
Jablečný páj se zázvorem a oříškovou pokličkou
Koláč, který vám zmizí přímo před očima! Poklička připomíná vanilkové rohlíčky a zázvor dodává náplni na zajímavosti.
Ingredience
- 75g hladké mouky
- 100g másla, vychlazeného a nakrájeného
- 50g světlého třtinového cukru
- 25g mletých vlašských ořechů
- kůra z 1/2 biocitronu
- špetka soli
- 1 velký žloutek, prošlehaný
- 1 vejce, prošlehané, na potření
- moučkový cukr na poprášení
- 5 pevných, sladkých a šťavnatých jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostičky
- 5 kyselejších jablek (např. Granny Smith), oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostičky
- 100g světlého třtinového cukru
- 100g kandovaného zázvoru, nakrájeného na tenké proužky
- 1 lžíce hladké mouky
- 50ml calvadosu
- 50g sultánek, propláchnutých
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Na pokličku z těsta dejte do mísy mouku a máslo a promněte prsty tak, aby vznikla pěkná drobenka. Přisypte cukr, ořechy, citronovou kůru a špetku soli a vše promíchejte. Pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu chladit.
2 Na náplň: Jablka, cukr a zázvor dejte do hrnce a zhruba 5 minut zvolna vařte, aby jablka trochu změkla. Vmíchejte mouku, calvados a sultánky a ještě minutu dvě vařte. Potom odstavte z plotny a nechte vychladnout.
3 Troubu předehřejte na 170°C. Jablka vsypte do kulaté zapékací formy o průměru 23cm a hluboké asi 5cm. Prošlehaným vejcem potřete okraje formy. Z těsta vyválejte kruh jen o něco málo větší, než je horní část mísy. Kruh položte na jablka a seřízněte případné okraje – přebytečné těsto použijte na vytvoření ozdob. V těstě udělejte tři zářezy, aby mohla unikat pára, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 30–40 minut. Poprašte moučkovým cukrem a podávejte horké či lehce vychladlé.
Přidat komentář