Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jehněčí tažín s batáty a datlemi

Kořeněná vůně dálek vám naprosto učaruje.

Vydání: 2018/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT3H
Vaření 3:00
Maso

Ingredience

    • 2–3 lžíce olivového oleje
    • 2 cibule, nasekané nahrubo
    • 600–800 g jehněčí plece nebo kýty, nakrájené na kostky o hraně 4 cm
    • 2 vrchovaté lžičky mletého římského kmínu
    • 1 vrchovatá lžička mleté skořice
    • 1 vrchovatá lžička mleté kurkumy
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce tamarindové pasty
    • 2 vrchovaté lžíce medu
    • 2 štědré hrsti datlí, vypeckovaných
    • 2 menší batáty, oloupané a nakrájené na kostky o hraně cca 4 cm

    NA BYLINKOVÝ KUSKUS

    • 300 g kuskusu
    • 300 ml zeleninového vývaru, horkého
    • 150 g semínek z granátového jablka
    • 2 velké hrsti nasekaných bylinek (mix lístků máty, koriandru a petržele)
    • šťáva z 1,5 pomeranče
    • 2,5 lžíce bílého vinného octa
    • 2,5 lžíce panenského olivového oleje

Příprava jídla

1 Ve velkém hrnci rozpalte olivový olej tak, aby pokryl dno nádoby. Přidejte cibuli a chvíli ji opékejte, než začne měknout. Pak přidejte maso a opékejte, dokud se nezatáhne a nezhnědne. Postupujte případně po částech, maso se musí opékat, ne dusit.

2 Přidejte všechno koření a sůl a zamíchejte, aby se maso v koření obalilo. Pak přimíchejte tamarindovou pastu a med, přilijte vroucí vodu tak, aby maso bylo jen těsně ponořené, a přikryjte poklicí. Ztlumte plamen a nechte bublat 2 hodiny. Čas od času zamíchejte.

3 Pak odkryjte a přihoďte datle. Zamíchejte, pokud je to třeba, dodejte trochu vroucí vody, zakryjte a nechte dusit dalších 30 minut. Po půlhodině znovu odklopte, přidejte batáty a nechte na mírném ohni dusit posledních 15–20 minut.

4 Kuskus rozprostřete do nižší mísy, osolte a zalijte vroucím zeleninovým vývarem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte 5 minut stát – kuskus nabude a vsákne všechnu tekutinu. Pak odkryjte fólii, načechrejte vidličkou a vmíchejte granátová semínka a bylinky.

5 Na zálivku smíchejte pomerančovou šťávu, bílý ocet, olivový olej a vmíchejte do kuskusu. Pokud je to třeba, dochuťte solí a pepřem. Podávejte s tažínem s batáty a datlemi.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát s pomeranči a datlemi

Losos s datlovým sirupem

Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem

Závin s fíky a datlemi

Datlová zmrzlina s vlašskými ořechy

Přidat komentář