem a badyánem
Tuhle dobrotu budete jíst jen tak jako přesnídávku.
Vydání: 2013/8
Autor: redakce Apetitu
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 6 menších sklenic
Ingredience
- 1 kg hrušek
- 500 g třtinového cukru
- 2 svitky skořice
- 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 1–2 hvězdičky badyánu
- šťáva z 1 citronu
Příprava jídla
1 Hrušky omyjte, nakrájejte na čtvrtky a zbavte jádřinců. Dejte je do mísy, zasypte cukrem a nechte v chladu přes noc odstát tak, aby pustily šťávu.
2 Hrušky rozmixujte, přidejte zázvor, skořici, badyán a citronovou šťávu a promíchejte. Směs vlijte do širokého hrnce se silným dnem a zvolna vařte, dokud nezhoustne; podle šířky dna to trvá okolo půl hodiny. Kápněte trochu džemu na talíř a dejte ho do lednice. Po pár minutách uvidíte konzistenci, kterou bude mít zavařenina po zchladnutí. Podle potřeby ještě chvilku povařte. Vyjměte skořici a badyán.
3 Hotovou zavařeninu rozdělte do umytých a vysušených sklenic, zavřete je a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout; případně sterilujte.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Leona Sodomková
5. Září 2014 16:45
Antonín Provazník
14. Září 2014 23:22