Pro víc než čtyřčlennou rodinu by mohla být jedna kachna málo – když ji ale vykostíte a naplníte nádivkou, hravě pohostíte i větší společnost.
Suroviny
Postup
Nejprve vykostěte kachnu. Začněte na prsíčkách – kachnu obraťte prsíčky nahoru, nadzvedněte kůži a ostrým nožem opatrně začněte odřezávat skelet těsně podél kosti. Dávejte při tom pozor, abyste neprořízli kůži (když už se to stane, sešijte ji jehlou a bílou nití). Odřezejte kostru ze všech stran; křídla a stehna v kloubu oddělte zevnitř od trupu, nastřihněte je nebo vylomte a ponechte na místě. Odřezaný skelet vytáhněte spodem ven a použijte ho na polévku.
Rozpalte troubu na 200 °C/180 °C. Housky nakrájejte na kostičky, rozložte na pečicí plech a dozlatova opečte.
Připravte nádivku. V misce smíchejte pokrájené švestky, brusinky, většinu mandlí, předem nasekaných, opražené kostičky housky, nasekanou petrželku, žloutky, mléko, kostičky slaniny, sůl, pepř a muškátový květ. V jiné misce ušlehejte bílky a zlehka je pak vmíchejte do nádivky.
Troubu ztlumte na 180 °C/160 °C. Nádivkou napěchujte kachnu, upravte ji do původního tvaru a sešijte ji pevnou nití nebo spíchněte špejlemi. Kachnu posypte tymiánem a pečte v pekáči na mřížce asi 2 hodiny, doměkka a dozlatova; občas ji přelijte uvolněnou šťávou. První hodinu pečte kachnu zakrytou. Pokud se vypéká větší množství tuku, průběžně ho odebírejte. Upečenou kachnu vy- jměte z trouby, lehce zakryjte alobalem a nechte odpočinout.
Na omáčku osmahněte na lžíci vypečeného sádla šalotku dosklovita. Přidejte cukr, skořici, badyán a hřebíček a promíchejte. Jakmile se cukr rozpustí a začne zlátnout, přilijte víno, pořádně rozmíchejte a prudce vařte, dokud se víno z poloviny nevyvaří. Pak vmíchejte švestky a povařte je do změknutí. Pokud je třeba, dochuťte omáčku cukrem nebo ještě povařte, není-li dost hustá. Nakonec přidejte pár celých mandlí a jen krátce prohřejte.
Kachnu naporcujte a podávejte s omáčkou a pyré.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů )
- Božíhodová hostina pro celou rodinu(10 receptů )
- Kachna na všechny způsoby: 36 ověřených receptů s kachním masem(36 receptů )