0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahelno-pohankový nákyp s houbami

Jahelno-pohankový nákyp s houbami

4.5 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2271 kcal
Bílkoviny 146 g
Sacharidy 250 g
Tuky 69 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept je z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové.

Suroviny

houby 4 hrsti
sušené cca 40-50g
jáhly 150 g
bio
kroupy 150 g
pohankové, loupané
vývar zeleninový 1 l
nebo voda
cibule červená 3 ks
na silná půlkolečka
sádlo
domácí, či olivový olej
slanina 50 g
na kostičky
sůl mořská 3 ČL
kmín 3 ČL
mletý
zázvor (mletý) 1 ČL
majoránka (drhnutá) 3 ČL
parmazán 200 g
či bioeidam
česnek 5 stroužků
nejlépe český
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
či pažitka

Postup

1

Houby namočte na hodinu do vody a poté 10 minut povařte s troškou kmínu. Vyprané jáhly a pohankové kroupy zalijte litrem vývaru či vody, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte na mírném ohni asi 15 minut. (Malé drobné jáhly, které se dnes běžně dají koupit, jsou čínské a není nutné je složitě spařovat).

2

Cibuli zvolna opékejte na sádle nebo na olivovém oleji se slaninou a solí asi 15 minut doměkka. Postupně přidejte i všechno koření a scezené houby. Vypněte a přimíchejte uvařené jáhly s pohankou, drcené (nebo utřené) stroužky česneku a 1⁄2 nastrouhaného sýra.

3

Vše trochu rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Dochuťte pepřem, případně solí, a vmíchejte petrželku či pažitku.

4

Dejte do vymaštěné zapékací misky a vše posypte zbylým sýrem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou, řeřichou nebo polníčkem. Nejlépe se k nákypu hodí kysaná zelenina.

Související články

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit