Jahelno-pohankový nákyp s houbami

Jahelno-pohankový nákyp s houbami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2271 kcal
Bílkoviny 146 g
Sacharidy 250 g
Tuky 69 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept je z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové.

Suroviny

houby 4 hrsti
sušené cca 40-50g
jáhly 150 g
bio
kroupy 150 g
pohankové, loupané
vývar zeleninový 1 l
nebo voda
cibule červená 3 ks
na silná půlkolečka
sádlo
domácí, či olivový olej
slanina 50 g
na kostičky
sůl mořská 3 ČL
kmín 3 ČL
mletý
zázvor (mletý) 1 ČL
majoránka (drhnutá) 3 ČL
parmazán 200 g
či bioeidam
česnek 5 stroužků
nejlépe český
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
či pažitka

1 Houby namočte na hodinu do vody a poté 10 minut povařte s troškou kmínu. Vyprané jáhly a pohankové kroupy zalijte litrem vývaru či vody, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte na mírném ohni asi 15 minut. (Malé drobné jáhly, které se dnes běžně dají koupit, jsou čínské a není nutné je složitě spařovat).

2 Cibuli zvolna opékejte na sádle nebo na olivovém oleji se slaninou a solí asi 15 minut doměkka. Postupně přidejte i všechno koření a scezené houby. Vypněte a přimíchejte uvařené jáhly s pohankou, drcené (nebo utřené) stroužky česneku a 1⁄2 nastrouhaného sýra.

3 Vše trochu rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Dochuťte pepřem, případně solí, a vmíchejte petrželku či pažitku.

4 Dejte do vymaštěné zapékací misky a vše posypte zbylým sýrem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou, řeřichou nebo polníčkem. Nejlépe se k nákypu hodí kysaná zelenina.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Apetit magazín

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...

Obchod Apetit