Nadívaná kachna na švestkách

Nadívaná kachna na švestkách

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5616 kcal
Bílkoviny 257 g
Cukr 549 g
Tuky 207 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro víc než čtyřčlennou rodinu by mohla být jedna kachna málo – když ji ale vykostíte a naplníte nádivkou, hravě pohostíte i větší společnost.

 

Suroviny

kachna 1 ks
chlazená, cca 2 kg
sůl a pepř
Na nádivku
housky 9 ks
švestky 200 g
sušené
brusinky 100 g
propláchnuté
mandle 100 g
celé loupané
petrželka 2 hrsti
nasekaná
vejce 8 ks
žloutky a bílky zvlášť
mléko 150 ml
slanina 100 g
libová, nakrájená na kostičky
muškátový květ špetka
tymián 1 ČL
Na omáčku
šalotka 2 ks
nakrájená najemno
třtinový cukr 80 g
plus na dochucení
skořice svitek
badyán hvězdička

1 Nejprve vykostěte kachnu. Začněte na prsíčkách – kachnu obraťte prsíčky nahoru, nadzvedněte kůži a ostrým nožem opatrně začněte odřezávat skelet těsně podél kosti. Dávejte při tom pozor, abyste neprořízli kůži (když už se to stane, sešijte ji jehlou a bílou nití). Odřezejte kostru ze všech stran; křídla a stehna v kloubu oddělte zevnitř od trupu, nastřihněte je nebo vylomte a ponechte na místě. Odřezaný skelet vytáhněte spodem ven a použijte ho na polévku.

2 Rozpalte troubu na 200 °C/180 °C. Housky nakrájejte na kostičky, rozložte na pečicí plech a dozlatova opečte.

3 Připravte nádivku. V misce smíchejte pokrájené švestky, brusinky, většinu mandlí, předem nasekaných, opražené kostičky housky, nasekanou petrželku, žloutky, mléko, kostičky slaniny, sůl, pepř a muškátový květ. V jiné misce ušlehejte bílky a zlehka je pak vmíchejte do nádivky.

4 Troubu ztlumte na 180 °C/160 °C. Nádivkou napěchujte kachnu, upravte ji do původního tvaru a sešijte ji pevnou nití nebo spíchněte špejlemi. Kachnu posypte tymiánem a pečte v pekáči na mřížce asi 2 hodiny, doměkka a dozlatova; občas ji přelijte uvolněnou šťávou. První hodinu pečte kachnu zakrytou. Pokud se vypéká větší množství tuku, průběžně ho odebírejte. Upečenou kachnu vy- jměte z trouby, lehce zakryjte alobalem a nechte odpočinout.

5 Na omáčku osmahněte na lžíci vypečeného sádla šalotku dosklovita. Přidejte cukr, skořici, badyán a hřebíček a promíchejte. Jakmile se cukr rozpustí a začne zlátnout, přilijte víno, pořádně rozmíchejte a prudce vařte, dokud se víno z poloviny nevyvaří. Pak vmíchejte švestky a povařte je do změknutí. Pokud je třeba, dochuťte omáčku cukrem nebo ještě povařte, není-li dost hustá. Nakonec přidejte pár celých mandlí a jen krátce prohřejte.

6 Kachnu naporcujte a podávejte s omáčkou a pyré.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit