Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi

Stejné koření, které u nás používáme do perníčků, se objevuje i v orientálních receptech ze severní Afriky a Blízkého východu.

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H30M
Vaření 1:30
Maso Ostatní

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 550 g jehněčího masa (krk, plec, přední kýta), na kostky
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 700 ml jehněčího či drůbežího vývaru
    • šťáva a kůra z 1 biopomeranče
    • 1 svitek skořice
    • 1/2 lžičky římského kmínu
    • špetka muškátového květu
    • špetka mletého nového koření
    • špetka mletého hřebíčku
    • 1 lžička chilli pasty harissa
    • 1 lžička medu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 175 g sušených meruněk, propláchnutých
    • 3 lžíce nasekaných lístků máty
    • 25 g mletých mandlí
    • 25 g opražených mandlových lupínků
    • kuskus nebo rýže k podávání

Příprava jídla

1 Rozehřejte olej v litinovém kastrolu vhodném do trouby. Přidejte maso a zprudka opékejte 4 minuty ze všech stran dozlatova. Vyjměte ho děrovanou sběračkou a do uvolněného hrnce dejte cibuli a česnek. Ztlumte a za občasného míchání opékejte 5 minut.

2 Dejte zpět maso, přilijte vývar, přidejte pomerančovou kůru a šťávu, koření, chilli pastu a med. Osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak ztlumte, přiklopte a duste na sporáku nebo v troubě na 180 °C zhruba 1 hodinu.

3 Přidejte meruňky, 2/3 máty a vařte dalších 30 minut doměkka. Zahustěte mletými mandlemi. Podávejte posypané zbylou mátou a mandlovými lupínky, s uvařeným kuskusem nebo rýží.

Perníkové koření

  • Na vlastní směs perníkového koření umelte nebo roztlučte v hmoždíři 12 hřebíčků, 4 kuličky nového koření, 1 hvězdičku badyánu a 4 lžičky anýzu a smíchejte vše se 4 lžičkami mleté skořice. Uchovejte v dobře uzavřené nádobě. Před pečením můžete přidat i strouhanou citronovou kůru – zhruba 1 lžičku na 500 g mouky.
  • Perníkové koření v minulosti obsahovalo až 90 druhů (kromě těch v naší směsi to byl třeba ještě muškátový oříšek, kardamom i pepř).
  • V zahraničí je nejpopulárnější anglická směs mixed spice, která se také přidává do pečení a jejíž základ obsahuje skořici, muškátový oříšek a nové koření, většinou se přidává i hřebíček, zázvor, koriandr, někdy dokonce kmín nebo kajenský pepř.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Panenka s perníkovou omáčkou

Vánoční crème brûlée

Vláčný perník na plech

Skládaná perníková brioška

Perníčky s hvězdičkou

REKLAMA

Přidat komentář