0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nadívaná kachna na švestkách

Nadívaná kachna na švestkách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nadívaná kachna na švestkách

4.9/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7382 kcal
Bílkoviny 271 g
Sacharidy 844 g
Tuky 226 g
Vláknina 103 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro víc než čtyřčlennou rodinu by mohla být jedna kachna málo – když ji ale vykostíte a naplníte nádivkou, hravě pohostíte i větší společnost.

Suroviny

chlazená, masitá, cca 2 kg
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na nádivku
housky 9 ks
sušené švestky 200 g
sušené brusinky 100 g
propláchnuté
mandle loupané 100 g
petrželka 2 hrsti
nasekaná
vejce 8 ks
žloutky a bílky zvlášť
mléko 200 ml
150–200 ml podle potřeby
slanina 100 g
libová, nakrájená na kostičky
muškátový květ 1 špetka
tymián ½ ČL
Na omáčku
šalotka 2 ks
nakrájená najemno
třtinový cukr 80 g
+ na dochucení
skořice 1 svitek
badyán 1 hvězdička
hřebíček 1 ks
rozpůlené

1 Nejprve vykostěte kachnu. Začněte na prsíčkách – kachnu obraťte prsíčky nahoru, nadzvedněte kůži a ostrým nožem opatrně začněte odřezávat skelet těsně podél kosti. Dávejte při tom pozor, abyste neprořízli kůži (když už se to stane, sešijte ji jehlou a bílou nití). Odřezejte kostru ze všech stran; křídla a stehna v kloubu oddělte zevnitř od trupu, nastřihněte je nebo vylomte a ponechte na místě. Odřezaný skelet vytáhněte spodem ven a použijte ho na polévku.

2 Rozpalte troubu na 200 °C/180 °C. Housky nakrájejte na kostičky, rozložte na pečicí plech a dozlatova opečte.

3 Připravte nádivku. V misce smíchejte pokrájené švestky, brusinky, většinu mandlí, předem nasekaných, opražené kostičky housky, nasekanou petrželku, žloutky, mléko, kostičky slaniny, sůl, pepř a muškátový květ. V jiné misce ušlehejte bílky a zlehka je pak vmíchejte do nádivky.

4 Troubu ztlumte na 180 °C/160 °C. Nádivkou napěchujte kachnu, upravte ji do původního tvaru a sešijte ji pevnou nití nebo spíchněte špejlemi. Kachnu posypte tymiánem a pečte v pekáči na mřížce asi 2 hodiny, doměkka a dozlatova; občas ji přelijte uvolněnou šťávou. První hodinu pečte kachnu zakrytou. Pokud se vypéká větší množství tuku, průběžně ho odebírejte. Upečenou kachnu vy- jměte z trouby, lehce zakryjte alobalem a nechte odpočinout.

5 Na omáčku osmahněte na lžíci vypečeného sádla šalotku dosklovita. Přidejte cukr, skořici, badyán a hřebíček a promíchejte. Jakmile se cukr rozpustí a začne zlátnout, přilijte víno, pořádně rozmíchejte a prudce vařte, dokud se víno z poloviny nevyvaří. Pak vmíchejte švestky a povařte je do změknutí. Pokud je třeba, dochuťte omáčku cukrem nebo ještě povařte, není-li dost hustá. Nakonec přidejte pár celých mandlí a jen krátce prohřejte.

6 Kachnu naporcujte a podávejte s omáčkou a pyré.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč