Bramborové těsto je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte sladké knedlíky, šišky, taštičky i koblížky – zkrátka sladká jídla, na která je naše národní kuchyně právem pyšná.
Naučit se připravit stejně dokonalé bramborové těsto jako uměly naše babičky je dovednost, kterou byste si určitě měli osvojit. Mít univerzální bramborové těsto v kuchařském arzenálu se totiž opravdu vyplatí. Hravě z něj totiž vykouzlíte skvělou přílohu k masu, slaný i sladký hlavní chod a na závěr i dezert.
Tipy a triky pro dokonalé bramborové těsto
Brambory
Měly by být s vysokým obsahem škrobu, ideální jsou pozdní, které byly už nějaký čas uložené. Pamatujte však, že každá odrůda a várka brambor je jiná, proto je při přípravě těsta třeba přisypávat mouku vždy postupně a řídit se konzistencí těsta.
- Uvařte brambory s předstihem, aby dostatečně vyschly a vychladly, budete tak potřebovat méně mouky.
Strouhání
Nejlepší je brambory prolisovat k tomu určeným mačkadlem. Jdou taky nastrouhat na jemném struhadle. Naopak se nedoporučuje šťouchadlo na kaši nebo sekací nástavec v robotu.
Mouka
Vliv na konzistenci má i obsah lepku v mouce. Platí tady dvojnásob, že množství mouky uvedená v receptech jsou orientační a je třeba je operativně měnit podle potřeby a chování vámi zvolených brambor. K zahuštění těsta používejte vždy hrubou mouku nebo krupičku.
Tip: Hotové vařené pokrmy z bramborového těsta, jako jsou taštičky, šišky nebo knedlíky, se dají dobře zamrazit. Před podáváním je pak stačí prohřát na pařáku nebo v mikrovlnné troubě. Naopak syrové těsto mrazit nedoporučujeme, zřídlo by.
Nejlepší sladké recepty z bramborového těsta
Švestkové knedlíky
Bramborové knedlíky, švestky a mák pro sebe byly nejspíš stvořeny. Přidejte moučkový cukr a máslo a máte sladký hlavní chod, který miloval už prezident Masaryk. Nelze se mu divit. Je to jedno z jídel, které skvěle zosobňuje unikátnost české kuchyně. Podobné jídlo byste v zahraničí hledali těžko.
Tip: Naplňte švestky před zabalením do těsta marcipánem. Hotové sladké nebe!
Bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou
Bramborové šišky můžete bez obav podávat jako přílohu k omáčce, ale většina z nás je má zažité coby neodolatelné sladké jídlo našeho dětství. Pokud vás tradiční podoba trochu omrzela, můžete vyzkoušet naši originální variantu 2 v 1.
Bramborové taštičky
Bramborové taštičky možná nejsou tak rozšířené jako knedlíky a šišky, nicméně v chuti si s nimi v ničem nezadají. Naplňte je povidly, posypte voňavým nastrouhaným perníkem, přidejte tvarohový krém a vznikne hlavní chod či dezert, kterého se nebudete moci nabažit.
Stejně jako v případě knedlíků buďte pečliví při uzavíraní těsta, aby vám při vaření povidla nevytekla.
- Další variantou bramborových taštiček jsou takzvané jabkance. K přípravě těsta vám ovšem stačí samotné brambory! Taštičky se plní tvarohovou náplní s rozinkami. Podávají se ještě teplé, pomaštěné máslem a posypané cukrem.
Bramborové koblížky
Koblížky nemusí být jenom z kynutého těsta. Až zkusíte ty bramborové, bude z toho láska na první ochutnání. Bramborové těsto má navíc tu výhodu, že při smažení nenasaje tuk. Přidejte dušená jablka s rozinkami (ty můžete předem namočit do rumu) a lískovými ořechy. Nezapomeňte na šlehačku!
Šneci z bramborového těsta
Když můžete z bramborového těsta usmažit koblížky, proč byste nemohli zkusit upéct i oblíbené šneky? Vydrží neuvěřitelně dlouho vláčné, ovšem ručíme za to, že do druhého dne nezbyde ani jediný. Sluší jim kombinace s oříškovou náplní a rumovou polevou, ale můžete vsadit i na jistotu – povidla a švestky či mák.