Tmavý beránek upoutá na první pohled. Nečekejte žádnou sušinku, o vláčnost kakaového těsta se postará šlehačka a trochu překvapivě také rozinky v rumu. Rozinky dodávají beránkovi nečekaný švih. Do těsta ovšem můžete přidat i kousky čokolády či nasekané ořechy.
V našem videoreceptu jsme upravili gramáž jednotlivých surovin – do naší formy na beránka by se původní množství nevešlo.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175°C. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
Do mísy dejte máslo a přisypte oba druhy cukru. Utřete dohladka. Poté přidejte vejce a vyšlehejte do nadýchané pěny. Ke směsi prosejte mouku s kakaem a kypřicím práškem do pečiva. Nakonec přilijte smetanu a přidejte rozinky, dobře promíchejte a hladké těsto přesuňte do formy na beránka. Uhlaďte povrch a přiklopte víkem. Pečte asi 50 minut. Propečení otestujte špejlí.
Formu vyjměte z trouby a na cca 10 minut zabalte do vlhké utěrky. Sejměte víko. Když beránek trochu zchladne, pomocí prkénka ho opatrně vyklopte a nechte ležícího na zádech nejlépe na mřížce zcela vychladnout. Beránka ozdobte mašlí a jemně poprašte kakaem.