Jablečný závin je naprostá klasika. Tím nejjednodušším a nejrychlejším je štrúdl z listového těsta. Tedy v případě, že použijeme dobré kupované těsto, které vám ušetří čas, nebo už máme v lednici či mrazáku připravené domácí listové těsto. S kopečkem šlehačky nebo zmrzliny snad neexistuje lepší dezert k odpolední kávě.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejeme na 175 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky či plátky. Rozválíme listové těsto.
Poté polovinu rozváleného listového těsta lehce posypeme strouhankou. Na polovinu posypanou strouhankou rovnoměrně rozprostřeme jablka, posypeme skořicí a krupicovým cukrem podle chuti. Druhou polovinu těsta potřeme prošlehaným bílkem.
Zatočíme štrúdl – začneme zatáčet na straně, kde jsou jablka, a točíme k části potřené bílkem. Hotový štrúdl přeneseme na plech, povrch potřeme prošlehaným bílkem, pokud chceme, posypeme skořicí a krupicovým cukrem, propícháme vidličkou a pečeme 25 minut dozlatova.
Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem. Můžeme podávat s ušlehanou smetanou nebo zmrzlinou podle chuti.
Ilustrační foto: Pixabay.com