Zjednodušený recept na tradiční pekingskou kachnu s mandarinskými palačinkami, s nímž si tuhle jinak náročnou dobrotu můžete dopřát i v časové tísni!
Suroviny
Postup
Kachní prsa nařízněte na kůži do mřížky, osolte a do masa ze všech stran vmasírujte marinádu smíchanou ze sójové omáčky, vína Shaoxing, koření pěti vůní, slunečnicového oleje, zázvoru a česneku. Na středním ohni rozpalte pánev a položte do ní kachní prsa kůží dolů. Opékejte 8 minut dozlatova a dokřupava. Otočte a dopečte z druhé strany ještě 3 minuty. Pak volně zabalte do alobalu a nechte 10–15 minut odpočívat.
Mezitím připravte palačinky. Všechny suroviny na palačinky kromě oleje umíchejte v míse dohladka. Na středním ohni rozehřejte v pánvi trochu oleje a vlijte zhruba 1/8 těsta, rozlijte jej po celém dně pánve
a opečte z obou stran dozlatova. Takto postupujte, dokud nespotřebujete celé těsto, měli byste mít asi 8 tenkých palačinek.
Odpočaté maso nakrájejte přes vlákno na tenké plátky a podávejte vprostřed stolu doplněné palačinkami, nakrájenou zeleninou, omáčkou hoisin a koriandrem. Každý si do palačinky složí pokrm sám podle vlastní chuti.
NĚCO NAVÍC
Zázvor nejsnáze oloupete pomocí lžičky – jejím okrajem jde zázvorová slupka snadno seškrábnout.