Bramborové těsto nasladko: víte, jaké jídlo miloval prezident Masaryk?

Bramborové těsto nasladko: víte, jaké jídlo miloval prezident Masaryk?
sdílet:

Bramborové těsto je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte sladké knedlíky, šišky, taštičky i koblížky – zkrátka sladká jídla, na která je naše národní kuchyně právem pyšná.

Naučit se připravit stejně dokonalé bramborové těsto jako uměly naše babičky je dovednost, kterou byste určitě měli mít v arzenálu. Z bramborového těsta totiž hravě vykouzlíte skvělou přílohu k masu, slaný i sladký hlavní chod a na závěr i dezert.

Základní bramborové těsto

Základní bramborové těsto

Více

Tipy a triky pro dokonalé bramborové těsto

Brambory

Měly by být s vysokým obsahem škrobu, ideální jsou pozdní, které byly už nějaký čas uložené. Pamatujte však, že každá odrůda a várka brambor je jiná, proto je třeba přisypávat mouku postupně a řídit se konzistencí těsta.

  • Uvařte brambory s předstihem, aby dostatečně vyschly a vychladly, budete tak potřebovat méně mouky.

Strouhání

Nejlepší je brambory prolisovat k tomu určeným mačkadlem. Jdou taky nastrouhat na jemném struhadle. Naopak se nedoporučuje šťouchadlo na kaši nebo sekací nástavec v robotu.

Mouka

Vliv na konzistenci má i obsah lepku v mouce. Platí tady dvojnásob, že množství uvedená v receptech jsou orientační a je třeba je operativně měnit podle potřeby. K zahuštění těsta používejte vždy hrubou mouku nebo krupičku.

Tip: Hotové vařené pokrmy z bramborového těsta, jako jsou taštičky, šišky nebo knedlíky, se dají dobře zamrazit. Před podáváním je pak stačí prohřát na pařáku nebo v mikrovlnné troubě. Naopak syrové těsto mrazit nedoporučujeme, zřídlo by. 

Nejlepší sladké recepty z bramborového těsta

Švestkové knedlíky

Bramborové knedlíky, švestky a mák pro sebe byly nejspíš stvořeny. Přidejte moučkový cukr a máslo a máte sladký hlavní chod, které miloval už prezident Masaryk. Nelze se mu divit. Je to jedno z jídel, které skvěle zosobňuje unikátnost české kuchyně. Podobné jídlo byste v zahraničí hledali těžko.

Tip: Naplňte švestky před zabalením do těsta marcipánem. Hotové sladké nebe!

Švestkové bramborové knedlíky s marcipánem

Švestkové bramborové knedlíky s marcipánem

Více

Bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou

Bramborové šišky můžete bez obav podávat jako přílohu k omáčce, ale většina z nás je má zažité coby neodolatelné sladké jídlo našeho dětství. Pokud vás tradiční podoba trochu omrzela, můžete vyzkoušet naši originální variantu 2 v 1.

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

Více

Bramborové taštičky

Bramborové taštičky možná nejsou tak rozšířené jako knedlíky a šišky, nicméně v chuti si s nimi v ničem nezadají. Naplňte je povidly, posypte voňavým nastrouhaným perníkem, přidejte tvarohový krém a vznikne hlavní chod či dezert, kterého se nebudete moci nabažit.

Povidlové taštičky sypané perníkem & tvarohový krém

Povidlové taštičky sypané perníkem & tvarohový krém

Více

Bramborové koblížky

Koblížky nemusí být jenom z kynutého těsta. Až zkusíte ty bramborové, bude z toho láska na první ochutnání. Bramborové těsto má navíc tu výhodu, že při smažení nenasaje tuk. Přidejte dušená jablka s rozinkami (ty můžete předem namočit do rumu) a lískovými ořechy. Nezapomeňte na šlehačku!

Bramborové koblížky s dušenými jablky

Bramborové koblížky s dušenými jablky

Více

Šneci z brambotového těsta

Když můžete z bramborového těsta usmažit koblížky, proč byste nemohli zkusit upéct i šneky? Vydrží neuvěřitelně dlouho vláční, ovšem ručíme za to, že do druhého dne nezbyde ani jediný. Sluší jim kombinace s oříškovou náplní a rumovou polevou, ale můžete vsadit i na jistotu – povidla a švestky či mák.

Šneci s ořechy a rumovou polevou

Šneci s ořechy a rumovou polevou

Více

Související recepty

Související články

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit