0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nadívaná kachna na švestkách

Nadívaná kachna na švestkách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nadívaná kachna na švestkách

4.9 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7382 kcal
Bílkoviny 271 g
Sacharidy 844 g
Tuky 226 g
Vláknina 103 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro víc než čtyřčlennou rodinu by mohla být jedna kachna málo – když ji ale vykostíte a naplníte nádivkou, hravě pohostíte i větší společnost.

Suroviny

kachna 1 ks
chlazená, masitá, cca 2 kg
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na nádivku
housky 9 ks
sušené švestky 200 g
sušené brusinky 100 g
propláchnuté
mandle loupané 100 g
petrželka 2 hrsti
nasekaná
vejce 8 ks
žloutky a bílky zvlášť
mléko 200 ml
150–200 ml podle potřeby
slanina 100 g
libová, nakrájená na kostičky
muškátový květ 1 špetka
tymián 0.5 ČL
Na omáčku
šalotka 2 ks
nakrájená najemno
třtinový cukr 80 g
+ na dochucení
skořice 1 svitek
badyán 1 hvězdička
hřebíček 1 ks
víno červené 500 ml
švestky 350 g
rozpůlené

1 Nejprve vykostěte kachnu. Začněte na prsíčkách – kachnu obraťte prsíčky nahoru, nadzvedněte kůži a ostrým nožem opatrně začněte odřezávat skelet těsně podél kosti. Dávejte při tom pozor, abyste neprořízli kůži (když už se to stane, sešijte ji jehlou a bílou nití). Odřezejte kostru ze všech stran; křídla a stehna v kloubu oddělte zevnitř od trupu, nastřihněte je nebo vylomte a ponechte na místě. Odřezaný skelet vytáhněte spodem ven a použijte ho na polévku.

2 Rozpalte troubu na 200 °C/180 °C. Housky nakrájejte na kostičky, rozložte na pečicí plech a dozlatova opečte.

3 Připravte nádivku. V misce smíchejte pokrájené švestky, brusinky, většinu mandlí, předem nasekaných, opražené kostičky housky, nasekanou petrželku, žloutky, mléko, kostičky slaniny, sůl, pepř a muškátový květ. V jiné misce ušlehejte bílky a zlehka je pak vmíchejte do nádivky.

4 Troubu ztlumte na 180 °C/160 °C. Nádivkou napěchujte kachnu, upravte ji do původního tvaru a sešijte ji pevnou nití nebo spíchněte špejlemi. Kachnu posypte tymiánem a pečte v pekáči na mřížce asi 2 hodiny, doměkka a dozlatova; občas ji přelijte uvolněnou šťávou. První hodinu pečte kachnu zakrytou. Pokud se vypéká větší množství tuku, průběžně ho odebírejte. Upečenou kachnu vy- jměte z trouby, lehce zakryjte alobalem a nechte odpočinout.

5 Na omáčku osmahněte na lžíci vypečeného sádla šalotku dosklovita. Přidejte cukr, skořici, badyán a hřebíček a promíchejte. Jakmile se cukr rozpustí a začne zlátnout, přilijte víno, pořádně rozmíchejte a prudce vařte, dokud se víno z poloviny nevyvaří. Pak vmíchejte švestky a povařte je do změknutí. Pokud je třeba, dochuťte omáčku cukrem nebo ještě povařte, není-li dost hustá. Nakonec přidejte pár celých mandlí a jen krátce prohřejte.

6 Kachnu naporcujte a podávejte s omáčkou a pyré.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit