Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahelno-pohankový nákyp s houbami

Jahelno-pohankový nákyp s houbami

4.6/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2271 kcal
Bílkoviny 146 g
Sacharidy 250 g
Tuky 69 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept je z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové.

Suroviny

houby 4 hrsti
sušené cca 40-50g
jáhly 150 g
bio
kroupy 150 g
pohankové, loupané
vývar zeleninový 1 l
nebo voda
na silná půlkolečka
domácí, či olivový olej
na kostičky
sůl mořská 3 ČL
kmín 3 ČL
mletý
zázvor (mletý) 1 ČL
majoránka (drhnutá) 3 ČL
či bioeidam
česnek 5 stroužků
nejlépe český
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
či pažitka

Postup

1

Houby namočte na hodinu do vody a poté 10 minut povařte s troškou kmínu. Vyprané jáhly a pohankové kroupy zalijte litrem vývaru či vody, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte na mírném ohni asi 15 minut. (Malé drobné jáhly, které se dnes běžně dají koupit, jsou čínské a není nutné je složitě spařovat).

2

Cibuli zvolna opékejte na sádle nebo na olivovém oleji se slaninou a solí asi 15 minut doměkka. Postupně přidejte i všechno koření a scezené houby. Vypněte a přimíchejte uvařené jáhly s pohankou, drcené (nebo utřené) stroužky česneku a 1⁄2 nastrouhaného sýra.

3

Vše trochu rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Dochuťte pepřem, případně solí, a vmíchejte petrželku či pažitku.

4

Dejte do vymaštěné zapékací misky a vše posypte zbylým sýrem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou, řeřichou nebo polníčkem. Nejlépe se k nákypu hodí kysaná zelenina.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...