
Jehněčí tažín s batáty a datlemi
Kořeněná vůně dálek vám naprosto učaruje.
Ingredience
- 2–3 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, nasekané nahrubo
- 600–800 g jehněčí plece nebo kýty, nakrájené na kostky o hraně 4 cm
- 2 vrchovaté lžičky mletého římského kmínu
- 1 vrchovatá lžička mleté skořice
- 1 vrchovatá lžička mleté kurkumy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce tamarindové pasty
- 2 vrchovaté lžíce medu
- 2 štědré hrsti datlí, vypeckovaných
- 2 menší batáty, oloupané a nakrájené na kostky o hraně cca 4 cm
- 300 g kuskusu
- 300 ml zeleninového vývaru, horkého
- 150 g semínek z granátového jablka
- 2 velké hrsti nasekaných bylinek (mix lístků máty, koriandru a petržele)
- šťáva z 1,5 pomeranče
- 2,5 lžíce bílého vinného octa
- 2,5 lžíce panenského olivového oleje
NA BYLINKOVÝ KUSKUS
Příprava jídla
1 Ve velkém hrnci rozpalte olivový olej tak, aby pokryl dno nádoby. Přidejte cibuli a chvíli ji opékejte, než začne měknout. Pak přidejte maso a opékejte, dokud se nezatáhne a nezhnědne. Postupujte případně po částech, maso se musí opékat, ne dusit.
2 Přidejte všechno koření a sůl a zamíchejte, aby se maso v koření obalilo. Pak přimíchejte tamarindovou pastu a med, přilijte vroucí vodu tak, aby maso bylo jen těsně ponořené, a přikryjte poklicí. Ztlumte plamen a nechte bublat 2 hodiny. Čas od času zamíchejte.
3 Pak odkryjte a přihoďte datle. Zamíchejte, pokud je to třeba, dodejte trochu vroucí vody, zakryjte a nechte dusit dalších 30 minut. Po půlhodině znovu odklopte, přidejte batáty a nechte na mírném ohni dusit posledních 15–20 minut.
4 Kuskus rozprostřete do nižší mísy, osolte a zalijte vroucím zeleninovým vývarem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte 5 minut stát – kuskus nabude a vsákne všechnu tekutinu. Pak odkryjte fólii, načechrejte vidličkou a vmíchejte granátová semínka a bylinky.
5 Na zálivku smíchejte pomerančovou šťávu, bílý ocet, olivový olej a vmíchejte do kuskusu. Pokud je to třeba, dochuťte solí a pepřem. Podávejte s tažínem s batáty a datlemi.
Přidat komentář