V našich končinách se jehněčí maso stále netěší takové oblíbě jako v zahraničí. A je to škoda! Dobře připravené jehněčí je opravdová lahůdka. Tentokrát jsme se šťavnaté jehněčí kotletky rozhodli doplnit bramborovo-květákovou kaší, fazolkami, růžičkovou kapustou, mrkví a brokolicí. Skvělý nedělní oběd, co říkáte?
Suroviny
Postup
Na kaši vařte brambory v hrnci s osolenou vodou zhruba 20 minut doměkka, na posledních cca 5–10 minut přidejte květák (podle velikosti růžiček a toho, zda je mražený). Pak je slijte, nechte krátce okapat v cedníku a pěkně zatepla rozšťouchejte s horkým mlékem a máslem dohladka. Ochuťte muškátovým oříškem. Udržujte teplé.
Mezitím v hrnci s vroucí osolenou vodou vařte fazolky 5–6 minut skoro doměkka. Zhruba v půlce přidejte kapustu a brokolici. Slijte a nechte okapat v cedníku. Mrkev opékejte v nepřilnavé pánvi na oleji na středním ohni 4–5 minut.
Kotletky osušte papírovými utěrkami, potřete olejem a vetřete do nich koření dukka. Opékejte v nepřilnavé pánvi na středním až silném ohni 3–4 minuty z každé strany. Pak je vyjměte, volně zakryjte alobalem a udržujte teplé. Ztlumte oheň pod pánví a rozehřejte v ní máslo, zaprašte moukou a za stálého míchání ji opékejte 1—2 minuty, aby se mírně zabarvila. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, nepřestávejte míchat a na mírném ohni 10 minut zvolna vařte do zhoustnutí. Dochuťte.
Kaši rozdělte na talíře a položte na ni kotletky. vedle naaranžujte zelenou zeleninu i mrkev. Podávejte přelité omáčkou.