Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Indické kuře na rajčatech
Indické kuře na rajčatech
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Indické kuře na rajčatech

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1773 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 157 g
Tuky 91 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Absolutně nenáročné pečené kuře, které dopoledne strčíte do trouby a už se o něj příliš nestaráte. Kombinace hřejivého koření provoní celý byt a je jako stvořená pro první chladné dny.

Suroviny

řepkový olej 5 PL
nakrájená najemno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájené na jemné kostičky
česnek 5 stroužků
na plátky
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaný a nastrouhaný najemno
chilli sušené 1 ČL
mleté
kardamom ½ ČL
semínka (lze vynechat)
mletá
římský kmín 1 PL
mletý
paprika mletá uzená 2 ČL
koriandr mletý 1 PL
garam masala 2 PL
vývar kuřecí 300 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
kuře 1 ks
ideálně o váze 1,8–2 kg
k podávání, např. roti
nebo zakysaná smetana k podávání

Postup

1

Zapněte troubu na 160°C. V žáruvzdorném hrnci (ideální je litinový) či pekáči s těžkým dnem rozehřejte 4 lžíce oleje. Do oleje vsypte cibuli, řapíkatý celer a zvolna cca 8 minut opékejte. Až začne zelenina zlátnout, přidejte česnek a zázvor a ještě pár minut restujte. Pak přisypte všechno koření a společně opékejte 1 minutu.

2

Přilijte horký vývar a rajčata z konzervy a promíchejte. Osolte a opepřete omáčku a také důkladně osolte a opepřete kuře. Položte kuře do omáčky, přiklopte hrnec víkem (nebo dobře utěsněte alobalem) a dejte do vyhřáté trouby. Pečte 1,5 hodiny.

3

Pak sundejte víko či alobal a potřete kuře poslední zbylou lžíci oleje. Přelijte omáčkou a nechte další cca hodinu opékat dozlatova.

4

Opatrně vyjměte kuře z omáčky, položte na talíř a volně přetáhněte alobalem a nechte 10 minut odpočívat. Pokud by byla omáčka řídká, pekáč či hrnec vraťte na sporák, vařte a míchejte, aby omáčka trochu zhoustla.

5

Podávejte s teplými plackami a bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...