Jablečný závin je naprostá klasika. Tím nejjednodušším a nejrychlejším je štrúdl z listového těsta. Tedy v případě, že použijeme dobré kupované těsto, které vám ušetří čas, nebo už máme v lednici či mrazáku připravené domácí listové těsto. S kopečkem šlehačky nebo zmrzliny snad neexistuje lepší dezert k odpolední kávě.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175 °C, plech vyložte pečicím papírem. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky či plátky. Rozválejte listové těsto.
Poté polovinu rozváleného listového těsta lehce posypte strouhankou. Na polovinu posypanou strouhankou rovnoměrně rozprostřete jablka, posypte skořicí a krupicovým cukrem podle chuti. Druhou polovinu těsta potřete prošlehaným bílkem.
Zatočte štrúdl – začněte rolovat na straně, kde jsou jablka, a točte k části potřené bílkem. Hotový štrúdl přeneste na plech, povrch potřete prošlehaným bílkem, pokud chcete, posypte skořicí a krupicovým cukrem, propíchejte vidličkou a pečte 25 minut dozlatova.
Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Můžete podávat s ušlehanou smetanou nebo zmrzlinou podle chuti.
Ilustrační foto: Pixabay.com