20x levně: Jak úsporně a chutně připravit brambory pro každou příležitost
Brambory mohou jednoduše ovládnout vaši kuchyni bez velkých nákladů. Vyplatí se také proto, že jsou vhodné k uskladnění a v době jejich sklizně si je můžete pořídit do zásoby. A na zimu máte vystaráno. Máme pro vás tipy na skvělá a levná hlavní jídla s bramborami v hlavní roli a nechybí ani sladká tečka.
Levné snídaně, obědy, večeře i dezerty z brambor
Když se řekne levné brambory, mnohým z nás se vybaví brambory na loupačku, bramborové noky či knedlíky, bouchané či šťouchané brambory, pečené brambory nebo křupavé bramboráky. Dovedete si ale představit luxusní snídani nebo dokonce sladký dezert z brambor?
Chcete si dopřát vydatnou víkendovou snídani za pár korun? Vyzkoušejte frittatu se špenátem či bramborové placky s domácími povidly.
- K obědu si dopřejte bramborový guláš, švestkové knedlíky z bramborového těsta či zapečené brambory s květákem.
- Na večeři z brambor se v rodinném jídelníčku osvědčí bramborová polévka, pečené brambory nebo třeba zapečené česnekové brambory.
- Dokonce na sladko mohou sehrát brambory báječný part. Vyzkoušejte je třeba v oblíbené bramborové natřásance nebo jabkancích.
Typy brambor a jejich využití
Zatímco odrůd se pěstuje nespočet, všechny je lze rozdělit dle varných typů na A, B a C. Jejich rozdělení určuje to, kolik obsahují škrobu.
- Obecně platí, že čím více škrobu, tím jsou brambory vhodnější k přípravě kaší a těst – brambory se totiž varem rozpadají.
- Čím méně škrobu, tím lépe drží po uvaření svůj tvar a tím líp se s nimi manipuluje.
5 hlavních benefitů brambor
Na výsluní dostala brambory tzv. hladová léta, kdy právě ony zachránily společnost od vyhladovění. A přestože obecně žijeme v době v hojnosti, úsporné recepty se vždycky hodí. Proč si brambory s chutí a bez výčitek dopřát?
Protože brambory jsou:
- levné a vhodné k uskladnění na zimu
- bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů
- potravinou s přirozeně nízkým obsahem tuku
- vhodné k přípravě slaných i sladkých pokrmů
- vydatnou potravinou pro celou rodinu
Brambory jsou cenným zdrojem zdraví prospěšných látek, např. vitamínu C, vitamínů skupiny B a minerálů draslíku a železa. Zároveň obsahují spoustu vlákniny, která podporuje fungování našeho metabolismu. Za chutí a výživovou hodnotou následuje další pozitivum, a tím je jejich příznivá cena.
Zdroje informací: Apetit, PotravinyProTebe, Britannica